Meest vernietigende natuur- en bosbrand ooit aan de Costa Blanca is nog niet voorbij

Meest vernietigende natuur- en bosbrand ooit aan de Costa Blanca is nog niet voorbij
Beeld: @BomberosDipuALC / twitter

Meest vernietigende natuur- en bosbrand ooit aan de Costa Blanca is nog niet voorbij

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – Terwijl de brandweer op de grond en vanuit de lucht samen met militairen en vrijwilligers nog steeds bezig is om het allesvernietigende vuur te doven en onder controle te krijgen, wordt nu al geschreven over de ergste natuur- en bosbrand ooit aan de Costa Blanca. De brand die slechts 48 uur geleden ontstond in de Vall d’Ebo heeft nu al meer dan 9.500 hectare natuur verwoest en gezorgd voor meer dan 1.200 geëvacueerde inwoners van 28 dorpen in de Marina Alta streek in de provincie Alicante.

De groene longen van de Marina Alta en dit deel van de Costa Blanca zijn aangetast door deze rampzalige natuur- en bosbrand die op het moment van schrijven 9.500 hectare natuur in een gebied van 65 kilometer heeft vernietigd. Het vuur heeft nog steeds vrij spel omdat de brand woedt in een moeilijk begaanbaar gebied, het extreem droog en warm is en de wind en luchtvochtigheid ook niet meespelen.

De inwoners van de Vall d’Ebo, Vall de Gallinera, la Vall d’Alcalà, Castell de Castells, Pego, l’Atzúvia en verschillende gemeenten in de El Comtat en Safor streken zijn compleet aangedaan door deze natuurramp. Meer dan 1.200 inwoners van de getroffen gebieden hebben in allerijl hun woningen moeten verlaten vanwege de vlammenzee en voorlopig kunnen zij nog niet terugkeren naar hun huizen.

Met nu al meer dan 9.500 hectare verwoeste natuur is de natuur- en bosbrand bij Vall d’Ebo de grootste en meest vernietigende in de geschiedenis van de Marina Alta. In 2008 zorgde een brand voor 3.300 verwoeste natuur en in 2016 gebeurde dat tijdens een brand in Carcaixent met 2.600 verwoeste natuur. Dat jaar werd in de hele autonome regio Valencia 6.000 hectare natuur verwoest terwijl dat in 2007 iets meer dan 8.000 hectare was.

Terwijl honderden brandweerlieden, tientallen militairen en heel veel vrijwilligers bezig zijn om het vuur onder controle te krijgen, is de rook van deze natuur- en bosbrand al gezien op het Balearen eiland Mallorca. Ook de as van deze brand is op meerdere plaatsen langs de kust teruggevonden op auto’s en terrassen.

Ga naar de inhoud