Druivenoogst voor wijnen uit het zuiden en midden van Spanje begonnen

Druivenoogst voor wijnen uit het zuiden en midden van Spanje begonnen
Beeld: 123rf

Druivenoogst voor wijnen uit het zuiden en midden van Spanje begonnen

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Officieel is de druivenoogst voor de Spaanse wijnen in het zuiden en midden van Spanje begonnen waarbij men voor dit jaar een lagere productie ten opzichte van vorig jaar voorspelt maar wel hoopt op een stijgende verkoop. De oogst is traditiegetrouw in het zuiden en midden van het land begonnen zoals in Andalusië, Extremadura, Castilla-La Mancha, Murcia, Madrid en de Valencia regio met de collectie van de vroege rassen Chardonnay, Sauvignon Blanc en Moscatel.

Zoals gebruikelijk verloopt de druivenoogst (vendimia) van het zuiden en midden naar het noorden, beginnende in augustus in Andalusië, Extremadura, Castilla-La Mancha, Murcia, Madrid en de Valencia regio waarna de oogst langs de oevers van de Ebro en Duero rivieren, Aragón, Castilië en León, La Rioja, Navarra, Baskenland en Catalonië volgen. 

Men voorspelt dat de oogst van het wijnseizoen 2021/2022 circa 15 procent lager zal zijn dan de oogst van 2020/2021. De druivenoogst zal variëren tussen de 30 en 40 miljoen hectoliter aldus berekeningen van de landbouworganisaties Asaja en COAG. De organisatie UPA schat de landelijke oogst echter op 43 miljoen hectoliter.

Maar ondanks de lagere druivenoogst voorspelt men wel dat er een consumptiestijging zal zijn vanwege de opheffing van de corona-beperkingen in de horeca en de opschorting van de extra belastingen in de Verenigde Staten terwijl men een lagere productie verwacht in Frankrijk en Italië.

Wijnbouw

De wijnbouw in Spanje is zeer omvangrijk in diversiteit en volume. Het bebouwde oppervlak met wijnstokken is ongeveer 1 miljoen hectare. Hiermee heeft Spanje wereldwijd gezien de meeste wijnbouwgronden. Over het algemeen ligt de opbrengst echter relatief laag vanwege de vaak moeilijke geografische en klimatologische omstandigheden. 

In Spanje worden stille rode-, witte-, rosé-wijnen als mousserende wijnen en versterkte wijnen geproduceerd. De smaken lopen uiteen van zeer droog tot intens zoet. Wijnbouw is een belangrijke economische factor voor het land. Enkele kenmerkende wijnen die er vandaan komen zijn onder meer Sherry, Rioja en Cava. Ook de wijncombinaties Sangria en Tinto de Verano komen uit Spanje.

Wijngebieden

Alle 17 autonome regio’s (inclusief de Balearen en Canarische Eilanden) hebben wijnbouwgebieden maar in sommige van hen is de wijnbouw groter en bekender dan in andere regio’s. In het zuiden van Spanje liggen in Andalusië de gebieden: Condado de Huelva DO; Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda DO; Jerez-Xérès-Sherry DO; Málaga DO & Sierras de Málaga DO; Montilla-Moriles DO. 

In het midden van Spanje heb je o.a. de volgende gebieden in Extremadura: Ribera del Guadiana DO. In Castilla-La Mancha liggen de gebieden: Almansa DO; Manchuela DO; Ribera del Júcar DO; Uclés DO; Mondéjar DO; La Mancha DO; Valdepeñas DO; Méntrida DO. In de Valencia regio liggen de gebieden: Valencia DO; Utiel-Requena DO; Alicante DO. In Murcia zijn de gebieden: Yecla DO; Bulla DO; Jumilla DO te vinden en in de Madrid regio: Vinos de Madrid DO.

In het noorden liggen de wijnbouwgebieden in Galicië: Rías Baixas DO (of Rías Bajas); Ribeiro DO; Ribeira Sacra DO; Monterrei DO; Valdeorras DO. In Catalonië liggen de gebieden: Costers del Segre DO; Terra Alta DO; Tarragona DO; Montsant DO; Priorat DOCa (Priorato); Conca de Barberà DO; Penedès DO; Pla de Bages DO; Alella DO; Empordà DO (Ampurdán); Algemeen: Catalunya DO.

Bij de noordelijke wijnbouwgebieden horen ook de gebieden in Aragón: Campo de Borja DO; Cariñena DO; Calatayud DO; Somontano DO. In Navarra ligt het gebied: Navarra DO en in de regio La Rioja: La Rioja DO. In het Baskenland liggen de gebieden: Arabako Txakolina DO; Bizkaiko Txakolina DO; Getariako Txakolina DO. In Castilië en León liggen de gebieden: Bierzo DO; Tierra de León DO; Cigales DO; Arribes DO; Toro DO; Tierra del Vino de Zamora DO; Rueda DO; Ribera del Duero DO; Arlanza DO.

wijngebieden
Beeld: Wikimedia
Ga naar de inhoud