Spaanse vader van ‘Paling en Ko’ overleden

Spaanse vader van ‘Paling en Ko’ overleden
Beeld: Wikimedia

Spaanse vader van ‘Paling en Ko’ overleden

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Zaterdag is op 87-jarige leeftijd Francisco Ibáñez overleden. Bij de meeste lezers is die naam waarschijnlijk niet bekend, maar in Spanje kende iedereen hem als de ‘padre’ en bedenker van ‘Mortadelo y Filemón’ die in het Nederlands de naam ‘Paling & Ko’ heeft gekregen.

Francisco Ibáñez, de tekenaar en maker van de strip ‘Mortadelo y Filemón’, is in Barcelona op 87-jarige leeftijd overleden. Uitgeverij Penguin Random House heeft dit nieuws vandaag via een Twitterbericht gedeeld.

Naast het bekende stripduo ‘Mortadelo y Filemón’ dat onlangs hun 60e verjaardag vierde, was Ibáñez ook de maker van andere strips die vele generaties hebben geïntroduceerd tot het lezen. Voorbeelden hiervan zijn ’13, Rue del Percebe’, ‘Rompetechos’ en ‘Pepe Gotera y Otilio’.

Ibáñez heeft onlangs benadrukt dat zijn strips ideaal zijn om kinderen te helpen leren lezen. “Als ze een Mortadelo y Filemón zouden pakken, zouden ze sneller leren lezen”. Geboren in 1936 in Barcelona, heeft de cartoonist herhaaldelijk zijn bezorgdheid geuit over de teloorgang van de stripwereld in ons land. Hij betreurde hoe trouwe lezers, die wekelijks zijn strips kochten, zijn verdwenen ten gunste van televisie en andere vormen van entertainment.

Paling en Ko is een stripreeks over twee blunderende geheim agenten. De stripreeks bestaat sinds 1958 en omvat meer dan 200 albums. Daarvan zijn er in het Nederlands 59 uitgebracht tussen 1971 en 2006. In deze stripalbums komt vaak fors lichamelijk geweld voor, soms gepaard gaand met vrij merkwaardig taalgebruik. Ze zijn echter veelal duidelijk slachtoffer van externe, noodlottige factoren, waaraan ze niets kunnen doen.

Ga naar de inhoud