Slechts een op de drie woningen heeft een airconditioning in Spanje

Een op de drie woningen heeft een airconditioning in Spanje
Beeld: Freepik

Slechts een op de drie woningen heeft een airconditioning in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het mag duidelijk zijn dat het in de zomer op sommige plaatsen in Spanje extreem warm kan zijn en ondanks dat de toeristen voor deze hitte en de zon naar Spanje komen, is dit voor de inwoners en werkende bevolking niet altijd aangenaam. Daarom zijn er veel airconditionings te vinden in winkels, kantoren, hotels, bars/restaurants en bij particulieren thuis maar eigenlijk lang niet zoveel als je zou denken.

Volgens een eigen onderzoek van de huizenwebsite Idealista.es heeft iets meer dan een op de drie woningen in Spanje een airconditioning thuis. Dat wil zeggen dat ondanks de hitte in Spanje slechts 36 procent van de woningen voorzien is van een ‘aire acondicionado’. Idealista heeft voor haar onderzoek meer dan een miljoen op de website geplaatste koop en huur woningadvertenties bekeken en onderzocht.

De meeste airconditioning installaties zijn te vinden in de steden Sevilla (73 procent), Córdoba (71), Valencia (59), Murcia (52), Alicante (54), Toledo (49), Madrid (59), Palma (60), Jaén (58), Barcelona (55), Almería (46), Badajoz (53), Ciudad Real (53), Málaga (52), Tarragona (46), Castellón de la Plana (35), Zaragoza (38) en Albacete (32 procent).

In het over het algemeen koelere noorden en noordwesten van Spanje zijn de minste airconditionings te vinden zoals in de steden Lugo, Soria, Santander, Vitoria en León waar slechts 1 procent van de woningen een airconditioning heeft. In de steden Ourense, A Coruña, Palencia, Ávila, Oviedo en Burgos is dat 2 procent en in Bilbao 3 procent.

Volgens Idealista is er een groot verschil tussen woningen die te koop of te huur worden aangeboden. Gemiddeld in Spanje hebben woningen die te huur zijn in 50 procent van de gevallen een airconditioning terwijl dat percentage 34 procent is bij woningen die te koop staan op de website. Ook daarbij is er een groot verschil waar deze woningen te vinden zijn in Spanje zoals op dit overzicht te zien is waar je naar een bepaalde stad kunt zoeken.

Ga naar de inhoud