Voor 25 september komt er een jachtverbod op de Iberische wolf in Spanje

Voor 25 september komt er een jachtverbod op de Iberische wolf in Spanje
Beeld: Pixabay

Voor 25 september komt er een jachtverbod op de Iberische wolf in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het werd al eerder onder luid protest van diverse autonome overheden en boeren aangekondigd maar het lijkt erop dat de Spaanse regering voor 25 september een verbod op de jacht van de Iberische wolf wil aankondigen. De landbouwers voorspellen een golf van aanvallen op schapen en koeien vanaf dat moment.

Het jagen op wolven is binnenkort niet meer toegestaan in Spanje. Het Ministerie van Ecologische Transitie heeft begin dit jaar na overeenkomsten met verschillende regionale overheden het voor elkaar gekregen om alle wolvenpopulaties op de lijst van speciale beschermde diersoorten te plaatsen waardoor automatisch de jacht op de ‘lobos’ niet meer is toegestaan in heel Spanje. 

In februari 2021 was een dubbele stemming tijdens een bijeenkomst van alle regionale overheden nodig om het wetsvoorstel van de ‘Comisión Estatal de Patrimonio Natural’ van het ‘Ministerio de Transición Ecológica’ aan te nemen maar uiteindelijk was een gewone meerderheid van de stemmen genoeg om de wolven in Spanje te beschermen. De autonome regio’s Cantabrië, Asturië, Castilië en León en Galicië waar 98 procent van de wolven leeft en die regio’s die door de conservatieve partij Partido Popular beheerd worden hebben tegen gestemd. Alle andere autonome regio’s stemden voor bescherming van de Iberische wolf.

Tot nu toe waren de wolven ten zuiden van de Duero rivier reeds beschermd maar daar komen nu de wolven ten noorden van de Duero rivier bij. De Iberische wolf wordt voor 25 september vermeld op de speciale lijst ‘Listado de Especies Silvestres en Régimen de Protección Especial’ waardoor de Spaanse/Iberische wolf automatisch beschermd wordt. 

Noord Spanje

Met name in Cantabrië, Asturië, Castilië en León en Galicië waar in het achterland sprake is van leegloop verdedigt men de jacht als middel om juist de leegloop in het platteland tegen te gaan. Daarnaast vindt men dat de boeren en landbouwers beschermd moeten worden van aanvallen van wolven die dus gecontroleerd moeten worden door middel van de jacht.

Aantallen

De vraag is echter, hoeveel Iberische wolven zijn er nog in Spanje? De laatste cijfers zijn van 2012-2014 toen er 297 roedels geteld werden in Spanje. Het overgrote deel van de Iberische wolf leeft in Castilië en León, Galicië, Asturië, Cantabrië en in mindere mate Baskenland, la Rioja en Castilla-La Mancha. Het Ministerie van Ecologische Transitie heeft aangekondigd dat er een nieuwe telling 2021-2022 gaat komen om de actuele cijfers van de in Spanje levende wolven te achterhalen.

De huidige cijfers zijn schattingen maar men meent dat er tussen de 2.000 en 2.500 Iberische wolven leven in Spanje. Het probleem van de Iberische wolf is dat ze veel schade veroorzaken bij boeren en met name veetelers.

Zo werden er tot 30 september 2020 in Castilië en León 1.034 aanvallen van wolven geregistreerd waardoor 1.091 dieren gedood werden. De boeren krijgen in de meeste gevallen een financiële compensatie maar dat dekt de prijs van een gedood dier bijna nooit.

Ga naar de inhoud