Wetenschappelijk onderzoek naar haaien bij Mallorca

Wetenschappelijk onderzoek naar haaien bij Mallorca
Beeld: via canva.com

Wetenschappelijk onderzoek naar haaien bij Mallorca

In de Middellandse Zee, bij het Spaanse eiland Mallorca, is een groep toegewijde wetenschappers bezig met een revolutionair onderzoek. Zij duiken diep in de mysterieuze wereld van de haaien, een fascinerende groep dieren die al miljoenen jaren de oceanen bevolkt. Dit ambitieuze project, geleid door Shark Med belooft een nieuwe dimensie toe te voegen aan onze kennis over deze machtige zeebewoners.

De haaienpopulaties in de Middellandse Zee staan onder enorme druk. Volgens de Rode Lijst van bedreigde soorten van de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN) is de helft van de 32 geregistreerde haaiensoorten in de regio bedreigd. Deze alarmerende situatie vereist dringend wetenschappelijk onderzoek om inzicht te krijgen in de ecologie, migratie en gedragspatronen van deze fascinerende wezens.

Haaien spelen een cruciale rol in het handhaven van de gezondheid van de mariene ecosystemen. Als predatoren reguleren ze de populaties van andere zeedieren en dragen zij bij aan een evenwichtig mariene voedselweb. Hun aanwezigheid is van vitaal belang voor de biodiversiteit en de veerkracht van de oceanen.

Het doel van het onderzoek van Shark Med is meerledig. Ten eerste streven ze ernaar de beperkte wetenschappelijke kennis over haaien en roggen in de Balearen uit te breiden. Daarnaast willen ze de noodzakelijke milieubeheersmaatregelen definiëren om het voortbestaan van haaien te waarborgen. Ook zullen ze de diversiteit, seizoensgebonden aanwezigheid, migraties en gedragspatronen van elke haaiensoort bestuderen.

Het onderzoek van Shark Med vindt plaats in de wateren van het Parque Nacional de Cabrera, een prachtig natuurgebied dat bekend staat als het best bewaarde volledig mediterrane ecosysteem. Met een ongerepte uitgestrektheid van 80.000 hectare, biedt dit gebied een unieke kans om de haaien in hun natuurlijke omgeving te bestuderen.

Shark Med’s onderzoek geeft nieuwe inzichten in haaienwereld en bevordert duurzame ontwikkeling van Mallorca. Bescherming van deze iconische dieren maakt eiland aantrekkelijk voor verantwoord ecotoerisme, waar bezoekers de natuur kunnen ervaren zonder schade toe te brengen.

Ga naar de inhoud