Steeds meer Spaanse ouders onterven hun kinderen vanwege ‘ondankbaarheid’

Steeds meer Spaanse ouders onterven hun kinderen vanwege 'ondankbaarheid'
Beeld: 123rf

Steeds meer Spaanse ouders onterven hun kinderen vanwege ‘ondankbaarheid’

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de Spaanse Vereniging van Familierechtadvocaten neemt het aantal gevallen van ouders die hun kinderen onterven wegens ‘ondankbaarheid’ of ‘psychologische mishandeling’ voortdurend toe in Spanje. Maar het onterven van kinderen is niet zo makkelijk als het lijkt omdat dit volgens de Spaanse wet niet zomaar is toegestaan.

Volgens de Asociación Española de Abogados de Familia is er een stijging van erfenisproblemen merkbaar in Spanje waarbij advocaten moeten aantreden bij problemen met testamenten. De meeste problemen worden veroorzaakt door de kinderen die door hun ouders zijn onterfd.

Het onterven van kinderen komt steeds vaker voor, zeker nadat het Hooggerechtshof ervoor koos om de oorzaken of redenen van onterving flexibeler te maken waarbij men zich niet strikt houdt aan de bepalingen van het Burgerlijk Wetboek. Want ook al lijkt het onterven in films heel makkelijk, in Spanje is dat niet zo simpel.

Maar volgens het Hooggerechtshof is psychische mishandeling of misbruik een gegronde reden voor onterving van kinderen. Een andere redenen van onterving is ondankbaarheid omdat ouders menen dat ze niet gewaardeerd worden.

In het eerste half jaar van 2020 werden er 142.013 verwerkt waarvan er 15.992 werden afgewezen, dat is 11,3%. In heel 2019 werden er van de 426.801 erfenissen 47.422 afgewezen dat was toen 11,1%.

Het aantal onterfenissen zal waarschijnlijk in de tweede helft van 2020 en in 2021 toenemen omdat de corona-pandemie ervoor heeft gezorgd dat veel ouders zich in de steek gelaten voelen nadat kinderen geen aandacht genoeg aan hen schonken.

Ga naar de inhoud