Menorca en Mallorca hebben te maken gehad met een mini-tsunami

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

PALMA – De eilanden Menorca en Mallorca hebben maandag te maken gehad met de gevolgen van een zogenaamde “rissaga”, ofwel een mini-tsunami die regelmatig voorkomt bij de Balearen. Het was deze zondagnacht en maandagmorgen weer zover in de haven van Ciutadella op het eiland Menorca, niet alleen in de haven maar ook in Cala en Blanes, Platja Gran en Sa Caleta. Ook op Mallorca had men te maken met de Spaanse tsunami.

Het komt bij Menorca en in mindere mate ook op andere plaatsen aan de Middellandse Zee regelmatig voor dat men te maken heeft met de “rissaga”. Tussen middernacht en 12 uur ‘s-middags (of andersom) kan het zeepeil met 80 tot 100 centimeter stijgen waardoor boten in de havens omhoog geduwd worden en straten nabij de havens blank kunnen komen te staan. De “rissaga” is een fenomeen wat meerdere keren per jaar kan voorkomen bij de Balearen eilanden.

Dit keer vond de “rissaga” zondagnacht en maandagmorgen plaats waarbij het water zich eerst terugtrok zeeinwaarts om daarna terug te stromen landinwaarts en er straten blank stonden en het waterpeil met 1,5 meter steeg. Dat gebeurde opnieuw in de haven van de stad Ciutadella op Menorca maar ook in de baai Cala de Blanes, bij het Platja Gran, Sa Caleta en Santandria.

De grootste waarneming vond plaats in de haven van Ciutadella waar om 7 uur maandagmorgen het waterpeil met 1,5 meter steeg. In de Cala de Blanes raakte de chiringuito Piratas licht beschadigd en werden strandstoelen en parasols meters meegesleurd door het stijgende zeewater.

Het eiland Mallorca had dit keer echter ook te maken met de “rissaga” waarbij het waterpeil flink steeg in de haven van Port d’Alcudia waar straten, stoepen en terrassen blank stonden en het verkeer werd gehinderd.

Wat is de rissaga

De rissaga (In het Catalaans) is een fenomeen wat beïnvloed wordt door het weer maar wel het waterpeil tot wel 4 meter laat stijgen. Deze water stijgingen kunnen ook plaatsvinden in inhammen, baaien en nabij stranden waarbij soms de zee een strand opslokt. Mocht dat overdag gebeuren dan moeten strandgangers soms vluchten voor het stijgende water.

“Rissagas” ontstaan door verschillende meteorologische omstandigheden die samen de stijging van het waterpeil kunnen veroorzaken. Meestal heeft het te maken met sterke winden in de troposfeer en warme lucht op lagere niveaus van de atmosfeer en zwak tot matig laag aan de grond.

In korte tijd stijgt en daalt de zeespiegel maar wanneer dit intens is kunnen er overstromingen plaatsvinden en kunnen zelfs boten verwoest en de havenstructuur aangetast worden.

De laatste grote “rissage” van de afgelopen 20 jaar vond plaats op 15 juni 2006 toen er stijgingen van het waterpeil plaatsvonden tot wel 4 meter waardoor veel schade werd aangericht maar er gelukkig geen gewonden vielen. In 2006 waren de weersomstandigheden dusdanig dat er samen met bovenstaande verschijnselen ook nog een storm plaatsvond waardoor de atmosferische druk zeer hoog was.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments

Interessant bericht. Het verschijnsel ‘rissaga’ (Catalaans voor ‘opdrogen’) staat ook wel bekend als een meteo-tsunami, een plotselinge vloedgollf die veroorzaakt wordt door hele specifieke meteorologische omstandigheden zoals grote luchtdrukverschillen over een korte afstand. In Nederland kregen we vorig jaar op 29 mei met het verschijnsel te maken. N.a.v. daarvan schreef ik over het fenomeen een achtergrondartikel in het blad Geografie. Dat is na te lezen via onderstaande link:

https://www.dropbox.com/s/v8mrkdkrao9vgs1/Meteo-tsunami%20Een%20tsunami%20aan%20onze%20kust%20Geografie%20nov-dec%202017%20p%206-8.pdf?dl=0

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.