Prinses Leonor van Spanje begint driejarige militaire opleiding in Zaragoza

via Casa de S.M. el Rey / web
Beeld: via Casa de S.M. el Rey / web

Prinses Leonor van Spanje begint driejarige militaire opleiding in Zaragoza

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De toekomstige koningin van Spanje en oudste dochter van koning Felipe VI, prinses Leonor, begint deze donderdag haar militaire training aan de Algemene Academie van Zaragoza. Daarna zal Leonor drie jaar opleiding krijgen in de drie verschillende krijgsmachtonderdelen van de Spaanse strijdkrachten, Landmacht, Marine en Luchtmacht, net zoals haar vader, koning Felipe VI.

Op donderdag 17 augustus begint haar militaire training in Zaragoza. Hier zal ze het eerste jaar volgen tot aan de beëdiging van de vlag, waarna ze verder zal gaan met het tweede jaar. In het tweede jaar zal ze deelnemen aan het derde jaar van de Maritieme School van Marín in Pontevedra en zal ze ook aan boord gaan van het opleidingsschip Juan Sebastián Elcano. Het derde jaar zal ze het vierde jaar volgen aan de Algemene Academie van Lucht- en Ruimtevaart in San Javier.

Volgens artikel 2 van de Wet op de Militaire Carrière uit 2007 heeft de regering het recht om, via een Koninklijk Besluit, de opleiding van de prinses van Asturië te bepalen, rekening houdend met haar hoge vertegenwoordiging en erfgenaam van de Kroon. Het besluit om dit Koninklijk Besluit goed te keuren werd in maart dit jaar genomen tijdens de wekelijkse Ministerraad en werd goedgekeurd door de Raad van State.

De huidige koning Felipe VI volgde zijn militaire opleiding tussen september 1985 en juli 1988 en doorliep de drie academies. Hij zwoer de vlag in Zaragoza op 11 oktober 1985 en ontving zijn diploma’s als infanterie luitenant, vaandrig en luitenant van de luchtmacht in juli 1989.

Opleiding Leonor – Zaragoza

Haar eerste bestemming is de Algemene Militaire Academie van Zaragoza (Aragón), waar ze in augustus 2023 begint met het ontvangen van instructies in het leger. Hier zal ze twee cursussen volgen, gecombineerd in één. De eerste cursus vindt plaats voorafgaand aan de vlag beëdiging en de tweede daarna. Op de Algemene Militaire Academie zal de prinses van Asturië vakken volgen zoals Militaire Vorming, Tactiek en Logistiek, Wapensystemen, NBC-verdediging, Topografie, Leiderschap, Recht en Geschiedenis van het Leger.

De Algemene Militaire Academie in Zaragoza verwelkomt in het eerste jaar 612 mannelijke en vrouwelijke cadetten, de toekomstige officieren van de Landmacht, de Guardia Civil en de overkoepelende strijdkrachten, waarvan 140 vrouwen zijn. Prinses Leonor van Asturië begint aan een trainingsprogramma, dat start met een oriënterende en aanpassingsperiode van twee weken aan het militaire leven. Daarna volgt een twee weken durende basis militaire training. In deze beginperiode krijgen de cadetten inzicht in militaire wetten en regelgeving, aangevuld met fysieke en militaire training. Tijdens haar opleiding verblijft Leonor in slaapzalen die ze deelt met andere studentes, net als haar medestudenten.

Opleiding Leonor – Pontevedra

Daarna zal ze in het schooljaar 2024-2025 deelnemen aan de Maritieme School in Marín (Pontevedra, Galicië), waar ze het derde jaar van de vijfjarige opleiding zal volgen. Hier zal prinses Leonor onder andere leren hoe ze beslissingen kan nemen in het maritieme domein, hoe ze effectief kan samenwerken in elke situatie en hoe ze zich kan aanpassen aan elke situatie die zich kan voordoen aan boord, zowel op zee als in de haven. Gedurende deze opleiding, zal ze enkele maanden aan boord gaan van het opleidingsschip ‘Juan Sebastián de Elcano’ (net als haar vader koning Felipe VI) zoals traditioneel wordt gedaan door de marinekadetten. Aan boord van deze historische boot van 113 meter krijgen de studenten les, nemen ze deel aan manoeuvres, voeren ze hun taken uit en leven ze intens samen met hun medestudenten.

Opleiding Leonor – Murcia

Het derde jaar, 2025-2026, zal ze doorbrengen aan de Algemene Academie van de Luchtmacht in San Javier (Murcia). Hier zal ze zich aansluiten bij het vierde jaar van de opleiding van de Luchtmacht en vlieguren maken om haar militaire opleiding te voltooien. Na het afmaken van haar militaire opleiding zal de prinses van Asturië de eerste in haar promotie zijn en zal ze geleidelijk aan promoveren met haar promotie, hoewel ze geen positie zal bekleden. Ze zal de rang van luitenant krijgen voor Infanterie en Luchtmacht, terwijl ze in de Marine vaardig zal zijn.

Ga naar de inhoud