De Mezquita in Córdoba is niet van de Katholieke Kerk

Pixabay
Beeld: Pixabay

De Mezquita in Córdoba is niet van de Katholieke Kerk

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

CÓRDOBA – Na een historische analyse door een team van experts uitgevoerd in opdracht van de gemeente Córdoba kan men de conclusie trekken dat de Mezquita-Kathedraal nooit eigendom is geweest van de Katholieke Kerk. De gemeente is nu van plan om naar het Grondwettelijk Hof te stappen om de registratie van het Bisdom van Córdoba als “Santa Iglesia Catedral” in 2006 ongeldig te verklaren.

Volgens het onderzoek heeft de Katholieke Kerk op dit moment en heeft deze ook nooit het recht gehad om de Mezquita-Kathedraal als eigendom te verklaren, iets wat het Bisdom van Córdoba wel deed in 2006 door o.a. de naam te veranderen. De experts stellen voor dat het Grondwettelijk Hof moet beslissen wat te doen.

Het team van experts zegt dat er een samenwerking moet komen van de Junta de Andalucía, de Spaanse staat en de gemeente Córdoba om samen het beheer over de Mezquita te krijgen. De Kerk zegt echter dat het monumentale geheel van de Mezquita al sinds 1236 eigendom is van de Katholieke Kerk.

In 1998 zorgde een wetswijziging van de toenmalige PP-regering ervoor dat de Spaanse Kerk delen van de Mezquita als eigendom konden innemen. In 2006 kocht men toen voor slechts 30 euro de Kathedraal die pontificaal in het midden van het monument staat. Na deze aankoop begon de Kerk de Kathedraal en uiteindelijk de hele Mezquita steeds meer als eigendom te zien. De Kerk wilde toen al uit naam van het Christendom de naam van het monument veranderen naar “Santa Iglesia Catedral”.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.