Aantal ongevallen en doden met elektrische steps flink gestegen in Spanje

Aantal ongevallen en doden met elektrische steps flink gestegen in Spanje
Beeld: Canva

Aantal ongevallen en doden met elektrische steps flink gestegen in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er zijn dertien personen overleden bij verkeersongelukken met dit soort voertuig in 2021 in Spanje. Het jaar ervoor waren dat er nog zes. Dit zijn conclusies van een studie van MAPFRE (verzekeringsmaatschappij) die donderdag gepubliceerd werd. Het cijfer stijgt zelfs tot achttien als het aantal dodelijke slachtoffers dat dit jaar al geregistreerd werd ook wordt meegeteld. Het onderzoek verzamelde data over een totaal van 385 ongelukken met dit type voertuig die gebeurd zijn vanaf januari 2021, waarvan 83 ongelukken zware ongevallen waren. 

De autonome regio’s waar de meeste ongelukken met e-steps gebeurden vanaf 2021 tot september van dit jaar (2022) waren Catalonië met 22 ongelukken, Balearen eilanden met 18 ongevallen, Aragón met 11 ongelukken en Andalusië en de Canarische eilanden hadden er elk 8. In Madrid zijn er tot nu toe 3 doden gevallen. Van de dertien personen die zijn overleden in het afgelopen jaar in ongelukken met elektrische steps waren er elf mannen. Bij vijf ongevallen ging het om een val op de stoep en tegen de stoeprand, bij vijf andere ongevallen was er een botsing met een ander voertuig en in drie gevallen was er sprake van het overrijden van het slachtoffer. De personen die overreden werden waren voetgangers van hoge leeftijd; twee vrouwen van 78 en 79 jaar en een man, ook van 79 jaar. 

Vanaf één januari tot twaalf september van dit jaar (2022) zijn er ook 224 ongelukken met elektrische steps geregistreerd, waarvan 45 zware ongevallen en er zijn vijf doden gevallen. In achttien van de gemelde gevallen waren de bestuurders van de steps onder invloed van alcohol en in vijftien gevallen waren ze onder invloed van drugs. 

Elke gemeente kan de regels voor het gebruik van de elektrische steps zelf reguleren, maar er zijn wel enkele basisregels die gelden voor het hele land; Het is verboden om op de stoep, regionale weg en de snelweg te rijden en ze mogen ook niet in tunnels op autowegen binnen de bebouwde kom. De wegen waar ze wel op mogen rijden moeten aangegeven worden en wanneer dit niet zo is, mogen ze over elke autoweg binnen de stad. De snelheid van de steps mag niet hoger liggen dan 25 kilometer per uur en de bestuurder moet altijd een helm dragen. 

Daarnaast moeten de bestuurders van de step zich houden aan de toegestane maximale alcoholpromillages voor alle weggebruikers en daarnaast mogen ze niet rijden als ze drugs gebruikt hebben. Ook mogen er geen oordopjes of koptelefoons gedragen worden en mag er geen gebruik worden gemaakt van de telefoon of elk ander apparaat terwijl er gereden wordt. 

Het onderzoek meldt dat  dit ‘de aandacht vraagt en zorgen baart’ en dat het aantal dodelijke ongelukken een ‘zorgwekkend’ aantal is  en dat de normen ‘afwijkend’ zijn van die van  andere voertuigen. Het gaat bijvoorbeeld om het vervoeren van personen op de elektrische step, twee jongeren van 15 jaar die  overleden, het zonder helm en met een snelheid van 40 à 50 kilometer per uur rijden, het  in de nacht over een provinciale weg rijden en een zebrapad oversteken op de step. 

Daarnaast benadrukt het onderzoek dat bij de onderzochte ongelukken van het eerste semester van dit jaar bij 33 gevallen sprake was van  gebruik van drugs of alcohol en bij zeventien andere meldingen ging het om het in de brand vliegen van de steps of het exploderen van de accu van de step.

Ga naar de inhoud