Zeeschildpad legt 141 eieren op strand La Pineda aan de Costa Dorada

Zeeschildpad legt 141 eieren op strand La Pineda aan de Costa Dorada
Beeld: Twitter

Zeeschildpad legt 141 eieren op strand La Pineda aan de Costa Dorada

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

TARRAGONA – Gedurende enkele weken hebben vrijwilligers van de Grupo de estudio y protección de los ecosistemas catalanes (Gepec) het strand van de badplaats La Pineda naast Salou aan de Costa Dorada in de gaten gehouden vanwege de aanwezigheid van een zogenaamde ‘onechte karetschildpad’ ofwel een zeeschildpad en in het Spaans een ‘tortuga boba’. Nu heeft deze schildpad 141 eieren gelegd en wordt gezocht naar vrijwilligers om deze te beschermen.

In de nacht van woensdag op donderdag heeft een ‘carretta carretta’ schildpad eindelijk 141 eieren gelegd. Eind juni was dezelfde schildpad al te zien op het strand van La Pineda maar elke keer mislukte het leggen van eieren of had de schildpad er geen goed gevoel over.

Om ervoor te zorgen dat de schildpad dit keer wel rustig haar eieren kon leggen werden op aanraden van experts van de Red de Rescate de Fauna Marina de la Generalitat de lichten op de boulevard grotendeels gedempt en mocht er niemand in de buurt komen. 

Uiteindelijk heeft de schildpad zich twee keer laten zien. De eerste keer bleef de schildpad in het water. De tweede keer wist de schildpad wel uit zee te komen en begon zij een nest te graven op zo’n 3 meter van het water. Daar heeft de ‘tortuga’ uiteindelijk 141 eieren gelegd.

De experts van verschillende instellingen hebben daarna echter besloten om nadat de schildpad weer weg was gegaan de eieren iets verder landinwaarts en verder van het water te verplaatsen om de eieren te beschermen.

Meteen werd er een hek omheen gezet en zal dag en nacht er altijd iemand aanwezig zijn om de eieren te beschermen. 50 eieren werden overgebracht naar de faciliteiten van de Fundación CRAM voor kunstmatige incubatie. De overige 91 eieren zijn op het strand gebleven.

Men verwacht dat de eieren pas 16 september zullen uitkomen waarna de schildpadden een weg zullen zoeken naar de zee, een moment waar tegen die tijd ongetwijfeld veel mensen op zullen wachten. 

De stichting GEPEC-EdC zoekt vrijwilligers die bereid zijn om gedurende vier uur per keer op de eieren te letten. Elke vrijwilliger die uitgekozen wordt krijgt een korte opleiding. Iedereen kan zich HIER aanmelden.

Barcelona

Ook op het Bogatell strand in Barcelona heeft eens schildpad eieren gelegd. In dat geval ging het om 77 eieren. 60 eieren heeft men op het strand gelaten terwijl de experts 17 eieren hebben weggehaald.

Ga naar de inhoud