Spaanse tapas die het meest geliefd zijn bij buitenlanders

Spaanse tapas die het meest geliefd zijn bij buitenlanders
Beeld: Freepik

Spaanse tapas die het meest geliefd zijn bij buitenlanders

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanjaarden houden van tapas op hun gezette tijdstippen en de laatste jaren beginnen ook veel buitenlandse bezoekers van Spanje de tapa-cultuur te waarderen. Uiteraard is iedereen anders en heeft elke persoon zo zijn/haar eigen voorkeuren voor eten maar er zijn enkele tapas die omschreven kunnen worden als typisch Spaans en die erg geliefd zijn bij de buitenlandse bezoekers van Spanje.

Uiteraard is het lastig om een volledige lijst van de door de buitenlanders gewaarde tapas te maken maar we doen een poging. Voor de echte tapasliefhebber zal het ongetwijfeld een bekende lijst zijn en wellicht wel een beetje cliché maar mocht je als lezer en tapa-kenner nog tips hebben dan horen we dat uiteraard graag. Bij deze onze top 10 van de door buitenlanders meest geliefde tapas.

tortilla de patatas

Tortilla de patatas

De Tortilla de patatas of tortilla Española is niets meer dan een dikke omelet met aardappelen. Dit kan gemengd worden met ui, paprika en zelfs Spaanse chorizo worst. De tortilla de patatas kan daarna als een geheel worden gegeten maar aangezien we hier over tapas schrijven wordt deze ook gesneden in punten of blokjes en daarna aangeboden met of zonder brood.

Patatas Bravas

Patatas bravas

“unas bravas por favor” is een zin die je in menig Spaanse bar vaak hoort. De patatas bravas zijn aardappelblokjes die in olie gefrituurd of gebakken zijn waarna er een pittige saus overheen wordt gegoten. De originele patatas bravas zijn gebakken blokjes aardappelen van ongeveer 2 centimeter die warm geserveerd wordt met daaroverheen een pittige tomatensaus. Er zijn echter vele varianten waaronder de Patatas con alioli, dezelfde aardappelblokjes maar dan met een knoflooksaus.

Magical flu healing Jamón Serrano.

Jamon serrano of iberico

De echte Spaans gesneden ham is een duur culinair hoofstandje waarbij de jamon iberico de duurste versie is. Een bordje met enkele dun gesneden plakken jamon iberico kan al snel 20 euro of meer kosten maar, het is dan ook wel erg lekker. Eet deze ham met je vingers of op brood.

| pan con tomate |

Pan con tomate

Pan con tomate is brood van de gril met daaroverheen gewreven knoflook, tomaat en dan olijfolie en zout. Deze pan con tomate kan dan als tapa gegeten worden, als starter of tussendoor bij de barbecue of maaltijd. Het brood met tomaat kan gecombineerd worden met jamon of met alioli (knoflook mayonaise). In Spanje worden voor het brood meestal de sneetjes gebruikt van de Pan de Pais, oftewel het brood van het land of boerenbrood, grote ronde broden.

Albóndigas sin huevo

Albondigas

Albondigas zijn gehaktballetjes gemaakt volgens oma’s recept of niet. Deze balletjes worden in een kommetje geserveerd met een eigen gemaakte tomatensaus met doperwten en soms aardappelen.

Plaisirs madrilènes, pulpo a la gallega après le spectacle, calle de Santa Engracia.

Pulpo a la Gallega

Pulpo a la Gallega is voor de visliefhebbers aangezien het hier om octopus gaat, iets wat in Spanje overal te koop is maar in Nederland of België waarschijnlijk wat lastiger te krijgen is. Van oorsprong komt dit gerecht of deze tapa uit de regio Galicië maar tegenwoordig is de pulpo a la Gallega overal in Spanje te krijgen. De pulpo a la Gallega wordt meestal geserveerd met aardappelen en veel olijfolie.

kroketten
Beeld: Pixabay

Croquetas

Het gaat hier weliswaar om kroketten maar die hebben niets te maken met de Nederlandse vleeskroketten die we uit de muur trekken. De Spaanse croquetas zijn meestal gevuld met ham, vis, kip of kaas en worden gefrituurd geserveerd op een bordje.

pescaito frito

Pescaíto frito

De pescado frito is een typisch Andalusische tapa waarbij vis in paneermeel wordt gedompeld en daarna wordt gefrituurd om daarna op een bordje te verschijnen. Volgens Spaanse wijze moet de vis gefrituurd worden in olijfolie omdat dit de smaak ten voordeel doet maar eigenlijk is het frituren in olijfolie redelijk normaal in Spanje.

Pincho  Moruno

Pincho moruno

Een pincho moruno is een vleesspiesje wat iets pikanter is dan normaal. Deze wordt vaak geserveerd op een sneetje brood of stokbrood met daaroverheen grof zeezout. Het vlees komt meestal van het varken of van de kip en is pikant vanwege de peper die wordt toegevoegd. De pincho moruno komt van oorsprong uit zuid Spanje maar wordt overal in het land gegeten.

boquerones
Beeld: Freepik

Boquerones en vinagre

Boquerones en vinagre zijn niets meer dan ansjovissen in azijn. Deze vis wordt op een bordje geserveerd, besprenkeld met azijn, knoflook en peterselie. In principe wordt de vis rauw gegeten maar er gaat een heel proces van soms wel twee dagen aan vooraf om de ansjovissen te marineren met azijn en daarna de andere ingrediënten toe te voegen. De ansjovissen moeten wel ontdaan worden van de ruggengraat en kop.

Ga naar de inhoud