Drie grote natuur- en bosbranden hebben Catalonië in de ban met 12 branden in heel Spanje

Drie grote natuur- en bosbranden hebben Catalonië in de ban met 12 branden in heel Spanje
Beeld: @bomberscat / twitter

Drie grote natuur- en bosbranden hebben Catalonië in de ban met 12 branden in heel Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De hittegolf met extreem hoge temperaturen heeft direct gevolgen voor de natuur. Op het moment van schrijven zijn er in heel Spanje namelijk 12 natuur- en bosbranden actief waarbij Catalonië te maken heeft met acht branden waarbij al meer dan 1.100 hectare natuur is verwoest. De grootste brand wordt bestreden in de provincie Lleida terwijl er ook een grote brand is in de provincie Tarragona

De grootste en meest verontrustende natuur- en bosbrand is die van Artesa de Segre in de provincie Lleida waar tot nu toe meer dan 550 hectare natuur is verwoest. Deze brand heeft volgens de Catalaanse brandweer een potentieel van maar liefst 20.000 hectare en men doet er alles aan om verspreiding van deze brand te voorkomen. In dit gebied zijn 62 brandweervoertuigen en 8 blushelikopters en -vliegtuigen bezig met het bestrijden van de brand.

In de provincie Lleida heeft men ook te maken met een brand bij Castellar de la Ribera waar ook alweer meer dan 300 hectare natuur is verwoest. De brandweer is daar bezig met 28 voertuigen en drie blushelikopters en -vliegtuigen.

Een andere grote natuur- en bosbrand vindt plaats in de provincie Tarragona bij Corbera d’Ebre waar inmiddels meer dan 300 hectare natuur is verwoest. Ook hier is de brandweer actief met 50 voertuigen en een blushelikopter. Volgens de laatste berichten is deze brand gestabiliseerd maar nog niet onder controle. 

Buiten Catalonië heeft men ook te maken met diverse natuur- en bosbranden zoals in de Sierra de Leyre in Navarra waar het klooster van Leyre ontruimd moest worden vanwege de nabijheid van de brand. Bij de bluswerkzaamheden is een brandweerman gewond geraakt bij een val. Volgens de laatste berichten is deze brand gestabiliseerd maar nog niet onder controle. De brand bij Tafalla in Navarra is wel onder controle.

Verder zijn er ook natuur- en bosbranden in Zamora (Castilië en León) en Ourense (Galicië). In diverse gevallen is de brandweer van mening dat de branden zijn ontstaan door blikseminslag.

Ga naar de inhoud