De Mezquita in Córdoba is niet van de Katholieke Kerk

Pixabay
Beeld: Pixabay

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

CÓRDOBA – Na een historische analyse door een team van experts uitgevoerd in opdracht van de gemeente Córdoba kan men de conclusie trekken dat de Mezquita-Kathedraal nooit eigendom is geweest van de Katholieke Kerk. De gemeente is nu van plan om naar het Grondwettelijk Hof te stappen om de registratie van het Bisdom van Córdoba als “Santa Iglesia Catedral” in 2006 ongeldig te verklaren.

Volgens het onderzoek heeft de Katholieke Kerk op dit moment en heeft deze ook nooit het recht gehad om de Mezquita-Kathedraal als eigendom te verklaren, iets wat het Bisdom van Córdoba wel deed in 2006 door o.a. de naam te veranderen. De experts stellen voor dat het Grondwettelijk Hof moet beslissen wat te doen.

Het team van experts zegt dat er een samenwerking moet komen van de Junta de Andalucía, de Spaanse staat en de gemeente Córdoba om samen het beheer over de Mezquita te krijgen. De Kerk zegt echter dat het monumentale geheel van de Mezquita al sinds 1236 eigendom is van de Katholieke Kerk.

In 1998 zorgde een wetswijziging van de toenmalige PP-regering ervoor dat de Spaanse Kerk delen van de Mezquita als eigendom konden innemen. In 2006 kocht men toen voor slechts 30 euro de Kathedraal die pontificaal in het midden van het monument staat. Na deze aankoop begon de Kerk de Kathedraal en uiteindelijk de hele Mezquita steeds meer als eigendom te zien. De Kerk wilde toen al uit naam van het Christendom de naam van het monument veranderen naar “Santa Iglesia Catedral”.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
2 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Mooi, gewoon een staatsmonument van maken. Al die graaiers van de katholieke kerk.

Un sagrado lugar del symbiose entre dos relegiones nunca será la privacidad de una sola religión.
Nicolas, Católico por convención.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.