Meest voorkomende plagen in Spanje: termieten, kakkerlakken en bedwantsen

Meest voorkomende plagen in Spanje: termieten, kakkerlakken en bedwantsen
Beeld: 123rf

Meest voorkomende plagen in Spanje: termieten, kakkerlakken en bedwantsen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Naast de alom gevreesde en niet graag geziene kakkerlakken die op veel plaatsen in Spanje te vinden zijn en de termieten die alles kapot knagen zijn ook de bedwantsen een kopzorg in het zomerse Spanje. Over kakkerlakken is veel te lezen maar over bedwantsen is minder bekend terwijl deze wel gezien kunnen worden als een plaag.

Volgens het bedrijf Rentokil Initial zijn de bedwantsen op dit moment en zeker in de zomermaanden de meest voorkomende plaag van het land. ‘chinches de cama’ kunnen in slechts enkele maanden meer dan 500 eieren leggen en het warme weer met vaak slechte ventilatie en schoonmaak zorgt voor en verspreiding van de cimex lectularius.

Bedwantsen

De bedwants (Cimex lectularius) stond vroeger beter bekend als wandluis en is een parasitair insect dat behoort tot de onderorde wantsen (Heteroptera). De bijnaam wandluis is misleidend want het dier is geen luis. De bedwants (chinche de las camas) is een klein insect en wordt 5 tot 6 mm lang. De kleur is roodbruin tot bruin; net vervelde exemplaren zijn lichter, maar kleuren bij. Het lichaam is breed en sterk afgeplat. 

De bedwants leeft van bloed van onder andere de mens en dankt de naam aan de plek in huis waar zich doorgaans de meeste bedwantsen bevinden, namelijk in en rond het bed. 

De bedwants prikt door de huid met zijn steeksnuit; deze bestaat uit een buisje dat bloed zuigt en een tweede dat verdovende en antistollende stoffen injecteert. Hierdoor voelt men de beet niet en stolt het bloed minder snel, wat de stroom op gang houdt tot de wants genoeg heeft.

Meer interessante artikelen:
Kakkerlakken in Spanje
Teken in Spanje
De kriebelmug in Spanje
Giftige spinnen in Spanje
Tijgermuggen in Spanje
Slangen in Spanje

De ‘chinche’ kan in principe overal prikken maar de benen lijken favoriet. De steekwondjes hebben veel weg van muggenbulten en zien eruit als kleine, rode bultjes. Soms zijn rijen bultjes aanwezig; deze zijn veroorzaakt door een bedwants die gestoord werd tijdens het voeden en meerdere malen kort na elkaar geprikt heeft.

De wondjes genezen over het algemeen snel; soms komen huidinfecties voor of worden de bultjes opengekrabd waardoor littekens ontstaan. De rode vlekjes zijn pas na enkele weken volledig verdwenen. In tegenstelling tot andere bloedzuigende insecten zoals sommige muggen en vlooien, kan de bedwants geen ziektes overbrengen.

Ga naar de inhoud