Madrid stap voor stap naar de nieuwe normaliteit maar met restricties

Isabel Díaz Ayuso & José Luis Martínez-Almeida / Europa Press
Beeld: Isabel Díaz Ayuso & José Luis Martínez-Almeida / Europa Press

Madrid stap voor stap naar de nieuwe normaliteit maar met restricties

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Gedurende de corona-crisis had de regionale regering van de Madrid regio haast met het de-escalatieproces en werd er veel geklaagd over de wijze hoe de Spaanse regering of meer het Ministerie van Volksgezondheid de regio behandelde waarbij dit meer een politieke ruzie was dan iets anders. Maar nu Madrid meer vrijheden en versoepelingen heeft kiest de regio plots zelf ervoor om niet vanaf 21 juni meteen in de nieuwe normaliteit te belanden zoals de rest van Spanje maar om dat stap voor stap te doen.

De regioregering in de Comunidad de Madrid heeft geen haast en wil stap voor stap naar de nieuwe normaliteit overschakelen. Deze nieuwe houding van een van Spanje’s meest getroffen gebieden wat betreft het aantal besmettingen en corona-doden is verbluffend want gedurende de corona-crisis en het de-escalatieproces waren er alleen maar klachten over de terughoudende houding van het Ministerie van Volksgezondheid over wat betreft de versoepelingen in de Madrid regio.

Blijkbaar had het Ministerie dat zich gebaseerd heeft op de gezondheidscriteria toch gelijk want de Comunidad de Madrid kiest er nu zelf voor om langzamer te gaan dan de rest van Spanje. Zo wil de Madrid regio niet overschakelen naar de de-escalatiefase 3 want dat heeft volgens de regiopremier Isabel Diaz Ayuso geen zin meer als het de-escalatieproces op 21 juni eindigt.

De Madrid regio wil komende zondag 21 juni niet overschakelen naar de nieuwe normaliteit maar beginnen met een regionaal de-escalatieproces door geleidelijk en stap voor stap geleidelijk terug te gaan naar een nieuw normaal. Dat houdt dus in dat de komende dagen of weken na de beëindiging van de noodtoestand en het de-escalatieproces er nog steeds beperkingen zullen gelden in de Madrid regio en dus ook de Spaanse hoofdstad.

Wat deze beperkingen en maatregelen in de Madrid regio dan zullen zijn is nog niet bekend maar de inwoners van deze regio moeten er rekening mee houden dat zij nog niet naar de nieuwe normaliteit zullen gaan zoals de rest van Spanje.

In de Madrid regio zijn volgens de officiële cijfers van het Ministerie van Volksgezondheid 70.570 personen positief op COVID-19 getest, zijn er in totaal 8.691 personen overleden met of als gevolg van het coronavirus, moesten 42.230 besmette personen opgenomen worden in de ziekenhuizen en lagen er 3.596 personen op de verschillende ic-afdelingen. 5.979 corona-doden werden geregistreerd in de bejaardencentra en opvanghuizen in de Madrid regio.

Ga naar de inhoud