Search
menu
Search

Zes meter lange zeldzame haai aangespoeld op een strand in Spanje

Zes meter lange zeldzame haai aangespoeld op een strand in Spanje
Beeld: screenshot video

Zes meter lange zeldzame haai aangespoeld op een strand in Spanje

Dit artikel is 6 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Een mannelijke reuzenhaai-jongeling van zes meter is dinsdag aangespoeld op het Doniños strand in Ferrol, zo meldt de gemeente. Het dier, dat helaas overleden is, werd vanochtend door de stroming het strand op gebracht. De Coördinator voor de Studie van Zeezoogdieren (Cemma) stelt echter dat het niet gebruikelijk is voor deze haaien om in kustgebieden te verschijnen.

De reuzenhaai (tiburón peregrino) is de tweede grootste haaiensoort na de walvishaai en kan lengtes tot 10 meter en een gewicht van vier ton bereiken. Medewerkers van de Civiele Bescherming in Ferrol hebben de haai uit het water verwijderd om te voorkomen dat de stroming hem verder mee zou nemen. Op woensdag hebben ze, in samenwerking met Cemma, de haai ontmanteld om hem vervolgens te verbranden.

Deze zomer kent Galicië een uitzonderlijk hoog aantal strandingen van zeedieren. In juli alleen al zijn er meer dan 80 strandingen geregistreerd, wat vijf keer zoveel is als gebruikelijk voor die maand. Daarbij gaat het om haaien, walvissen, dolfijnen en zelfs orka’s. De reuzenhaai wordt echter bijna nooit gezien bij de kust van Spanje, en dat er een aanspoelt, is al even zeldzaam.

De reuzenhaai is de grootste vis ter wereld. Hij kan wel 18 meter lang worden en 10 ton wegen. Reuzenhaaien zijn filtervoeders en eten plankton, kleine vissen en kreeftachtigen. Ze leven in de open oceanen van de hele wereld. Reuzenhaaien zijn niet gevaarlijk voor mensen. Ze zijn zeer vreedzame dieren. Reuzenhaaien zijn bedreigd door overbevissing, vervuiling en aanvaringen met boten.

Ga naar de inhoud