Nederlander Eric-Jan Harmsen na 83 dagen uit intensive care op Ibiza

Nederlander Eric-Jan Harmsen na 83 dagen uit intensive care op Ibiza
Beeld: noudiari.es

Nederlander Eric-Jan Harmsen na 83 dagen uit intensive care op Ibiza

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

IBIZA – De Nederlandse zakenman en voormalige eigenaar van het inmiddels gesloten legendarische theatercafé Pereyra in Ibiza Stad Eric-Jan Harmsen is na 83 dagen eindelijk van de intensive care afdeling naar een gewone ziekenhuiskamer overgebracht. De 62-jarige inwoner van Ibiza meldde zich op 23 maart bij de eerste hulp van het Policlínica Nuestra Señora del Rosario met symptomen van het coronavirus en is nu 83 dagen later pas ontslagen uit de ic-afdeling (UCI).

Eric-Jan Harmsen arriveerde in februari 1979 op het Balearen eiland Ibiza en is daar sindsdien gebleven. Op 8 augustus 1988 opende hij het Café Concierto Teatro Pereyra waarmee hij zowel de inwoners van het eiland als de bezoekers vele mooie avonden met muziek en theater bezorgde. In maart 2018 sloot het theatercafé na 30 jaar haar deuren.

De 62-jarige Nederlander is echter op Ibiza blijven wonen maar raakte in maart dit jaar besmet met het coronavirus, meldde zich bij het plaatselijke ziekenhuis en is nu pas 83 dagen later van de ic-afdeling overgebracht naar een normale ziekenhuiskamer. Eric-Jan Harmsen werd op Ibiza de eerste intensive care patient die met het coronavirus op de UCI belandde. Hij is echter ook de laatste die de UCI heeft verlaten.

Op 23 maart voelde Harmsen zich slecht en wist hij dat het niet pluis was waarbij hij vermoedde dat het met het coronavirus te maken had. Hij meldde zich bij de eerste hulp bij het Policlínica Nuestra Señora del Rosario en werd meteen overgebracht naar de ic-afdeling. Daarna raakte de Nederlander in een coma en is hij een maand later pas uit zijn coma ontwaakt. Sinds 23 april was hij negatief wat betreft COVID-19 maar de schade aan zijn longen was al aangericht.

harmsen
Beeld: Diari de Ibiza

Nu 83 dagen later is hij eindelijk van de ic-afdeling naar een normale ziekenhuiskamer overgebracht en heeft hij meer dan lovende woorden voor al het verplegend personeel dat hem in leven heeft gehouden en onvermoeid door hebben gewerkt. In zijn ogen zijn alle 20 tot 30 verpleegsters, assistenten en dokters ‘ángeles’ ofwel engelen die hem hebben gered. Ook zijn familie heeft hem gedurende al deze moeilijke dagen bezocht en ervoor gezorgd dat de 62-jarige Nederlander de hoop nooit verloor.

Harmsen heeft de ic-afdeling mogen verlaten en ligt nu in een gewoon ziekenhuisbed maar hij mag nog niet naar huis. Dat zal waarschijnlijk pas komende weekend mogen wanneer er 90 dagen ziekenhuisopname voorbij zijn. Inmiddels is het proces van beter worden met regelmatige bezoeken aan fysiotherapeuten, logopedisten en osteopaten begonnen.

Ga naar de inhoud