SpanjeVerhaal: Sevilla maravilla

SpanjeVerhaal: Sevilla maravilla
beeld: Merijn Boelman
Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Ons nieuwe SpanjeVerhaal komt uit de autonome regio Andalusië en om concreet te zijn uit de prachtige stad Sevilla. Een regio en stad die uiteraard bekend zijn bij veel strandtoeristen en citytrippers maar waar nog veel meer over te vertellen is. Vandaag wordt het SpanjeVerhaal geschreven door Merijn Boelman die werkzaam is als reisleider in Andalusië en beëdigd stadsgids in Sevilla (in het Nederlands). Hij heeft een boek met de titel ‘Een Sevillaan uit Amersfoort’ geschreven.

Kan het zijn dat een stad meteen je hart steelt? Ja, mij gebeurde het met Sevilla, de bruisende hoofdstad van Andalusië, het zuiden van Spanje… In mijn eerste boek over Andalusië en Sevilla beschrijf ik het op deze manier, en het klopt…

Ruim twintig jaar geleden kwam ik hier aan als Erasmus-student, en ik zou hier zes maanden komen studeren maar mijn verblijf is iets uitgelopen. De stad heeft een bepaalde aantrekkingskracht die moeilijk te beschrijven is; je wordt als het ware meegezogen en probeer je nog maar eens los te wringen. Nou ja zelf heb ik het niet eens geprobeerd; ik vond het wel best zo.

Na mijn studie, die ik wel netjes aan de Universiteit van Leiden heb afgerond, ben ik in de wereld van het toerisme terechtgekomen. Aanvankelijk was ik reisbegeleider; ik ging met Nederlandse groepen op pad in Andalusië en andere delen van het land, maar sinds een paar jaar ben ik tevens beëdigd stadsgids in Sevilla, en mag ik de mensen al die mooie monumenten van de stad laten zien. Het lijkt me leuk jullie mee te nemen naar een aantal van die bijzondere plekjes; gaan jullie mee op reis?

Andalusië

Andalusië bestaat uit acht provincies en beslaat een oppervlakte die ruim twee keer zo groot is als Nederland, met ongeveer acht miljoen inwoners. Er zijn drie provincies in het binnenland: Córdoba, Sevilla en Jaén, en vijf provincies met een kuststreek: Huelva, Cádiz, Málaga, Granada en Almería. Twee hiervan bevinden zich aan de Atlantische Oceaan (Huelva en Cádiz), en hier vind je tevens de mooiste stranden van Andalusië, met het hoogste kwaliteit zand. Drie provincies hebben stranden aan de Middellandse Zee: Málaga, Granada en Almería. De Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee komen elkaar tegen ten hoogte van de Straat van Gibraltar. Maar laten we bij het begin beginnen.

real alcazar sevilla
Beeld: Real Alcazar / 123rf

Sevilla

De provincie Sevilla is vooral bijzonder vanwege de hoofdstad (in Andalusië heeft de hoofdstad dezelfde naam als de provincie zelf), beschouwd als één van de mooiste steden in het land, en misschien wel de mooiste… Ze hebben het in Spanje vaak over de drie S-en als de drie mooiste steden van het land: San Sebastián in het noorden (of Donostia op zijn Baskisch), Salamanca in midden-Spanje (Castilië-León) en Sevilla in het zuiden. Sevilla wordt wel de meest Spaanse stad van Spanje genoemd. Waarom? Omdat je alle clichés en tradities die je kunt bedenken hier terugvindt: de flamenco (Sevilla is een echte flamenco-stad), de Feria (feestweek of braderie, waar koning Willem Alexander en Máxima elkaar leerden kennen), de Semana Santa (Goede Week tussen Palmzondag en Eerste Paasdag, met ruim zestig processies in één week tijd), stierenvechten, etc. Daarom is de stad altijd een grote inspiratie geweest voor opera’s: Don Giovanni (gebaseerd op het leven van Don Juan, die ook in Sevilla werd geboren), Le Nozze di Figaro, De Barbier van Sevilla, Carmen… Dan noem ik gelijk vier van de tien beroemdste opera’s in de wereld; alle vier geïnspireerd door Sevilla maravilla.

Sevilla heeft een hele rijke geschiedenis die bijna drieduizend jaar teruggaat, maar vandaag de dag is het een stad met een moderne uitstraling (o.a. dankzij de Expo ’92) waar aan de andere kant de traditie heel sterk leeft. Dit contrast maakt Sevilla extra interessant. De mooiste tijd om de stad te bezoeken is de tweede helft van mei: dan staat de op één na meest voorkomende boom van de stad volop in bloei: de Jacaranda. Dit is een boom die ooit werd ontdekt in Brazilië tijdens de kolonisatie in Amerika. Sevilla had het handelsmonopolie twee eeuwen lang, tijdens de Spaanse Gouden Eeuw. Het is de stad met de meeste Jacaranda-bomen in Europa: een slordige vijftienduizend exemplaren. Een prachtige paarse bloesem verspreid door de stad.

Sevilla heeft de grootste gotische kathedraal ter wereld, waar de Notre Dame (van voor de brand) drie keer inpast, en hét symbool van de stad is de Giralda, de klokkentoren van de kathedraal en vroegere minaret. Deze toren kun je beklimmen voor mooie uitzichten over de stad. Toen deze toren als minaret gebouwd werd (ruim achthonderd jaar geleden), is het de hoogste toren van Europa geworden. Aan de overkant bevindt zich nog een juweeltje, net als de kathedraal Werelderfgoed van de UNESCO: het Alcázar oftewel het Koninklijk Paleis. Het betreft het oudste koninklijke paleis van Europa dat nog in gebruik is. Er horen zeven hectare tuinen bij, heel bijzonder zo midden in de stad.

santa cruz Sevilla
Beeld: Santa Cruz wijk / 123rf

Verder kun je lekker slenteren door het hart van het oude centrum: de wijk van Santa Cruz, de vroegere Joodse wijk, waar in de Middeleeuwen een belangrijke Joodse gemeenschap heeft geleefd onder bescherming van de koning onder de Christenen. De typische kronkelige straatjes, de mooi aangelegde pleintjes met de sinaasappelbomen (de meest voorkomende boom in de stad), de uitnodigende terrasjes en de tapas-cultuur…

Afgezien van deze hoogtepunten kun je ook een paleizenroute maken in Sevilla: Casa de Pilatos, Palacio de Dueñas, Palacio de Lebrija… Keuze genoeg.

Misschien houd je meer van winkelen? Dan verken je de voornaamste winkelstraten Sierpes en Tetuán, afgezien van de hoofdweg van het centrum, Avenida de la Constitución. Sierpes is de meest sjieke winkelstraat van Sevilla en is ook mooi om doorheen te lopen als je niet van plan bent te winkelen, vanwege de mooie balkonnetjes en voorgevels.

Heb je meer met schilderkunst? Neem dan eens een kijkje bij het Schone Kunstenmuseum, waar één van de belangrijkste schilders uit de stad ruim vertegenwoordigd is, Murillo uit de zeventiende eeuw, een tijdgenoot van Velázquez, die eveneens in Sevilla werd geboren.

Moderne kunst? Bezoek Metropol Parasol, oftewel Las Setas (De Paddestoelen), een modern stukje architectuur midden in de oude stad, op Plaza de la Encarnación. Het betreft de grootste houten constructie ter wereld, ontworpen door een architect uit Berlijn: Jürgen Mayer. Als alternatief kun je een rondje maken over het Expo-terrein; voor de Wereldtentoonstelling, die hier in 1992 werd gehouden en natuurlijk opgedragen was aan vijfhonderd jaar sinds de Ontdekking van Amerika, werden er acht nieuwe bruggen gebouwd en is de stad enorm van gezicht veranderd.

Kortom in Sevilla hoef je je nooit te vervelen. Al ga je alleen maar om de sfeer te proeven en je mee te laten slepen door het bruisende avond –en nachtleven in typerende volkswijken zoals La Macarena of Triana… Een lang weekend smaakt naar meer, en uiteindelijk raakt iedereen in de ban van Sevilla. Niet voor niets zeggen ze: “Quien no ha visto Sevilla, no ha visto maravilla.”

De provincie Sevilla heeft veel te bieden in de vorm van gebergte (in het noorden) en mooie historische plaatsen zoals Carmona of Écija, maar de hoofdstad is het hoogtepunt.

mezquita2 cordoba
Beeld: Mezquita Córdoba / 123rf

Córdoba

Córdoba moet je leren kennen vanwege het belangrijkste islamitische overblijfsel op het Iberisch Schiereiland en heel West-Europa: de voormalige moskee, huidige kathedraal. Een uniek monument dat je minimaal één keer in je leven gezien moet hebben. De voormalige moskee werd bijna vijfhonderd jaar eerder gebouwd dan het Alhambra van Granada. De Moslims zijn in Spanje bijna acht eeuwen gebleven, in Córdoba en Sevilla ongeveer vijf eeuwen. Verder wordt de stad gekenmerkt door de vele mooie patio’s en de beroemde Romeinse brug uit de tijd van Julius Caesar.

Jaén

Jaén, de laatste provincie in het binnenland van Andalusië, is vooral bekend vanwege de olijfbomen; er staan een slordige vijftig miljoen exemplaren. Spanje heeft verreweg de grootste olijfolie-productie ter wereld, en van alle provincies van Spanje is Jaén degene met de meeste olijfbomen. Inmiddels is wetenschappelijk aangetoond dat olijfolie de gezondste olie is die je kunt consumeren. De provincie Jaén is echter ook bekend vanwege twee mooie, kleine plaatsen die Werelderfgoed van de UNESCO zijn: Baeza en Úbeda, en vanwege het grootste natuurpark in heel Spanje: Cazorla.

Huelva

Om over te gaan op de kustprovincies: we beginnen in het uiterste zuid-westen, in de provincie Huelva, een provincie die in het westen grenst aan Portugal. Bekend vanwege de grootste aardbeienproductie van Spanje (Lepe), de Atlantische kust en La Rábida, waar Columbus zijn eerste ontdekkingsreis naar Amerika heeft voorbereid. Je vindt daar replica’s op ware grootte van de schepen waarmee Columbus zijn eerste ontdekkingsreis heeft gemaakt: de Santa María, de Niña en de Pinta.   

Cádiz 

Vervolgens gaan we over op Cádiz, de meest zuidelijk gelegen provincie van Andalusië én het Spaanse vasteland, met de meest spectaculaire stranden (Bolonia is waarschijnlijk het hoogtepunt, maar vergeet ook Tarifa niet, het zuidelijkste puntje van het Europese vasteland), de witte dorpjes-route en de hoofdstad Cádiz, de oudste stad van West-Europa, één van de meest sfeervolle steden in het zuiden van het land.

alcazaba malaga
Beeld: Alcazaba Málaga / 123rf

Málaga

Daarna is Málaga aan de beurt, de geboortestad van Picasso en Antonio Banderas, met de drukstbezochte kuststreek van Spanje: Costa del Sol. Dan zijn we inmiddels overgegaan op de Middellandse Zee. In Málaga kom je veel berglandschap tegen (sowieso is Spanje na Zwitserland het meest bergachtige land van Europa) en prachtig gelegen historische plaatsen zoals Ronda of Antequera.

Granada

Verder door naar het oosten kom je uit in Granada, de stad die zo beroemd is vanwege het Alhambra, het op één na drukst bezochte monument in Spanje (na de Sagrada Familia in Barcelona). Echter de provincie is eveneens bekend vanwege de hoogste bergen van het Spaanse vasteland: Sierra Nevada, met zestien bergtoppen boven de drieduizend meter. Daar vinden we het op één na grootste ski-station van het land, Sol y Nieve.

Almería

Tenslotte, als we vanuit Granada verder door gaan in oostelijke ligging, komen we uit in de laatste Andalusische provincie: Almería, relatief onbekend onder de buitenlandse toeristen maar waar we eveneens prachtige stranden kunnen bewonderen, en tevens het indrukwekkende natuurpark van Cabo de Gata en het laatst overgebleven woestijngebied in Europa: Tabernas, waar vele westerns en avonturenfilms zijn opgenomen, of althans delen daarvan. De haven van de hoofdstad is historisch gezien van enorm belang, en een bezoek aan het reusachtige Alcazaba (het oude fort) is een must; het betreft het grootste fort uit de moorse tijd op het Iberisch Schiereiland.

Het is allemaal teveel om op te noemen, maar als ik jullie enthousiast heb gemaakt kunnen jullie misschien het één en ander nalezen in mijn boek Een Sevillaan uit Amersfoort, waarin niet alleen een uitgebreidere geschiedenis van Andalusië te vinden is (met veel aandacht voor Sevilla natuurlijk), maar tevens mijn eigen avontuurlijke reis naar het zuiden van Spanje en hoe ik daar ben blijven hangen.

Spanje is een fascinerend land met een enorm rijke historie en cultuur. Ik zou zeggen vergezel mij, kom op we gaan vertrekken! ¡Hasta luego!

Mijn naam is Merijn Boelman; ik heb Spaanse Taal –en Letterkunde gestudeerd aan de Universiteit van Leiden, en ik woon sinds 1999 in Sevilla. Ik ben werkzaam als reisleider in Andalusië/Spanje en als beëdigd stadsgids in Sevilla in het Nederlands, Engels, Spaans en het Frans. Mijn eerste boek, Een Sevillaan uit Amersfoort, is te verkrijgen via www.amazon.es (paperback of e-book), www.amazon.nl (e-book), www.amazon.de (paperback) of www.bravenewbooks.nl/books/238223 (paperback met een alternatieve cover). Voor informatie over Sevilla gelieve contact op te nemen via:

boelmania@gmail.com

www.facebook.com/miguiaensevilla