Search
menu
Search

Zevende editie Amsterdam Spanish Film Festival tussen 5 en 14 november

Zevende editie Amsterdam Spanish Film Festival tussen 5 en 14 november
Beeld: Amsterdam Spanish Film Festival

Zevende editie Amsterdam Spanish Film Festival tussen 5 en 14 november

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Van vrijdag 5 tot en met zondag 14 november kunnen liefhebbers van de Spaanse film hun hart weer ophalen tijdens de 7e editie van het Amsterdam Spanish Film Festival (ASFF). Deze editie staat ook dit jaar weer in het teken van recente, originele en indrukwekkendste films van de Spaanse cinema. Het Amsterdam Spanish Film Festival biedt naast een uitgebreid genre aan Spaanse films ook live muziek, hapjes, wijnen, Q&A’s en workshops aan.

Het Amsterdam Spanish Film Festival vindt plaats in Pathé Tuschinski, Pathé de Munt, EYE Filmmuseum en op de dit jaar nieuwe locatie van de OBA, waar de educatieve activiteiten plaatsvinden. Kaarten voor het ASFF zijn vanaf 28 oktober via de websites van de deelnemende bioscopen te koop.

Openingsfilm: La boda de Rosa

La boda de Rosa (Rosa’s Wedding), de met achttien awards overladen komedie waaronder een aantal voor hoofdrolspeelster Candela Peña (Todo sobre mi madre/ All about my Mother), is de officiële openingsfilm van ASFF. In deze publiekslieveling speelt Peña een 45-jarige kledingmaakster die altijd klaarstaat voor anderen maar nu eindelijk eens voor zichzelf kiest, en in deze anti-romcom haar eerste grote liefde herontdekt: het naaien. Met een onmiskenbare feministische boodschap is deze feelgoodfilm een mooie match met de zevende editie van ASFF, waarvan het leeuwendeel van de filmselectie van de hand van vrouwelijke makers is. De diversiteits- en inclusie missie van het festival komt ook tot uiting in een speciale LGTBQ-sectie. De getalenteerde en gelauwerde Peña is bij de première aanwezig en zal na afloop met de zaal in gesprek gaan.

Highlights

Met Sentimental (The People Upstairs) vertaalde Cesc Gay zijn venijnig-geestige theaterhit over twee burenkoppels die bij elkaar over de vloer komen met succes naar het witte doek. Hoofdrolspeelster en steractrice Belén Cuesta, onder meer bekend van de wereldwijd populaire serie La Casa de Papel, is aanwezig op de premièreavond en zal ook de vertoning van het gelauwerde en Spaanse Oscar-inzending La trinchera Infinita (The endless trench) bijwonen. Het aangrijpende psychologische drama over een zwarte bladzijde in de Spaanse geschiedenis. Met haar vertolking viel Belén Cuesta vele malen in de prijzen, o.a. de Goya (de Spaanse Oscar) voor Beste Actrice. Tevens zal Belén Cuesta na de vertoning van zowel Sentimental als La trinchera Infinita een Q&A geven.

Een bijzondere vertoning van The Human Voice, met na afloop een exclusieve online Q&A met Pedro Almodóvar en actrice Tilda Swinton, onder het genot van Spaanse drankjes en jamón ibérico.

Speciale screening van de komische tv-serie Maricón perdido (Queer I am), het autobiografische en ‘coming of age’ verhaal van en over maker Roberto Enríquez (beter bekend als Bob Pop, televisiepersoonlijkheid, columnist, blogger en acteur). Hij zal samen met actrice Candela Peña de vertoning bijwonen.

Het magische Destello bravío van Ainhoa Rodríguez oogt als een documentaire maar is ook geïnspireerd op het surrealisme en magisch realisme. Destello bravío laat een, op het eerste gezicht, rustig dorpje in het zuidwesten van Spanje zien, vanuit een hartverwarmend vrouwelijk perspectief. Met behulp van niet-professionele acteurs, ontwrichtende elektronische muziek en suggestief camerawerk bewijst Destello bravío dat zelfs het alledaagse uitzonderlijk kan zijn. Regisseur Ainhoa Rodríguez zal tijdens de vertoning aanwezig zijn.

Uit Mexico komt het spraakmakende Nuevo orden (New Order) van Michel Franco, dat op het filmfestival van Venetië bekroond werd met een Zilveren Leeuw. In deze dystopische thriller loopt een huwelijksfeest van rijkeluisdochter finaal uit de hand als in de woedende onderklasse in opstand komt. New Order is in december te zien in de biosccop.

De documentaire Antonio Machado. Los días azules van Laura Hojman ontleent zijn titel aan de laatste strofe die dichter Antonio Machado (1875-1939) neerpende. De film schetst aan de hand de plekken waar hij woonde en werkte een portret van deze poëet, filosoof en toneelschrijver, die een voorvechter was van cultuur en onderwijs. Regisseur Laura Hojman is aanwezig op het festival waarbij een Nederlandse dichter Machado van een poëtische context zal voorzien.

Speciale gasten

Er zijn een aantal speciale gasten aanwezig tijdens het festival. Hieronder een overzicht:

  • Candela Peña (openingsavond en Maricón Perdido: Queer I am)
  • Belén Cuesta (Sentimental/The People upstairs, La trinchera Infenita/The endless trench)
  • Bob Pop (Maricón Perdido: Queer I am)
  • Laura Hojman (Antonio Machado. Los Dias azúles)
  • Julia de Paz Solvas (Ama)
  • Ainhoa Rodriguez (Destello bravío)

Over het Amsterdam Spanish Film Festival (ASFF)

Amsterdam Spanish Film Festival is een uniek initiatief dat een breed publiek in Nederland gelegenheid biedt om zich onder te dompelen in een zorgvuldige selectie van Spaanse cinema en Spaanstalige films uit Latijns-Amerika. ASFF wordt georganiseerd en geprogrammeerd door SIN FIN CINEMA en biedt de bezoeker niet alleen een overzicht van de nieuwste trends in mainstream Spaanse cinema, maar heeft ook oog voor onafhankelijke, artistieke en experimentele Spaanse en Spaanstalige films.

Praktische informatie

Het Amsterdam Spanish Film Festival vindt van 5 t/m 14 november 2021 plaats in Amsterdam in Pathé Tuschinski, Pathé de Munt, EYE en OBA. Na de meeste voorstellingen is er de mogelijk om na te praten onder het genot van een hapje en een drankje, aangeboden door het Amsterdam Spanish Film Festival. De kaartverkoop van het Amsterdam Spanish Film Festival gaat 28 oktober van start via de websites van de deelnemende bioscopen. Het volledige programma wordt binnenkort bekend gemaakt. Meer informatie: www.amsterdamspanishfilmfestival.com

Ga naar de inhoud