Protest boeren tegen herintroductie beren in de Pyreneeën

Protest boeren tegen herintroductie beren in de Pyreneeën
Beeld: Pixabay

Protest boeren tegen herintroductie beren in de Pyreneeën

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUESCA – De boeren protesteren steeds meer tegen de aanwezigheid van beren in de Pyreneeën omdat er steeds meer aanvallen zijn en de sociale ongerustheid toeneemt. Ondertussen is het aantal beren gegroeid van ongeveer 40 naar 50 met de komst van 10 baby beren aan beide kanten (Frans en Spaans) van de pyreneeën.

Terwijl de natuurliefhebbers en dierenrechtenorganisaties blij zijn met de succesvolle herintroductie in de pyreneeën van de beren, zijn de boeren dat juist niet. Er vinden namelijk steeds vaker aanvallen plaats waarbij dieren gedood worden en bijenkasten geroofd worden door beren op zoek naar eten. Het zijn echter niet alleen beren die dieren doden maar ook wolven al zijn daar minder exemplaren van te vinden.

Zo’n 25 jaar geleden werden in de Pyreneeën door de Franse en Spaanse autoriteiten Sloveense beren geherintroduceerd. Op dit moment leven er zo’n 40 beren in de bergketen waar recent dus ongeveer 10 baby beren bij zijn gekomen, een succes voor de berenliefhebbers maar een tegenslag voor de boeren.

Een van de laatste beren die werd losgelaten was Goiat die door de Franse autoriteiten in 2016 werd uitgezet. Ook in dit geval gaat het om een beer uit Slovenië die de laatste jaren heeft laten zien dat hij een voorkeur heeft voor schapenvlees en dan ook regelmatig schapen dood.

De Franse autoriteiten willen in oktober twee nieuwe beren uitzetten in de Pyreneeën en de boeren zijn furieus. Zij vragen opnieuw aan de autoriteiten in Catalonië, Aragón en Navarra om de herintroductie van de beren te stoppen want dit zorgt alleen maar voor problemen. De autoriteiten zeggen echter dat het programma rondom de herintroductie van de beren door zal gaan. 

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.