2 euromunten die tot wel 2.000 euro waard kunnen zijn

Oeps ... foto ontbreekt!

2 euromunten die tot wel 2.000 euro waard kunnen zijn

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Verzamelaars zijn gek op euromunten die speciaal zijn of waar slechts een kleine oplage van is. De internationale verzamelaars zijn dan ook soms bereid om tot wel 2.000 euro te betalen voor een simpele 2 euromunt die net iets specialer is dan de andere euromunten. Hieronder enkele van deze speciale munten die veel geld waard kunnen zijn.

De euro is de muntsoort die binnen de eurolanden gebruikt wordt maar elke lidstaat mag zijn eigen munten slaan en deze deels ook ontwerpen. De waarde blijft hetzelfde en ze kunnen dan ook in alle eurolanden gebruikt worden maar soms zijn er speciale munten waarvan er niet veel zijn die automatisch meer geld waard zijn dan slechts 2 euro.

San Marino (2004)

San Marino is geen onderdeel van de Europese Unie maar het kleine land heeft wel de euro als muntsoort. In 2004 werd een partij van 110.000 2 euromunten geslagen als eerbetoon aan Bartolomeo Borghesi, een bekende Italiaanse historicus.

Finland (2005)

In 2004 besloot de Europese Centrale Bank dat landen speciale munten mochten slaan als eerbetoon. Finland maakte dat jaar een half miljoen 2 euromunten als eerbetoon aan 10 nieuwe EU lidstaten.

Vaticaan (2005)

Over het algemeen zijn alle munten uit het Vaticaan meer geld waard maar in 2005 werden er 100.000 2 euromunten gemaakt ter ere van de Jeugddagen die in Keulen werden gehouden.

België (2005)

Ter gelegenheid van de restauratie en heropening van het Brusselse Atomium in 2006 lanceerde België 6 miljoen exemplaren met de afbeelding van dit monument.

Slowakije (2007)

Ter gelegenheid van de 50e verjaardag van de ondertekening van het Verdrag van Rome, een mijlpaal van het Europese integratieproject, werd een speciale editie van 40.000 munten geslagen in Slowakije. Het feit dat de oplage werd verminderd en dat het de eerste serie fouten bevatten, heeft deze twee euro geherwaardeerd.

Monaco (2007)

De beste munt van twee euro werd geslagen in Monaco. Deze werd in 2007 gemaakt ter ere van Grace Kelly, een Amerikaanse actrice en winnaar van een Oscar-prijs die trouwde met Prins Ranier III en prinses van Monaco werd.

Duitsland (2008)

Dit kan een van de vreemdste exemplaren zijn omdat de waarde die door deze valuta wordt bereikt te wijten is aan een fout. In 2007 moest een kant van de euromunten veranderen om nieuwe leden van de Europese Unie aan de kaart toe te voegen. In Duitsland werd echter een circulatie met de oude kaart bedacht. 

Spanje (2009)

In 2009 bedacht Spanje een oplage van 100.000 eenheden ter gelegenheid van de herdenking van de verjaardag van de Economische en Monetaire Unie. In dit geval was er ook een fout, omdat de sterren op de voorkant van de munt werden geslagen op een schaal die groter was dan het oorspronkelijke ontwerp.

Malta (2011)

Om de eerste Maltese verkiezingen in 1849 te herdenken werd besloten een beperkte oplage van 430.000 exemplaren van deze munt van 2 euro te munten.

Monaco (2015)

Munten geslagen in Monaco zijn zeer zeldzaam en zijn bovendien vervaardigd met een superieure kwaliteit die ‘proof’ wordt genoemd. Dit zorgt ervoor dat de waarde ervan elk jaar wordt geherwaardeerd, bijvoorbeeld de 2 euromunt ter gelegenheid van de 800ste verjaardag van de bouw van het eerste kasteel op de rots.

Ga naar de inhoud