Protest boeren tegen herintroductie beren in de Pyreneeën

Protest boeren tegen herintroductie beren in de Pyreneeën
Beeld: Pixabay

HUESCA – De boeren protesteren steeds meer tegen de aanwezigheid van beren in de Pyreneeën omdat er steeds meer aanvallen zijn en de sociale ongerustheid toeneemt. Ondertussen is het aantal beren gegroeid van ongeveer 40 naar 50 met de komst van 10 baby beren aan beide kanten (Frans en Spaans) van de pyreneeën.

Terwijl de natuurliefhebbers en dierenrechtenorganisaties blij zijn met de succesvolle herintroductie in de pyreneeën van de beren, zijn de boeren dat juist niet. Er vinden namelijk steeds vaker aanvallen plaats waarbij dieren gedood worden en bijenkasten geroofd worden door beren op zoek naar eten. Het zijn echter niet alleen beren die dieren doden maar ook wolven al zijn daar minder exemplaren van te vinden.

Zo’n 25 jaar geleden werden in de Pyreneeën door de Franse en Spaanse autoriteiten Sloveense beren geherintroduceerd. Op dit moment leven er zo’n 40 beren in de bergketen waar recent dus ongeveer 10 baby beren bij zijn gekomen, een succes voor de berenliefhebbers maar een tegenslag voor de boeren.

Een van de laatste beren die werd losgelaten was Goiat die door de Franse autoriteiten in 2016 werd uitgezet. Ook in dit geval gaat het om een beer uit Slovenië die de laatste jaren heeft laten zien dat hij een voorkeur heeft voor schapenvlees en dan ook regelmatig schapen dood.

De Franse autoriteiten willen in oktober twee nieuwe beren uitzetten in de Pyreneeën en de boeren zijn furieus. Zij vragen opnieuw aan de autoriteiten in Catalonië, Aragón en Navarra om de herintroductie van de beren te stoppen want dit zorgt alleen maar voor problemen. De autoriteiten zeggen echter dat het programma rondom de herintroductie van de beren door zal gaan. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

8
Reageer op dit artikel

7 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
John P.

Sinds wanneer eten beren schapenvlees? De schapenboeren doden lammetjes, die hebben dus nog geen leven gehad, voor de kankerverwekkende barbecue.

ad

Ja Anoniem, niet alleen stieren maar ook vrouwen vermoorden nu al 1000.

Harm

Rond Cantabria schijnen echter nog zo´n 300 en goede gezondheid te lopen en is ook nog beschermd gebied
https://inspanje.nl/algemeen/10579/het-gaat-relatief-goed-met-de-bruine-beer-de-lynx-en-de-wolf-in-spanje/

Gerard

Je hebt helemaal gelijk Anoniem, laat ze daar de aandacht eens op richten. De bruine beer eet voor 85% plantaardig voedsel en houd een winterslaap. Hoeveel schapen kan hij dan opeten in een jaar. Waarschijnlijk net zoveel dan ik. Haha

Gerard

Je hebt helemaal gelijk Anoniem, laat ze daar de aandacht eens op richten. De bruine beer eet voor 85% plantaardig voedsel en houd een winterslaap. Hoeveel schapen kan hij dan opeten is een jaar. Waarschijnlijk net zoveel dan ik. Haha

Anoniem

stieren martelen en honden dat mag maar dieren uitzetten niet

Gerard

Het is zeer begrijpelijk dat de boeren klagen en dat er ook onrust ontstaat bij de bevolking. Er ontbreekt echter steeds een duidelijke voorlichting cq begeleiding vanuit de overheid naar de bevolking en de boeren. De mensen worden gewoon voor een voldongen feit gezet. Dat is jammer, want de introductie van beren is juist belangrijk om de diversiteit in die gebieden op een hoger plan te zetten.

Freek

Gerard en anoniem, helemaal met jullie eens een goede voorlichting is van essentieel belang, zodat er wederzijds begrip ontstaat.
En het aantal opgepeuzelde schapen zal overigens wel meevallen en worden ook nog vergoed.
Als er gekke koeienziekte of iets dergelijks uitbreekt worden er onnodig 10 duizenden dieren vernietigd en dan nog alle miljoenen beesten door door de consumenten worden gegeten. (overigens ook tegen zeer lage prijzen).

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.