Steeds meer Spaanse ouders onterven hun kinderen vanwege ‘ondankbaarheid’

Steeds meer Spaanse ouders onterven hun kinderen vanwege 'ondankbaarheid'
Beeld: 123rf

Steeds meer Spaanse ouders onterven hun kinderen vanwege ‘ondankbaarheid’

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de Spaanse Vereniging van Familierechtadvocaten neemt het aantal gevallen van ouders die hun kinderen onterven wegens ‘ondankbaarheid’ of ‘psychologische mishandeling’ voortdurend toe in Spanje. Maar het onterven van kinderen is niet zo makkelijk als het lijkt omdat dit volgens de Spaanse wet niet zomaar is toegestaan.

Volgens de Asociación Española de Abogados de Familia is er een stijging van erfenisproblemen merkbaar in Spanje waarbij advocaten moeten aantreden bij problemen met testamenten. De meeste problemen worden veroorzaakt door de kinderen die door hun ouders zijn onterfd.

Het onterven van kinderen komt steeds vaker voor, zeker nadat het Hooggerechtshof ervoor koos om de oorzaken of redenen van onterving flexibeler te maken waarbij men zich niet strikt houdt aan de bepalingen van het Burgerlijk Wetboek. Want ook al lijkt het onterven in films heel makkelijk, in Spanje is dat niet zo simpel.

Maar volgens het Hooggerechtshof is psychische mishandeling of misbruik een gegronde reden voor onterving van kinderen. Een andere redenen van onterving is ondankbaarheid omdat ouders menen dat ze niet gewaardeerd worden.

In het eerste half jaar van 2020 werden er 142.013 verwerkt waarvan er 15.992 werden afgewezen, dat is 11,3%. In heel 2019 werden er van de 426.801 erfenissen 47.422 afgewezen dat was toen 11,1%.

Het aantal onterfenissen zal waarschijnlijk in de tweede helft van 2020 en in 2021 toenemen omdat de corona-pandemie ervoor heeft gezorgd dat veel ouders zich in de steek gelaten voelen nadat kinderen geen aandacht genoeg aan hen schonken.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.