Search
menu
Search

Grote natuur- en bosbrand aan de Costa Brava in Llançà en Cap de Creus (UPDATE)

Grote natuur- en bosbrand aan de Costa Brava in Llançà en Cap de Creus
Beeld: Twitter

Grote natuur- en bosbrand aan de Costa Brava in Llançà en Cap de Creus (UPDATE)

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

GIRONA – Sinds vrijdagmiddag 13.25 uur hebben de inwoners en bezoekers van de Costa Brava opnieuw te maken met een natuur- en bosbrand die tot nu toe al meer dan 50 ha natuur in de as heeft gelegd. Het gaat om een brand in de gemeente Llançà in de comarca Alt Empordà in de provincie Girona. Naast dat het enorm droog en warm is zorgt de bekende Tramuntana wind ervoor dat de vlammenzee ongecontroleerd haar gang kan gaan.

Tot op het moment van schrijven is meer dan 50 ha natuur verwoest en moesten de inwoners van drie woonwijken in Llançà hun huizen verlaten. Het gaat om de wijken Beleser, Santa Isabel en Vall de Santa Creu. Ook het bekende Monestir de Sant Pere de Rodes moest ontruimd worden. Er zijn diverse wegen afgesloten zoals de Gi-612 en de GIV6121 in Port de la Selva, de GI-613 tussen Roses en Port de la Selva en de GIP-6041 in Vilajuïga. 

Verder mag niemand het Cap de Creus natuurpark betreden omdat 40 ha van de totaal vernieuwde natuur in het Parque Natural del Cap de Creus ligt. Ook het Paratge Natural de l’Alberca is gesloten. 

De brand is waarschijnlijk ontstaan in de nabijheid van de wijk Cau del Llop en de wind heeft de rest gedaan waarna diverse andere brandhaarden ontstonden. Ondertussen is men met man en macht aan het werk om de brand onder controle te krijgen. 70 brandweereenheden zijn naar het gebied gekomen en worden ondersteund door 13 blushelikopters en blusvliegtuigen. De rook is van kilometers afstand te zien.

UPDATE (zaterdag): De brandweer is er in geslaagd om het vuur te stoppen van verdere verspreiding wat niet betekent dat de natuur- en bosbrand aan de Costa Brava voorbij is. Ondertussen is meer dan 450 ha (sommige kranten schrijven 500 ha) natuur verwoest en zijn 350 inwoners van verschillende wijken in Llançà geëvacueerd. Er zijn geen woningen verwoest. De brandweer richt zich nu voornamelijk op de vlammenzee in de Valle de Santa Creu en bij de gemeente Selva de Mar. Ondertussen is de politie een DNA-onderzoek gestart op een sigarettenpeuk die door de brandweer gezien wordt als de oorzaak van de natuur- en bosbrand.

Ga naar de inhoud