Search
menu
Search

Komt er eindelijk een einde aan de mondkapjes in Spanje?

Komt er eindelijk een einde aan de mondkapjes in Spanje?
Beeld: Europa Press

Komt er eindelijk een einde aan de mondkapjes in Spanje?

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Zoals bekend moet iedereen die een apotheek binnenstapt of naar de dokter, ziekenhuis en verzorgingshuis gaat in Spanje nog steeds een mondkapje dragen, iets wat geldt voor de werknemers en bezoekers. Spanje is een van de weinige zoniet het enige EU-land dat deze corona-maatregel nog steeds handhaaft. Maar, eind juni kan daar eindelijk een einde aan komen als dat zo beslist wordt door het ministerie van Volksgezondheid die zich baseert op de mening van specialisten.

De eind juni geplande vergadering van de Interterritoriale Raad van het Nationaal Gezondheidssysteem, aangekondigd door de Spaanse minister van Volksgezondheid, zal debatteren over de mogelijkheid om de verplichting tot het dragen van mondkapjes in gezondheids- en sociale gezondheidscentra en apotheken op te heffen. Hij onderstreept dat het laatste woord bij de deskundigen van het Coördinatiecentrum voor Gezondheids Alerts en Noodsituaties ligt.

De minister geeft aan dat Spanje dichter bij een situatie is waarbij het dragen van mondkapjes ‘aanbevolen’ wordt in plaats van ‘verplicht’ in deze centra. Ondanks dat, heeft hij het gebruik ervan bepleit, voornamelijk om ouderen te beschermen tegen virussen die de luchtwegen aantasten. “We moeten dit zorgvuldig en serieus aanpakken,” stelt de minister. Hij voegt eraan toe dat het de experts zullen zijn die richtlijnen geven over het proces van het afschaffen van de mondkapjesplicht, of dit nu “voor een langere periode, definitief of stapsgewijs” gebeurt.

De mondkapjes zijn sinds 7 februari (2023) nog steeds verplicht in gezondheidscentra zoals medische centra, ziekenhuizen, apotheken, tandartsen, verpleeghuizen. Dat geldt dan voor de personen die deze plaatsen bezoeken en die daar werken. Eerder werd het gebruik van ‘mascarillas’ al beëindigd in het openbaar vervoer en bij opticiens, orthopedische specialisten en fysiotherapeuten.

Ga naar de inhoud