Search
menu
Search

Menorca en Mallorca hebben te maken gehad met een mini-tsunami

Oeps ... foto ontbreekt!

Menorca en Mallorca hebben te maken gehad met een mini-tsunami

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PALMA – De eilanden Menorca en Mallorca hebben maandag te maken gehad met de gevolgen van een zogenaamde “rissaga”, ofwel een mini-tsunami die regelmatig voorkomt bij de Balearen. Het was deze zondagnacht en maandagmorgen weer zover in de haven van Ciutadella op het eiland Menorca, niet alleen in de haven maar ook in Cala en Blanes, Platja Gran en Sa Caleta. Ook op Mallorca had men te maken met de Spaanse tsunami.

Het komt bij Menorca en in mindere mate ook op andere plaatsen aan de Middellandse Zee regelmatig voor dat men te maken heeft met de “rissaga”. Tussen middernacht en 12 uur ‘s-middags (of andersom) kan het zeepeil met 80 tot 100 centimeter stijgen waardoor boten in de havens omhoog geduwd worden en straten nabij de havens blank kunnen komen te staan. De “rissaga” is een fenomeen wat meerdere keren per jaar kan voorkomen bij de Balearen eilanden.

Dit keer vond de “rissaga” zondagnacht en maandagmorgen plaats waarbij het water zich eerst terugtrok zeeinwaarts om daarna terug te stromen landinwaarts en er straten blank stonden en het waterpeil met 1,5 meter steeg. Dat gebeurde opnieuw in de haven van de stad Ciutadella op Menorca maar ook in de baai Cala de Blanes, bij het Platja Gran, Sa Caleta en Santandria.

De grootste waarneming vond plaats in de haven van Ciutadella waar om 7 uur maandagmorgen het waterpeil met 1,5 meter steeg. In de Cala de Blanes raakte de chiringuito Piratas licht beschadigd en werden strandstoelen en parasols meters meegesleurd door het stijgende zeewater.

Het eiland Mallorca had dit keer echter ook te maken met de “rissaga” waarbij het waterpeil flink steeg in de haven van Port d’Alcudia waar straten, stoepen en terrassen blank stonden en het verkeer werd gehinderd.

Wat is de rissaga

De rissaga (In het Catalaans) is een fenomeen wat beïnvloed wordt door het weer maar wel het waterpeil tot wel 4 meter laat stijgen. Deze water stijgingen kunnen ook plaatsvinden in inhammen, baaien en nabij stranden waarbij soms de zee een strand opslokt. Mocht dat overdag gebeuren dan moeten strandgangers soms vluchten voor het stijgende water.

“Rissagas” ontstaan door verschillende meteorologische omstandigheden die samen de stijging van het waterpeil kunnen veroorzaken. Meestal heeft het te maken met sterke winden in de troposfeer en warme lucht op lagere niveaus van de atmosfeer en zwak tot matig laag aan de grond.

In korte tijd stijgt en daalt de zeespiegel maar wanneer dit intens is kunnen er overstromingen plaatsvinden en kunnen zelfs boten verwoest en de havenstructuur aangetast worden.

De laatste grote “rissage” van de afgelopen 20 jaar vond plaats op 15 juni 2006 toen er stijgingen van het waterpeil plaatsvonden tot wel 4 meter waardoor veel schade werd aangericht maar er gelukkig geen gewonden vielen. In 2006 waren de weersomstandigheden dusdanig dat er samen met bovenstaande verschijnselen ook nog een storm plaatsvond waardoor de atmosferische druk zeer hoog was.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?