Dit zijn de meest verkochte medicijnen in Spanje

Dit zijn de meest verkochte medicijnen in Spanje
Beeld: via canva.com

Dit zijn de meest verkochte medicijnen in Spanje

Volgens een recent rapport van de Asociación Nacional Empresarial de la Industria Farmacéutica (Farmaindustria) is de farmasector de derde grootste exporteur van Spanje. In 2023 stegen de buitenlandse verkopen van Spaanse farmaceutische bedrijven met maar liefst 53%, waardoor medicijnen het derde meest geëxporteerde product van het land werden, na auto’s en brandstoffen.

Ook de binnenlandse markt vertoont een aanzienlijke groei. Tijdens de eerste helft van 2022 werden er via het Servicio Nacional de Salud (SNS) meer dan 548 miljoen verpakkingen aan voorgeschreven medicijnen verbruikt, een stijging van 7,8% vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder, volgens gegevens van het ministerie van Volksgezondheid.

Onlangs benadrukte het Observatorio del Medicamento van de Federación Empresarial de Farmacéuticos Españoles (FEFE) dat de sector de daling in het medicijnverbruik die in 2020 werd opgetekend, heeft overwonnen. Met name is er een opleving geweest in de vraag naar middelen voor de luchtwegen en hoestmiddelen, terwijl het verbruik van kalmeringsmiddelen zich heeft genormaliseerd. Hieronder de meest verkochte medicijnen in Spanje:

Nolotil

Metamizol, de werkzame stof in Nolotil, is het meest verkochte pijnstillende middel. Het wordt gebruikt om matige tot ernstige pijn en koorts te verminderen en wordt vaak voorgeschreven bij spierpijn of gewrichtspijn.

Adiro 10

Ook bekend als acetylsalicylzuur, is Adiro 10 een bloedverdunner die de vorming van bloedstolsels voorkomt en het risico op hart- en vaatziekten vermindert. Het wordt chronisch voorgeschreven aan patiënten met risico op trombose.

Paracetamol

Dit pijnstillende middel wordt gebruikt om lichte tot matige pijn te verlichten en koorts te verlagen. Het is veel gebruikt om de bijwerkingen van COVID-19-vaccins te verzachten. Onder de meest verkochte merken vallen Paracetamol Kern en Paracetamol CINFA.

Enantyum

Dexketoprofeen, een pijnstiller en niet-steroïde anti-inflammatoire stof, wordt vaak voorgeschreven voor acute pijn bij mensen met artritis of artrose en om spierpijn of postoperatieve pijn te verminderen.

Eutirox

Dit middel bevat levothyroxinezout, een synthetisch schildklierhormoon die wordt gebruikt om hypothyreoïdie te behandelen en de schildklierwerking te normaliseren.

Ventolin

Met het werkzame bestanddeel salbutamol is Ventolin een snelwerkende bronchodilatator die wordt gebruikt om astma en chronische obstructieve longziekte (COPD) te behandelen.

Sintrom

Acenocoumarol is een oraal antistollingsmiddel dat wordt voorgeschreven om de vorming van bloedstolsels bij patiënten met cardiovasculaire aandoeningen te voorkomen.

Orfidal

Dit bevat lorazepam, een benzodiazepine met kalmerend, sedatief en rustgevend effect, dat vooral wordt gebruikt voor de behandeling van angststoornissen.

Lexatin

Met bromazepam, een andere benzodiazepine, wordt Lexatin gebruikt voor de behandeling van angst, zenuwen en paniekaanvallen.

Omeprazol

Bekend voor de behandeling van maagaandoeningen en spijsverteringsproblemen zoals zuurbranden en reflux, is omeprazol een van de herkenbaarste medicijnen op de markt.

Ga naar de inhoud