Search
menu
Search

Op één na grootste walvissoort gespot voor de kust van Cádiz

Op één na grootste walvissoort gespot voor de kust van Cádiz
Beeld: Ecolocaliza / facebook

Op één na grootste walvissoort gespot voor de kust van Cádiz

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Op woensdag zijn twee exemplaren van de op één na grootste walvissoort gezien voor de kust van Cádiz in Zuid-Spanje. Dit gebeurde voor de stranden van La Línea de la Concepción. Dit nieuws werd bekendgemaakt door organisatie Ecolocaliza die de beesten volgt. 

Dit gebeurde door een programma met vrijwilligers van het laboratorium voor marine biologie van de universiteit van Sevilla, Ecowildlife Travel en Citizens By Planet. De vinvissen worden gevolgd en ook hun grootte wordt in de gaten gehouden. Groep ‘Keep the Whales’ (behoud de walvissen) houdt de jaarlijkse migratie van de walvissoort in de gaten. Ze migreren elk jaar van de Middellandse Zee naar de Atlantische Oceaan. Ze worden gevolgd en gemonitord, net als in voorgaande jaren. 

In het jaar 2022 werden in totaal 159 walvissen en 300 dolfijnen geteld. De dolfijnen waren ‘gewone’ dolfijnen en ‘tuimelaar’ dolfijnen. Hiernaast werden ook nog twee reuzenhaaien gezien. Eén van de doelen is het overbrengen en het bewust maken van de bevolking dat de walvisachtige behouden moet worden. Het is de enige baleinwalvis of baardwalvis die met regelmaat in de Straat van Gibraltar te vinden is. 

De mannetjes kunnen wel 23 meter lang worden en ze wegen bijna 80 ton. Hierom kunnen ze gemakkelijk geobserveerd worden vanaf land. Het is op dit moment het seizoen om de dieren te observeren en een telling te maken om zo de populatie in de gaten te houden. 

De data worden op wetenschappelijke wijze verkregen en gebruikt voor wetenschappelijke publicaties van hoge kwaliteit. Het doel hiervan is om de kennis en het behoud van de soort te verbeteren en te faciliteren. De migratie duurt van de lente tot aan de herfst. In deze tijd komen de dieren dicht bij de kust en kunnen ze met een verrekijker vanaf de stranden gezien worden.

Ga naar de inhoud