Heibel rondom het beeld van Columbus in Barcelona

Heibel rondom het beeld van Columbus in Barcelona
Beeld: Pixabay

Heibel rondom het beeld van Columbus in Barcelona

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Net zoals op andere plaatsen waar gedemonstreerd wordt tegen de dood van George Floyd in de Verenigde Staten en het racisme en politiegeweld in het algemeen, lijkt het erop dat de demonstranten nu ook de ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus in het vizier hebben. Maar waarom Columbus en waarom is er heibel rondom het beeld van de wijzende Columbus in Barcelona?

Demonstranten hebben plotseling Columbus in hun vizier omdat volgens hen met de ontdekking van Amerika de genocide van de inheemse volkeren van het continent begon en daarmee ook het racisme. Op zondag was er opnieuw een demonstratie tegen racisme en tijdens die protestmars werd ook Columbus onderdeel van kritiek.

In de haven van Barcelona waar de ontdekkingsreiziger in 1493 na zijn eerste reis naar Amerika aankwam, staat al sinds 1 juni 1888 een monument van 57 meter hoog dat voor de Wereldtentoonstelling dat jaar en ter ere van Christoffel Columbus gebouwd werd. Het is mogelijk om met een lift tot vlak onder het beeld van Columbus te komen waarbij je van een prachtig uitzicht over Barcelona kunt genieten.

Maar de antiracisme betogers vinden dat net zoals op andere plaatsen het beeld van de onderdrukker Columbus weg moet. Dat gebeurde al op diverse andere plaatsen zoals in Boston (VS) waar een beeld van Columbus onthoofd werd, in Virginia (VS) waar een beeld van de ontdekkingsreiziger op de bodem van een meer eindigde en in Minneapolis (VS) waar delen van een Columbus beeld werden afgebroken.

Columbus stierf in 1506 en is zich natuurlijk van geen kwaad bewust. Velen vragen zich af wat de ontdekkingsreiziger die veel goeds (en natuurlijk ook veel slechts deed in de tijd waarin hij leefde wat zeker niet dezelfde tijd is als nu) met de protesten tegen racisme en de dood van George Floyd te maken heeft. Maar zondag waren er in een niet toegestane protestmars zo’n 250 personen die zich tegen Columbus in Barcelona keerden. 

Daarbij bleef het bij woorden en raakte het beeld en het monumentale ensemble niet beschadigd maar het heeft wel voor een politieke discussie in Barcelona gezorgd. Bij de Catalaanse tak van Podemos (Comunes) heeft iemand voorgesteld om het beeld van Columbus weg te halen, iets dat deze persoon riep in het parlement maar later alweer deels introk op Twitter. 

De burgemeester van Barcelona is van de Podemos (Barcelona en Comú) partij maar vindt niet dat het monument weg moet maar dat het onderdeel moet blijven van de ‘kritische geschiedenis’ van de Catalaanse hoofdstad, net zoals diverse andere beelden en monumenten in de stad. Of men het nu leuk vindt of niet, het monument ter ere van Columbus is een stadsicoon en toeristisch zeer bekend, zoiets haal je niet zomaar weg.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.