Gerona en Salt hebben nieuwe strenge corona-maatregelen gekregen

Gerona en Salt hebben nieuwe strenge corona-maatregelen gekregen
Beeld: Gerona / Europa Press

Gerona en Salt hebben nieuwe strenge corona-maatregelen gekregen

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

GERONA – Sinds woensdag heeft de Catalaanse Volksgezondheid afdeling van de Generalitat de Catalunya extra corona-maatregelen genomen in de stad Gerona en Salt, beide in de provincie Gerona in het noorden van de autonome regio Catalonië. Zo wordt de toegestane capaciteit in de horeca, zowel binnen als buiten op de terrassen, teruggebracht en wordt iedereen aangeraden zoveel mogelijk thuis te blijven.

De nieuw genomen corona-maatregelen gelden in eerste instantie voor de komende 15 dagen, dus van 15 tot 29 september maar deze kunnen eventueel verlengd worden. Het reproductiegetal (Rt) is de laatste dagen gestegen naar 1,18 en de kans op een uitbraak en ongecontroleerde besmetting is te groot geworden in Gerona met 699 (het hoogste van Catalonië) en Salt met 625 (het op een na hoogste van Catalonië).

Overigens is het Rt van 1,18 in Gerona en 0,72 in Salt niet het hoogste van Catalonië want dat is de 2,68 in Tortosa (Tarragona), 2,65 in Figueras (Gerona) en 2,38 in Castellar del Valles (Barcelona).

De inwoners van Gerona en Salt wordt aangeraden en verzocht zo min mogelijk de woning te verlaten en alleen voor het noodzakelijke zoals naar de werkplek gaan of naar de supermarkt, winkels, medische centra etc. 

Verder zijn er maatregelen in de horeca zoals maximaal 10 personen per groep en een capaciteit van 50% binnen en buiten bij bars en restaurants. De horeca moet om 1 uur de deuren sluiten en tafels moeten minimaal 1,5 meter van elkaar staan, maar dat was al verplicht.

Alle speelplaatsen in beide steden zijn gesloten en bij de weekmarkten komen strengere controles op de toegestane capaciteit aanwezige personen. Scholen en onderwijs centra blijven voorlopig nog wel open. 

Sinds de aanvang van de corona-crisis in Spanje heeft het gezondheidsdictrisctrict Girona te maken gehad met 12.310 positief besmette personen en 843 corona-doden. Op dit moment liggen er 75 mensen in ziekenhuizen terwijl er 18 patiënten op de intensive care liggen in de provincie Gerona.

Ga naar de inhoud