Overzicht meest bestelde thuisbezorgde gerechten per regio in Spanje

Overzicht meest gevraagde thuisbezorgde gerechten per regio in Spanje
Beeld: 123rf

Overzicht meest bestelde thuisbezorgde gerechten per regio in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Zonder twijfel is het thuisbezorgen erg populair geworden vanwege de pandemie maar ook na de de pandemie blijft het thuis laten bezorgen van maaltijden erg populair in Spanje. Maar zoals blijkt uit dit overzicht en de kaart van Spanje van de Spaans/internationale thuisbezorgdienst Glovo, zijn de smaken per autonome regio verschillend.

Glovo is in Spanje actief in 400 steden en aan de hand van de gerechten die de thuisbezorgers huis aan huis hebben geleverd heeft het Spaanse bedrijf de ‘Barómetro GastroEspaña’ over 2021 kunnen maken met een overzicht van de meest thuisbezorgde gerechten.

Zo is te zien dat alleen in 2021 de riders van de delivery Glovo 550.000 kroketten (de Spaanse variant) hebben thuisbezorgd, een stijging van 90% ten opzichte van 2020. Op de ranking staat de aardappelomelet of ‘tortilla de patata’ op een eervolle tweede plaats met 400.000 thuisbezorgde exemplaren, een stijging van 82%. Ook het broodje inktvisringen of ‘bocata de calamares’ is zeer populair met 170.000 thuisbezorgde bocadillos.

Maar als we naar de onderstaande kaart van Spanje kijken kunnen we zien wat het meest besteld werd per autonome regio. Zo zien we dat in Catalonië de gegrilde kip (pollo asado) het populairst is; in Aragón het broodje inktvisringen (bocata de calamares) het meest werd besteld en natuurlijk de paella in de Valencia regio het populairst is.

In de Murcia regio werden de padrón paprika’s of ‘pimientos del padrón’ het meest besteld, net zoals in Navarra. In Andalusië staan er drie gerechten in de top, de kroketten of ‘croquetas’, de churros en de gazpacho. De aardappelomelet of ‘tortilla de patata’ werd het meest besteld op de Canarische Eilanden en in Baskenland. 

In de Spaanse hoofdstad Madrid werd het traditionele stoofpotje met pens, chorizo, bloedworst en tomaat of de ‘callos’ het meest besteld. In Castilië en León werden de ‘bocata de calamares’ en de Spaanse wentelteefjes of ‘torrijas’ het meest besteld terwijl (uiteraard) in Galicië de regionale inktvis of ‘pulpo a la Gallega’ het meest besteld werd. In Asturië was de regionale delicatessen van een gefrituurde/gebakken dubbele kalfsfilet gevuld met ham en kaas of ‘cachopo’ het meest besteld. Over de andere autonome regio’s zijn geen gegevens bekend gemaakt.

glovo
Beeld: Glovo
Ga naar de inhoud