15x verkoelende alcoholische en niet alcoholische Spaanse dranken

15x verkoelende alcoholische en niet alcoholische Spaanse dranken
Beeld: 123rf

15x verkoelende alcoholische en niet alcoholische Spaanse dranken

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Als het warm is kan een goed koud glas voor de nodige verkoeling zorgen. Gelukkig kent Spanje enkele speciale dranken waarvan men er weliswaar meerdere in andere landen kan tegenkomen maar soms van oorsprong toch uit Spanje komen of gewoon in Spanje lekkerder smaken met de zon, strand, zee, etc.

Wanneer het kwik boven de 35 graden stijgt en de airconditioning of Spaanse waaier niet genoeg afkoeling geeft, dan is een lekker koud glas wijn, bier, frisdrank, water of wat dan ook heerlijk. Hieronder hebben we een aantal typische en wellicht niet zo’n typische Spaanse dranken op een rij gezet om het hoofd koel te houden deze zomer. Let wel, als er alcohol in zit, drink dan met mate en doe geen domme dingen.

Alcoholische dranken:

Tinto de Verano

Deze alcoholische drank moet je niet verwarren met de Sangría. Tinto de Verano wordt ook wel de “Rode zomer wijn” genoemd en wordt veel gedronken in Spanje. Tinto de Verano is veel simpeler om te maken dan de Sangria want het enige wat je nodig hebt een glas rode wijn is en een glas gaseosa (soda of koolzuurhoudend water). Soms wordt er rum bij de Tinto de Verano gedaan of ijsblokjes om het extra koud te maken. Op veel plaatsen kun je je eigen Tinto de Verano maken en wordt de fles rode wijn samen met een fles gaseosa geserveerd waarna je zelf kunt gaan mixen.

Sangría

Wie kent het niet, dat heerlijke koude Sangría uit de kan. Sangría is een licht (soms niet) alcoholische drank bestaande uit enkele standaard elementen zoals rode wijn, koolzuurhoudend mineraalwater of Fanta naranja/lemon, suiker, stukken vruchten zoals sinaasappel, citroen, appel of perzik en eventueel likeur of brandewijn. In sommige streken van Spanje, zoals Catalonië, maakt men tevens een sangría van mousserende cava in plaats van rode wijn.

Traditiegetrouw wordt de sangría geserveerd in een karaf met daarin ijsblokjes om de drank koel te houden en een houten lepel om zo de vruchten die erin zitten van de bodem te halen. Overigens worden de vruchten er meestal voor de toeristen ingedaan aangezien de Spanjaarden zelf daar niet zo gek op zijn. Sangría koelt weliswaar af in de zomer maar pas op dat je niet teveel drinkt want er zit alcohol in en onder de Spaanse zon komt dat iets harder aan, meestal op het moment dat je wilt opstaan.

Gin-tonic

Gin-tonic is een cocktail op basis van gin en tonic, dat is vrij logisch. Meestal gebruikt men anderhalve tot twee keer zoveel tonic als gin en voegt men ijs toe maar dat kan in Spanje nog wel eens andersom zijn (meer gin dan tonic dus). Deze cocktail heeft haar oorsprong in het Britse leger wat in India gestationeerd was maar al snel veroverde de drank de wereld. Ook in Spanje waar de hin-tonic (zoals men dit uitspreekt) erg lekker is, zeker als het warm is.

Vermut

De Vermut is een versterkte wijn die op smaak wordt gemaakt met aromatische planten en kruiden. De drank ontstond volgens sommigen in Frankrijk al zegt men in Catalonië dat deze regio de oorspronkelijke Vermut heeft bedacht. Vermut wordt als een aperitief voor de lunch of als digestief na het eten genuttigd. Het alcoholpercentage ligt doorgaans rond de 15% maar bij de goedkopere varianten is dat lager. In Spanje wordt de Vermut voornamelijk gedronken in de autonome deelstaten Catalonië en Madrid waarbij de “la hora de vermut” zeer populair is bij de inwoners. In Spanje drinkt men vooral de witte (fruitig, licht en verfrissend) en gemengd met bruiswater helemaal hip en/of rode Vermut die vaak als aperitief wordt genuttigd vanwege de bitterzoete kruidensmaak.

Mojito

De Mojito is een populaire drank het hele jaar door maar vanwege het vele ijs in het glas is het heerlijk verfrissend in de zomer. De Mojito is een cocktail met rum, limoensap, rietsuiker, spuitwater en munt met veel ijs. Deze vindt, net als de meeste op rum gebaseerde cocktails, zijn oorsprong op Cuba. De naam is waarschijnlijk afgeleid van het Spaanse woord mojado wat nat betekent. De Mojito werd wereldbekend door de Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway die er wel wat lustte en dat dronk op het eiland Cuba in zijn vaste bar Bodeguito del medio. Een Mojito kan natuurlijk overal gedronken worden maar een koude Mojito onder de Spaanse zon en met je voeten in het zand is toch net iets anders dan in Nederland/België.

Sidra

Vooral in de noord Spaanse regio’s Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland drinkt men de typische Sidra of in het Nederlands, Cider. In de deelstaat Asturië wordt 80% van alle Sidra’s gemaakt waarna deze drank door heel Spanje verspreidt wordt. Cider is een alcoholische drank die wordt gemaakt van het sap van vruchten, vooral appels, in principe zonder toevoeging van extra suiker. De Sidra kan overal drinken worden maar komt het meeste tot haar recht in de speciale bars met de naam siderias. Het theatrale inschenken van de drank waarbij de fles hoog wordt gehouden en langzaam aan het glas ver daaronder wordt gevuld, heeft de drank populair gemaakt. De reden dat men de drank zo inschenkt is niet alleen dat het er leuk uitziet maar dat er luchtbubbels in de Sidra komen die de smaak lekker maakt.

Bier

“dos cervezas por favor” is een veel gehoorde zin in Spaanse bars, discotheken en op terrassen in Spanje. Er zijn in Spanje veel grote en kleine bierbrouwerijen waarbij elke regio haar eigen populaire biermerk heeft. We gaan ze hier niet allemaal opnoemen maar denk aan Estrella Damm, Cruzcampo, Mahou, San Miguel en Alhambra. Ook de buitenlandse bieren zoals Heineken en Amstel worden veel gedronken in Spanje. Als je een biertje besteld kan dat van de tap of uit de fles. De meeste Spanjaarden drinken een klein biertje “caña” omdat het bier zo vanwege de hitte koeler blijft. Je kunt daarnaast ook een “doble” of “jarra” bestellen wat een veel groter bier is. Bier uit de fles heet “botellin” of “tercio”. Drink je liever een shandy dan bestel je “una clara con limón”. Lees hier meer over de Spaanse biersoorten, geschiedenis en achtergrondinformatie.

Wijn

Er zijn in Spanje ontzettend veel wijnen te vinden die meestal uit eigen land komen. Er zijn vele bekende wijngebieden waarbij men ongetwijfeld wel eens gehoord heeft van La Rioja, Pénedes, Ribera del Duero en Ribeiro. De bekendste van allemaal is waarschijnlijk de La Rioja wijnstreek, gelegen in de gelijknamige deelstaat met Logroño als hoofdstad. In Spanje worden rode, witte, rosé en cava (bruisende) wijnen gemaakt die door wijnkenners als uitstekend omschreven worden. In de zomermaanden kan een koel glas wijn aangenaam zijn waarbij de witte wijn al koud gedronken wordt maar ook de rode en rosé wijn koud gemaakt kan worden met ijsklontjes. De Cava wordt altijd koud geserveerd. Lees hier meer over de Spaanse wijnsoorten, geschiedenis en achtergrondinformatie.

Sherry

Ondanks het feit dat de sherry in Spanje gemaakt wordt zijn er niet veel Spanjaarden die sherry of Jerez drinken. Sherry is afkomstig uit de streek van Jerez de la Frontera in het uiterste zuiden van Andalusië. Alleen wijn uit deze streek mag zich sherry noemen. Sherry is de Engelse verbastering van Jerez. Er zijn verschillende soorten sherry’s te vinden zoals Fino (licht, fris en droog), Manzanilla (kruidig en droog), Medium (beetje zoet met notensmaak), Amontillado (droge aromatische sherry), Oloroso )droge en volle sherry met zoetachtige smaak), Amorosso (half droge sherry) en Pedro Ximénex (volle en krachtige sherry) om er maar een paar te noemen.

Kalimotxo

Deze drank die men “calimocho” noemt en ook zo uitspreekt is oorspronkelijk afkomstig uit het Baskenland maar wordt inmiddels in heel Spanje gedronken. Het gaat om een 50-50 mix van rode wijn met coca cola, een vreemde combinatie op het eerste oog maar veel gedronken door onder andere de Spaanse jongeren tijdens de typische botellón, drinksessies op straat waarbij de jeugd eigen gemaakte mixdranken maakt. Het wordt echter tegenwoordig ook veel gedronken in de bars en discotheken.

Niet alcoholische dranken:

Horchata

Vooral in de regio Valencia maar ook steeds meer daar buiten wordt gedurende de zomermaanden de koude drank Horchata gedronken. Het gaat hier om een melkachtige drank die erg koud geserveerd wordt en bestaat uit aardamandelen (of tijgernoten), water en suiker. De Horchata heeft een typische smaak en je moet er van houden of niet. Naast Spanje wordt de Horchata ook gedronken in Italië, Malta en Frankrijk. De koude Horchata wordt vaak gecombineerd met de Fartons, een lang smal broodje met een suikerlaagje erop die men in de Horchata dompelt maar ook los gegeten kunnen worden (ze zijn verkrijgbaar bij o.a. de Mercadona in Spanje).

Granizado

Het koude drankje Granizado wordt op vele manieren en diverse smaken geserveerd en is eigenlijk te vergelijken met het schaafijs wat ook in andere landen buiten Spanje te vinden is. De meest bekende Granizados zijn die met een citroensmaak en aardbeismaak. Overigens drink je de Granizado door een rietje, iets wat moeilijk is aangezien het drankje redelijk dik geserveerd wordt. Daarnaast moet je oppassen dat je het niet te snel naar binnen drinkt want het is zo koud dat dit behoorlijk zeer doet in de keel.

Café con hielo

Wie van koffie houdt wil dat ook in de warme zomermaanden drinken maar soms is het gewoon te warm. Daarom bedacht men in Spanje de Café con hielo, oftewel koffie met ijs. Normaal gesproken wordt er een kopje (of glas) koffie geserveerd, dat kan een Café solo, Cortado, Café con leche of Carejillo zijn met daarnaast een glas met daarin ijsblokjes. Mengen doe je dan zelf. De oorspronkelijke Café con hielo bestaat uit een iets grotere Café solo (zonder melk dus) waarbij er iets meer koffie gegeven wordt en een groot glas met 2 of 3 ijsblokjes. In Valencia heeft Café con hielo een andere benaming en wordt deze ook wel Café del tiempo genoemd waarbij men soms een schijfje citroen toegevoegd.

Gazpacho

De Gazpacho is een koude soep bestaande uit rauwe groenten, kruiden en tomaat. De Gazpacho kan gegeten worden door deze in een soepkom te doen en daarbij croutons, paprika en uitjes toe te voegen maar de Gazpacho kan ook zo los gedronken worden waarbij deze drank niet alleen verkoelend is maar ook nog eens de maag vult en je genoeg vitaminen en zout geeft om weer verder te werken, wandelen of zonnen.

Water

In Spanje wordt uiteraard ook veel water gedronken maar meestal niet uit de kraan maar uit de fles. Het kraanwater in Spanje is in principe overal wel geschikt voor consumptie maar het heeft vaak een rare bijsmaak die niet echt lekker is. Daarom kiest men vaak voor flessen water waarvan er tientallen zoniet honderden merken, maten en soorten te vinden zijn. Als hoofdsoorten zijn er eigenlijk maar twee: “agua con gas” en “agua sin gas”, dus water met en zonder koolzuur, in vergelijking Spa Rood en Spa Blauw. Je kunt overal in Spanje water kopen en als je dat doet in een bar of restaurant let er dan goed op dat de dop vastzit of voor je neus wordt losgedraaid zodat je zeker weet dat er geen kraanwater in de fles is gedaan – (Remco Stoffer)

Ga naar de inhoud