skip to Main Content
Het social media gebruik in Spanje anno 2019
Freepik

Het social media gebruik in Spanje anno 2019

MADRID – Onderzoeksbureau Iab Spain heeft een onderzoek gedaan naar het huidige gebruik van de social media netwerken in Spanje. Daaruit kan geconcludeerd worden dat 85% van de personen tussen 16 en 65 jaar gebruik maakt van sociale media, dat zijn 25,5 miljoen gebruikers van de 30,9 miljoen personen tussen 16-65 jaar die in Spanje wonen. Er zijn echter ook 5,4 miljoen Spanjaarden in dezelfde leeftijdscategorie die geen gebruik maken van sociale media.

Van het totaal aan 25,5 miljoen sociale media gebruikers in Spanje zijn er 49% mannelijke en 51% vrouwelijke gebruikers. De gemiddelde leeftijd van de sociale media gebruiker is 39 jaar. De gemiddelde Spanjaard die op de sociale media aanwezig is maakt gebruik van 3,7 sociale media netwerken maar men kent er tenminste 6. Van het aantal niet-gebruikers is 60% mannelijk en 40% vrouwelijk waarbij de gemiddelde leeftijd 44,4 jaar is.

Zoals in andere landen is WhatsApp (dat wordt ook als sociale media gezien) het populairste met 88% van de sociale media gebruikers gevolgd door Facebook met 87%, YouTube met 68%, Instagram met 54%, Twitter met 50%, Linkedin met 25%, Pinterest met 20% en Telegram met 18%. Personen tussen 16 en 30 jaar maken het meeste gebruik van WhatsApp, Instagram en Youtube waarbij Instagram het meest gestegen is in populariteit

WhatsApp wordt door de gebruikers ook het hoogste gewaardeerd met een rapportcijfer van 8,5 gevolgd door YouTube met een 8,2, Instagram met een 7,8 en Facebook met een 7,1. Linkedin wordt door de gebruikers met een 6,8 beoordeeld en Twitter met een 7. 97% van de gebruikers zegt dagelijks WhatsApp te gebruiken voor de communicatie. De top 3 wordt aangevuld met Facebook met 73% en Instagram met 70%.

Gekeken naar activiteiten of wat men doet op de sociale media netwerken zegt 65% dat ze kletsen (chatten), berichten en/of foto’s versturen of informatie van contacten bekijken. 57% zegt dat ze video’s bekijkt of muziek luistert terwijl 45% zegt dat ze volgt wat anderen doen op de sociale media netwerken.

94% van alle spanjaarden heeft tegenwoordig een smartphone, 75% een laptop, 66% een vaste computer (Mac of PC) en 61% een tablet. De smartphone wordt door 95% van de sociale media gebruikers gezien als het favoriete apparaat gevolgd door 92% op de computer (PC/MAC en laptop) en 54% op de tablet.

Over het algemeen begint het gebruik van de sociale media op de smartphone al vroeg rond 8.30 uur en loopt het gebruik naarmate de dag vordert op waarbij tussen 16 en 00.30 uur de sociale media het meest gebruikt worden in Spanje. Bij de PC/MAC, laptop en tablet gebruikers vindt het gebruik van sociale media hoofdzakelijk plaats tussen 16 en 00.30 uur.

Bekijk het onderzoek hier.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
    1. Hallo ben je wakker? Whatsapp, Instagram, Facebook allemaal zelfde eigenaar. Ik gebruik al meer dan 10 jaar Facebook nog nooit problemen of gekke dingen meegemaakt heb ook al jaren Whatsapp zonder problemen. Instagram gebruik ik niet omdat ik het onvoledig vind het is een soort van Twitter maar dan met foto´s. Twitter gebruik ik zelf dan ook niet. Steeds meer bedrijven komen op Facebook en als klant heb je daar vrijwel direct kontakt en kun je heel snel problemen oplossen.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken