ESPANJE! magazine interviewt Debbie de Jong van B&B Vol Liefde

ESPANJE! magazine interviewt Debbie de Jong van B&B Vol Liefde
Beeld: ESPANJE magazine

ESPANJE! magazine interviewt Debbie de Jong van B&B Vol Liefde

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Debbie de Jong is de grote favoriet onder kijkers van B&B Vol Liefde 2023. Wij kunnen ons dat goed voorstellen, want voor de redactie van ESPANJE! is haar B&B al veel langer een van de favoriete B&B’s in Spanje. In editie 1 in 2023 van ESPANJE! vertelt ze over het leven met haar (ex-)man en kinderen in de B&B en haar plannen voor de toekomst. Ook geeft ze tips om de omgeving van Can Portell/Mas Ferrer te ontdekken en deelt haar Baskische kok Begoña drie heerlijke recepten. Hieronder een fragment uit dit interview.

Ondernemen in Spanje moeizaam en ingewikkeld? Wat Debbie de Jong (62) uit B&B Vol Liefde 2023 betreft niet. ‘We hebben niet eens een architect ingehuurd om deze boerderij op te knappen. Als ik een idee heb, voert de aannemer met wie ik al 15 jaar werk het uit. Ik had een kelder vol verzamelde deuren, meubels en ornamenten en die hebben we allemaal kunnen gebruiken.’

Alles uit het leven

Debbie streek 17 jaar geleden neer in Sant Andreu del Terri, een Catalaans dorp op een kwartier rijden van Girona. ‘Ik was 25 jaar tv-producent geweest bij Endemol en John de Mol. Een goede baan en ik deed het met veel plezier. Maar het was hard werken. We woonden in Amsterdam-Zuid en mijn man Alfred had succes in de tv-serie Kinderen geen bezwaar. Maar nadat twee van mijn vriendinnen kanker hadden gekregen, wilde ik iets anders. Mijn vader was jong gestorven en ik wilde alles uit het leven halen. Ik polste het bij Alfred en die zei meteen: ‘Doen, briljant plan!’. 

We hielden allebei van Spanje en de Spaanse levensstijl. We verhuurden ons huis en gingen op pad. Het idee was om meer in het zuiden rond te gaan kijken, maar toen vonden we hier een B&B die we een jaar konden huren, Can Portell. We hebben er maar anderhalf uur over nagedacht en toen ja gezegd. Onze kinderen Sam en Roos waren toen 9 en 6 jaar oud. Het was een hele stap, want ze moesten naar een dorpsschool. Maar gelukkig hadden we meteen een klik met de schooldirecteur omdat zijn vrouw ook actrice bleek te zijn.’

Altijd in beweging

Nadat ze was gescheiden en de kinderen het huis uit waren kwam er in 2022 een nieuwe uitdaging op haar pad: Mas Ferrer, de boerderij die naast haar B&B Can Portell staat. ‘Het huis stond eigenlijk jarenlang leeg. Nadat de oude eigenaren waren overleden, zag ik mijn kans. Ze vroegen helaas onmogelijk veel geld terwijl het een uitgewoonde bende was waar muizen en ratten rondliepen. Maar toen ik in november 2021 weer eens contact met ze had bleek dat ze fors in prijs waren gezakt. 

Ik kon het kopen en ging meteen met mijn aannemer aan de slag. Gelukkig konden we heel veel mooie elementen behouden zoals de deuren en vensterbanken. Ik wilde wel een heel andere stijl dan in Can Portell. Dat is gelukt. Het is veel serener geworden met rustige tinten en ik heb hier nu een yogazolder. In elke kamer staat een kunstenaar centraal. Vooral de Frida, een kamer met het portret van Frida Kahlo, is heel geliefd.’

Tips van Debbie van B&B Vol Liefde

In B&B Vol Liefde zie je dat Debbie er vaak op uittrekt met haar mannen: naar een marktje, een stadje, een beeldenpark. In ESPANJE! verklapt ze wat de favoriete plekken zijn die ze ook met haar mannen bezoekt: Van restaurantjes in Girona en aan het meer van Banyoles tot strandtentjes aan de Costa Brava, musea en leuke vintage markten.

Bestel de editie met Debbies verhaal, tips en recepten van Begoña hier. Je kunt deze editie ook nog kopen in de winkel als onderdeel van het ESPANJE! Zomerpakket. Of neem een tweejarig plus abonnement op ESPANJE en krijg deze editie en nog drie edities van ESPANJE cadeau. Klik hier en scroll door naar beneden om deze aanbieding te zien:

Ga naar de inhoud