Search
menu
Search

Maak de mooiste vakantiefoto’s tijdens de ‘golden hour’ in Spanje maar wat en wanneer is dat?

Maak de mooiste vakantiefoto’s tijdens de ‘golden hour’ in Spanje maar wat en wanneer is dat?
Beeld: Alhambra / Canva

Maak de mooiste vakantiefoto’s tijdens de ‘golden hour’ in Spanje maar wat en wanneer is dat?

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Je bent op vakantie in Spanje of je bent een van die ‘gelukkigen’ die in het land woont en je wilt de mooiste foto’s maken, wat is dan de beste tijd voor de Golden Hour? Het gouden uur of in het Spaans ‘hora dorada’ zijn twee momenten op een dag dat de foto’s er extra mooi en goudkleurig uitzien. Maar wat is dat precies en hoe laat is dat dan?

Het gouden uur, ook wel magische uur genoemd, is een term uit de fotografie, die de korte periode na zonsopgang of voor zonsondergang aangeeft, waarin er meer indirect zonlicht is, waardoor het licht meer rood en zachter is. Omdat de zon aan de horizon staat, gaat het licht een langere afstand door de atmosfeer. Het blauwe licht wordt hierdoor meer verstrooid, waardoor het rode licht relatief meer aanwezig is. Omdat de zon tijdens het gouden uur heel laag aan de hemel staat, zijn de schaduwen, als die er al zijn, heel erg lang.

De term uur betekent niet dat dit ook echt zestig minuten duurt. Het effect is sowieso minder lang voor plaatsen dichter bij de evenaar, omdat de zon daar sneller klimt en daalt. In theorie kan het gouden uur boven de poolcirkel de hele dag duren. Als vuistregel wordt doorgaans wel “het eerste en het laatste uur van de dag” genomen. Een andere definitie is de periode dat de zon minder dan zes graden boven de horizon staat.

De exacte tijdstippen voor het gouden uur in Spanje zijn lastig aan te geven want het ligt eraan waar je op dat moment bent. Spanje ligt dichter bij de evenaar dan Nederland en België en de zon stijgt en zakt de sneller en het moment duurt korter. Het gouden uur kan ook bepaald worden door de stand van de zon te bekijken. Het is ‘hora dorada’ wanneer de zon minder dan 6 graden boven de horizon staat. Je moet dus ergens kijken naar de tijden van de zonsopkomst en zonsondergang, veel weerapplicaties en websites geven die informatie. 

Blauwe uur

Naast het gouden uur bestaat ook nog het blauwe uur of ‘hora azul’. Het blauwe uur is de benaming voor het verschijnsel dat ’s ochtends, het uur voor zonsopkomst en ’s avonds, net na zonsondergang bij bepaalde omstandigheden de lucht en de omgeving een blauwe kleur aannemen. Het blauwe uur is een onderdeel van de schemering en duurt meestal slechts een tiental minuten.  

Deze periode moet dus niet verward worden met het ‘gouden uur’, dat is namelijk het uur na zonsopkomst of voor zonsondergang; het licht heeft dan een warme, goudachtige kleur.

blue
Beeld: Ibiza / Canva
Ga naar de inhoud