2 euromunten die tot wel 2.000 euro waard kunnen zijn

2 euromunten die tot wel 2.000 euro waard kunnen zijn
Beeld: 123rf

MADRID – Verzamelaars zijn gek op euromunten die speciaal zijn of waar slechts een kleine oplage van is. De internationale verzamelaars zijn dan ook soms bereid om tot wel 2.000 euro te betalen voor een simpele 2 euromunt die net iets specialer is dan de andere euromunten. Hieronder enkele van deze speciale munten die veel geld waard kunnen zijn.

De euro is de muntsoort die binnen de eurolanden gebruikt wordt maar elke lidstaat mag zijn eigen munten slaan en deze deels ook ontwerpen. De waarde blijft hetzelfde en ze kunnen dan ook in alle eurolanden gebruikt worden maar soms zijn er speciale munten waarvan er niet veel zijn die automatisch meer geld waard zijn dan slechts 2 euro.

San Marino (2004)

San Marino is geen onderdeel van de Europese Unie maar het kleine land heeft wel de euro als muntsoort. In 2004 werd een partij van 110.000 2 euromunten geslagen als eerbetoon aan Bartolomeo Borghesi, een bekende Italiaanse historicus.

Finland (2005)

In 2004 besloot de Europese Centrale Bank dat landen speciale munten mochten slaan als eerbetoon. Finland maakte dat jaar een half miljoen 2 euromunten als eerbetoon aan 10 nieuwe EU lidstaten.

Vaticaan (2005)

Over het algemeen zijn alle munten uit het Vaticaan meer geld waard maar in 2005 werden er 100.000 2 euromunten gemaakt ter ere van de Jeugddagen die in Keulen werden gehouden.

België (2005)

Ter gelegenheid van de restauratie en heropening van het Brusselse Atomium in 2006 lanceerde België 6 miljoen exemplaren met de afbeelding van dit monument.

Slowakije (2007)

Ter gelegenheid van de 50e verjaardag van de ondertekening van het Verdrag van Rome, een mijlpaal van het Europese integratieproject, werd een speciale editie van 40.000 munten geslagen in Slowakije. Het feit dat de oplage werd verminderd en dat het de eerste serie fouten bevatten, heeft deze twee euro geherwaardeerd.

Monaco (2007)

De beste munt van twee euro werd geslagen in Monaco. Deze werd in 2007 gemaakt ter ere van Grace Kelly, een Amerikaanse actrice en winnaar van een Oscar-prijs die trouwde met Prins Ranier III en prinses van Monaco werd.

Duitsland (2008)

Dit kan een van de vreemdste exemplaren zijn omdat de waarde die door deze valuta wordt bereikt te wijten is aan een fout. In 2007 moest een kant van de euromunten veranderen om nieuwe leden van de Europese Unie aan de kaart toe te voegen. In Duitsland werd echter een circulatie met de oude kaart bedacht. 

Spanje (2009)

In 2009 bedacht Spanje een oplage van 100.000 eenheden ter gelegenheid van de herdenking van de verjaardag van de Economische en Monetaire Unie. In dit geval was er ook een fout, omdat de sterren op de voorkant van de munt werden geslagen op een schaal die groter was dan het oorspronkelijke ontwerp.

Malta (2011)

Om de eerste Maltese verkiezingen in 1849 te herdenken werd besloten een beperkte oplage van 430.000 exemplaren van deze munt van 2 euro te munten.

Monaco (2015)

Munten geslagen in Monaco zijn zeer zeldzaam en zijn bovendien vervaardigd met een superieure kwaliteit die ‘proof’ wordt genoemd. Dit zorgt ervoor dat de waarde ervan elk jaar wordt geherwaardeerd, bijvoorbeeld de 2 euromunt ter gelegenheid van de 800ste verjaardag van de bouw van het eerste kasteel op de rots.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

14
Reageer op dit artikel

6 Comment threads
8 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Anoniem

Monaco is leuk munten maar kosgeld
Ben in zoeken maar zijn niet tekoop

Milko

Verzamelen is, in tegenstelling wat er in de reacties staat zelden of ooit een goede belegging. Goud en zilver des te beter.
Maar terugkomend op dit artikel, in een woord bedroevend met zoveel fouten.
Zoek eens sites op waar gewoon foto’s staan van de munten, koop een goede catalogus en shop goed rond. Er zijn grote prijsverschillen bij deze munten. Zeker als je kijkt naar de grote jongens als een Eurocoinhouse of een Verzamelaarsmarkt. Kleine ondernemingen zijn vaak goedkoper al moet je soms wat langer wachten.
Maar vooral, geloof zeker niet alles op internet zoals dit artikel bewijst.

Munthunter

Nou daar ben ik het niet helemaal mee eens hoor. Ik heb munten in mijn collectie die inmiddels ruim 10 keer meer opleveren als waar ik ze destijds voor aankocht. Dat lukt mij niet met zilver en goud en als zeker de laatste 10 jaar niet meer… Rente krijgen we al jaren niet meer dus lijkt het mij zeker wel interessant om als investering te zien. Natuurlijk is en blijft het ook een kwestie van vraag en aanbod. Soms zou ik willen dat ik destijds meer dan 1 Grace Kelly had gekocht of meerdere van San Marino of Vaticaanstad. Wat… Lees verder »

Ger

Ja ik heb ook prijs, tussen mijn euro stukken vond ik die van Duitsland 2008 maar ja en DAN ?, denk dat hij weer gewoon de roulatie invliegt voor de volgende geïnteresseerde.

Leo

Ja, maar de tekst in niet volledig. Duitsland slaat telkens op 5 verschillende plaatsen munten. Deze hebben dan de letters A, D, F, G, of J op de munt staan. Enkel met letter F zijn er fouten gebeurd. Namelijk de oude kaart (in gebruik tot 2007) op de munten van 2008. En men heeft geprobeerd die terug te nemen, maar een deel was al verdeeld. Niemand kan dus met zekerheid zeggen hoeveel er in omloop zijn.

Leo

Ook hier weer een foutje. Titel zegt 2005 maar beschrijving gaat over atonium. De 2005 munt heeft wat men noemt “dubbele kop” en dat gaat het over Albert van Belgie en Henri van Luxemburg. De beschrijving van de munt met afbeelding van atonium is de munt uitgegeven in 2006.

Anoniem

Wij hebben de Belgische, maar volgens mij is die niet zo veel waard!

Munthunter

Nou een stukje schrijven over deze leuke hobby is altijd interessant maar helaas is dit stukje wel van zeer lage kwaliteit. Zowel landnamen, jaartallen, oplagecijfers etc kloppen totaal niet en dat is jammer want alles is zo makkelijk op te zoeken… https://www.ecb.europa.eu/euro/coins/comm/html/comm_2004.nl.html Voorbeeldjes 2007 Slowakije moet Slovenië zijn, België 2005, maak daar maar 2006 van en de oplage is niet 6 maar 5 miljoen stuks. En tsja de misslagen meenemen is leuk.maar heeft niets te maken met de zeldzaamheid van de uitgegeven munt zelf. Op mijn forum http://www.munthunter.nl kan de liefhebber meer informatie vinden die klopt en zonodig aangepast of… Lees verder »

Patricia A.

Ik vind het een mooi artikel en nik zie ook af en toe wel eens een aparte 2 euro munt voorbij komen, maar er staan geen foto’s van de betreffende munten bij en dan wordt het lastig zoeken of je die hebt ja of nee.

Anoniem
Heiko

Leuk bericht maar je kan er niks mee, staat geen waarde bij.ik heb die van San Marino maar ja wat is die waard

philippe

…vraag en aanbod, natuurlijk !

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.