Is wildkamperen wel of niet toegestaan in Spanje

Is wildkamperen wel of niet toegestaan in Spanje
Beeld: Freepik
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – In Spanje zoekt de nationale toerist de rust, ruimte en natuur op om ver weg te zijn van de corona-risicogebieden waar veel mensen dicht op elkaar genieten van volle terrassen, stranden en wandelboulevards en overnachten op drukke campings. Want veel mensen kiezen er liever voor om met de camper op pad te gaan of met de auto en de tent om ergens in de natuur te slapen. Maar het wildkamperen is in de regel niet toegestaan in Spanje en er kan actief op gecontroleerd worden waarna hoge boetes gegeven kunnen worden.

In de regel is het wildkamperen of ‘la acampada libre’ verboden maar er zijn uitzonderingen die afhankelijk zijn van de wetgeving in de verschillende autonome regio’s in Spanje. Daar waar het wildkamperen verboden is kan actief gecontroleerd worden door de autoriteiten en kunnen hoge boetes gegeven worden.

In de regel mag er in het wild geslapen worden als er geen gebruik wordt gemaakt van een tent (dormir al aire libre sin tienda), dus met de slaapzak of iets soortgelijks direct in de natuur. Dit wordt ook wel ‘vivac’ genoemd, te vergelijken met bivak.

Zodra je echter een tent erbij neemt dan wordt er gesproken van wildkamperen en dat mag in de regel niet. Ook in het geval van wildslapen gelden vaak speciale regels in de autonome regio’s dus goed voorbereid op vakantie gaan is essentieel.

Dat het wildkamperen over het algemeen verboden is in Spanje is niets nieuws want in praktisch alle Europese landen is het wildkamperen niet toegestaan. Maar volgens dit artikel wordt er in Spanje meer en strenger gecontroleerd op het wildkamperen terwijl in andere landen zoals Noorwegen en Schotland het wildkamperen is toegestaan en er in Frankrijk weinig wordt gecontroleerd.

Er zijn echter in Spanje speciale plaatsen waar men in het wild kan en mag kamperen, de zogenaamde ‘acampada controlada’. Dit zijn plaatsen die door een gemeente beschikbaar worden gesteld en waar men over het algemeen gratis en soms tegen betaling met een tent mag staan.

In de autonome regio Aragón is het wel toegestaan om in het wild te kamperen vanaf 1.500 meter hoogte in de bergen zoals de Pyreneeën, mits je aan de criteria en eisen voldoet. In Catalonië mag men kamperen vanaf 2.000 meter hoogte terwijl dit in de Picos de Europa vanaf 1.600 meter hoogte is.

In alle gevallen is het absoluut verboden om een kampvuur te maken of te barbecuen vanwege het grote risico van natuur- en bosbranden. Het weggooien van afval en het achterlaten van menselijke uitwerpselen is ten strengste verboden en een plaats waar men heeft geslapen (als dat is toegestaan) dient altijd achtergelaten te worden zoals men deze aantrof.

Op onderstaande kaart van Spanje die door wildkamperen-fans is gemaakt staan veel plaatsen aangegeven waar het is toegestaan om aan wildkamperen te doen. Het gaat in dit geval om 100% legale ‘acampada controlada’ plaatsen die door andere kampeerders geverifieerd zijn.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.