Search
menu
Search

Protest boeren tegen herintroductie beren in de Pyreneeën

Oeps ... foto ontbreekt!

Protest boeren tegen herintroductie beren in de Pyreneeën

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUESCA – De boeren protesteren steeds meer tegen de aanwezigheid van beren in de Pyreneeën omdat er steeds meer aanvallen zijn en de sociale ongerustheid toeneemt. Ondertussen is het aantal beren gegroeid van ongeveer 40 naar 50 met de komst van 10 baby beren aan beide kanten (Frans en Spaans) van de pyreneeën.

Terwijl de natuurliefhebbers en dierenrechtenorganisaties blij zijn met de succesvolle herintroductie in de pyreneeën van de beren, zijn de boeren dat juist niet. Er vinden namelijk steeds vaker aanvallen plaats waarbij dieren gedood worden en bijenkasten geroofd worden door beren op zoek naar eten. Het zijn echter niet alleen beren die dieren doden maar ook wolven al zijn daar minder exemplaren van te vinden.

Zo’n 25 jaar geleden werden in de Pyreneeën door de Franse en Spaanse autoriteiten Sloveense beren geherintroduceerd. Op dit moment leven er zo’n 40 beren in de bergketen waar recent dus ongeveer 10 baby beren bij zijn gekomen, een succes voor de berenliefhebbers maar een tegenslag voor de boeren.

Een van de laatste beren die werd losgelaten was Goiat die door de Franse autoriteiten in 2016 werd uitgezet. Ook in dit geval gaat het om een beer uit Slovenië die de laatste jaren heeft laten zien dat hij een voorkeur heeft voor schapenvlees en dan ook regelmatig schapen dood.

De Franse autoriteiten willen in oktober twee nieuwe beren uitzetten in de Pyreneeën en de boeren zijn furieus. Zij vragen opnieuw aan de autoriteiten in Catalonië, Aragón en Navarra om de herintroductie van de beren te stoppen want dit zorgt alleen maar voor problemen. De autoriteiten zeggen echter dat het programma rondom de herintroductie van de beren door zal gaan. 

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?