Bosbrand La Palma met meer dan 4.000 geëvacueerden en 5.000 ha verwoeste natuur

Bosbrand La Palma met meer dan 4.000 geëvacueerden en 5.000 ha verwoeste natuur
Beeld: @BrifPuntagorda / twitter

Bosbrand La Palma met meer dan 4.000 geëvacueerden en 5.000 ha verwoeste natuur

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In het noordwesten van het Canarische Eiland La Palma is de bosbrand, die afgelopen zaterdag is ontstaan, ’s nachts vertraagd. De veranderingen in het weer en de inzet van ongeveer honderd noodhulpverleners hebben hierbij geholpen. Desondanks heeft het vuur de randen van het Caldera de Taburiente Nationaal Park bereikt, waar hard wordt gewerkt om verdere verspreiding te voorkomen.

Het aantal evacuaties is gestegen naar meer dan 4.000 personen, waaronder 2.293 inwoners van het dorp Puntagorda waar het vuur veel schade heeft aangericht. Er zijn echter veel bewoners van de getroffen dorpen die hun woningen niet willen verlaten. 

Op zondag wisselen negen helikopters en twee blusvliegtuigen elkaar af om voortdurend water te lossen op de brandhaarden, in een poging het vuur te beteugelen. De nachtelijke omstandigheden waren gunstig voor het bestrijden van het vuur, dankzij een afname van de temperatuur, een stijging van de luchtvochtigheid en minder sterke wind dan verwacht. Er zijn maatregelen genomen zoals het aanleggen van brandgangen en het uitvoeren van tegenvuur acties om de voortgang van de brand te stuiten.

De directeur van de blusoperaties heeft toegelicht dat er in Puntagorda, de volledig geëvacueerde gemeente waar de brand begon, inspanningen worden geleverd om het onderste front van de brand te koelen. Het doel hiervan is om de verspreiding van de brand naar de lager gelegen delen van de gemeente te voorkomen. In het noorden wordt er gewerkt aan het tegenhouden van de brand bij het Izcagua-ravijn, terwijl in het zuiden helikopterteams en de UME (Unidad Militar de Emergencias) zich richten op het blussen van het vuur tot aan het El Time gebied.

Ondertussen was er ook sprake van bosbranden op de eilanden Tenerife en Gran Canaria. Op Tenerife is de brand inmiddels onder controle en is iets meer dan 30 hectare natuur verwoest. Ook de natuur- en bosbrand in het zuiden van Gran Canaria bij San Bartolomé de Tirajana is inmiddels onder controle.

Ga naar de inhoud