skip to Main Content
Een referendum over Spanje als monarchie of republiek is mogelijk maar erg moeilijk
123rf

Een referendum over Spanje als monarchie of republiek is mogelijk maar erg moeilijk

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Referendum monarchie mogelijk maar moeilijk in Spanje

123rf

MADRID – Het laatste vermeende schandaal rondom de voormalige Koning Juan Carlos en Prinses Corinna waar door een deel van de Spaans pers veel aandacht aan wordt besteed, heeft geleid tot een discussie over het Spaanse Koningshuis en het voortbestaan van een monarchie in Spanje. Voorlopig blijft de huidige Koning Felipe VI nog buiten schot maar men spreekt over een referendum, iets wat moeilijk is in Spanje maar niet onmogelijk.

Afgelopen 23 juni werd er in de Madrileense wijk Vallecas een volksraadpleging georganiseerd onder de buurtbewoners over het voortbestaan van Spanje als monarchie of als republiek. 6.490 van de 7,270 deelnemende inwoners kozen voor een republiek. Uiteraard is dit slechts een heel klein deel van Spanje maar wat zou er gebeuren als heel Spanje naar de stembussen zou kunnen gaan om te stemmen voor of tegen de monarchie.

Wat is Spanje nu

Spanje is sinds dat Koning Juan Carlos op 20 november 1975 de leiding overnam van de toen overleden Generaal Franco een constitutionele monarchie geworden. Sinds 19 juni 2014 is Koning Felipe VI het staatshoofd van Spanje. De bestuurlijke indeling van Spanje is gebaseerd op federalisme, waarbij Spanje een bondsstaat is waarin de macht zeer gedecentraliseerd wordt uitgevoerd.

Een constitutionele monarchie is een vorm van monarchie waarbij niet slechts de monarch of Koning bepaalde bevoegdheden bezit, maar waar naast hem diverse andere ambten bestaan, die eigen bevoegdheden bezitten hen toegekend door de constitutie.

Spanje als republiek

Spanje is twee keer in haar lange geschiedenis een republiek geweest. De Eerste Spaanse Republiek van 1873 tot 1874 en de Tweede Spaanse Republiek van 1931 tot 1939.

Referendum

Om in Spanje een referendum te kunnen houden over het voortbestaan van een monarchie of het omzetten van Spanje naar een republiek moet men aan verschillende eisen voldoen.

Ten eerste moet er in het Spaanse Parlement een meerderheid aan stemmen zijn en minstens twee-derde van de parlementsleden en senatoren die een grondwetswijziging wil zien vanwege het houden van een referendum. Die meerderheid moet er zijn in zowel het Spaanse Parlement (Congreso de los Diputados) alsook de Senaat (Senado).

Als tweede moet men in Spanje dan de Carta Magna ofwel de Spaanse grondwet aanpassen want op dit moment staat in de grondwet omschreven dat er geen referendum mogelijk is. Om een grondwetswijziging te kunnen hebben moeten er tenminste 233 (van de 350) congresleden en 177 (van de 266) senatoren kiezen voor ja.

Stel dat er een meerderheid zou zijn na de stemmingen dan dient men de twee kamers (Cortes Generales) te ontbinden, nieuwe verkiezingen uitschrijven waarbij de nieuwe senatoren en parlementsleden unaniem de wijziging van artikel 168 in de Grondwet (Constitución) aan kunnen passen zodat er een referendum gehouden kan worden.

Als al deze moeilijke stappen doorlopen zijn kan men gaan stemmen over een referendum over het voortbestaan van de monarchie. Als daar dan tenminste twee-derde van de stemmen in beide kamers voor te vinden is kan men een referendum houden in Spanje.

De kans is groot dat tot aan het in werking zetten van het hele proces en een daadwerkelijk referendum in Spanje onder de Spaanse bevolking dat er diverse jaren aan voorbij gaan. De vraag is of na al die jaren van wetswijzigingen, verkiezingen en nogmaals wijzigingen binnen de politiek de bevolking nog wel toe is aan een referendum over de monarchie.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
 1. In een zo’n gepolariseerd land als Spanje kan de monarchie helpen om met elkaar in gesprek te blijven. De twee republieken in het verleden zijn rampzalig geweest. Spanje is nu een rechtsstaat, zoals de andere monarchieën in Europa.

 2. Hoe sneller de koningshuizen verdwijnen hoe beter.Deze dienen tot NIETS en kosten handenvol geld.En nog hebben deze heerschappen niet genoeg en stelen ze er rustig op los daar men hun toch niets kunnen maken.

  1. Een president Dorst Kost geen geld’??,
   War kort door de bocht niet,kijk om je heen al die boeven in Afrika,
   En zuid Amerika dat zijn geen koningshuizen wel, denk na
   Voor je onzin schrijft

  2. Ach als ik even naar Nederland kijk hoe populair het koningshuis daar nog altijd is en nog elk jaar zie je stijgende cijfers als het gaat om mensen die het een goed instituut vinden.
   Daarnaast, het altijd simpel wijzen naar wat het kost, vind ik er simpel gedacht.
   Als je kijkt wat ze opleveren, dat is vele malen meer dan wat ze kosten.
   Neem even de laatste reis van Willem Alexander en Maxima naar China, die komen daar zo binnen, dat lukt Rutte en cs echt niet op eigen kracht…ze nemen een hoop mensen uit het bedrijfsleven mee en men sleept daar voor meer dan 1 miljard aan handel uit het vuur.
   Nu weet ik niet exact wat de monarchie in NL kost, maar dat zal toch zeker geen 1 miljard per jaar zijn, oftewel met 1 reis zijn hun kosten terug verdient.
   Kijk ook even naar de omzet tijdens koningsdag voor de horeca en de middenstand, en ik denk dat zeker in NL het hele excuus van de kosten gewoon onzin is.

   In Spanje ligt het allemaal wat anders, vanwege de historie etc.
   Maar inderdaad ook daar kan een Koning een verbindende factor zijn, moet die alleen wel ff zo slim zijn om er voor alle Spanjaarden te zijn, want bij een deel van de Catalanen heeft hij het ff verknald dit jaar zeg maar.

   Dus van Dorst als ik zo even naar de andere reacties kijk welke argumenten daar in staan….en dat jij alleen de ¨geld¨ factor kan noemen, denk ik dat de monarchie het nog wel ff vol zal houden.

 3. Ik denk dat Spanje, tenzij onder straatdruk, niet te springen staat voor dit onderwerp wil het niet ten onder gaan. Sinds de socialisten aan de macht zijn, zijn er wederom vele cadeautjes uitgedeeld die de totale begroting zo’n miljard euro zullen kosten.
  Dus de orde op de financiën, eens degelijk de varkensstal van de energie uitmesten (en niet langer beschouwen als de tuin der lusten voor oud-politiekers maar terug de burgers ten dienste te staan en ten volle profiteren hetzij van de zon of hypermoderne centrales), de teruggekeerde druk van de immigratie beheersen nadat men een goed akkoord had met Marokko etc. Ziedaar een niet onooglijk palet waar ALLE regio’s van zullen profiteren ipv van de starre kijk op kleine deelstaatjes. Zeker met de shift in de wereldorde zijn sterke naties de boodschap in de komende jaren!!

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken