Gemiddelde leeftijd personenwagens in Spanje gestegen naar 13,2 jaar

Gemiddelde leeftijd personenwagens in Spanje gestegen naar 13,2 jaar
Beeld: Freepik

Gemiddelde leeftijd personenwagens in Spanje gestegen naar 13,2 jaar

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De gemiddelde leeftijd van personenwagens in Spanje is in 2020 met 3,63 procent gestegen naar 13,2 jaar. Spanje is daarmee een van de EU-landen met de oudste personenwagens terwijl het EU-gemiddelde 10,8 jaar is. In 2019 was de gemiddelde leeftijd van personenwagens in Spanje nog 12,7 jaar aldus de jaargegevens van Faconauto.

Terwijl de Spaanse regering wil dat het wagenpark vernieuwd wordt en het vanaf 2040 niet meer is toegestaan om auto’s die niet elektrisch rijden te verkopen en het vanaf 2050 niet meer is toegestaan om met diesel, benzine en hybride personenwagens te rijden in Spanje, blijkt dat het wagenpark anno 2020 erg oud is.

Volgens de jaarcijfers van de Spaanse verkeersdienst DGT is 2020 afgesloten met 24.716.898 personenwagens (turismos). 5,7 miljoen van deze auto’s is onder de 4 jaar oud terwijl 3,7 miljoen auto’s een leeftijd hebben tussen de 5 en 9 jaar oud. Er zijn in SPanje 5,5 miljoen autoś tussen de 10 en 14 jaar oud en 5,1 miljoen auto’s tussen de 15 en 19 jaar en 4,7 miljoen auto’s zijn ouder dan 20 jaar. De gemiddelde leeftijd van een auto in Spanje is in 2020 gestegen van 12,7 naar 13,2 jaar.

Het hebben van veel oude auto’s is voor het milieu geen goed nieuws. De uitstoot van koolstofdioxide (CO2) in de atmosfeer neemt al jaren toe in Spanje. Maar ook voor de veiligheid van de weg deelnemers is het hebben van auto’s ouder dan 10 jaar niet bevorderlijk. Hoe ouder een voertuig, des te minder beveiligingssystemen het bevat. Momenteel is een groot percentage van de nieuwe auto’s standaard voorzien van een Anti-blokkeersysteem (ABS), Elektronische Stabiliteitscontrole (ESC), bandenspanningssensoren (TPMS) of Dagrijverlichting (DRL) systemen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.