De loonkloof tussen mannen en vrouwen in Spanje is gehalveerd

De loonkloof tussen mannen en vrouwen in Spanje is gehalveerd
Beeld: Canva

De loonkloof tussen mannen en vrouwen in Spanje is gehalveerd

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De loonkloof tussen mannen en vrouwen in Spanje is in het decennium voorafgaand aan de corona-pandemie in een groot deel van de Europese Unie kleiner geworden. In Spanje was de daling volgens de door de stichting Funcas geanalyseerde Eurostat-gegevens zeer opmerkelijk. In 2020 (laatst beschikbare gegevens) werd de gemiddelde (bruto) beloning per gewerkt uur voor mannen met 8,5% overschreden van de beloning per uur voor vrouwen. Dat is de helft minder dan de loonkloof in 2011 (16,8%). Op zondag 18 september staat ook SPanje stil bij de International Equal Pay Day.

Dit salarisverschil ten gunste van mannen plaatste Spanje niet alleen in een positie die beter was dan die van Duitsland (17,3%), Frankrijk (15,3%) en Nederland (13,1%), maar ook boven andere landen die als zeer egalitair worden beschouwd wat betreft mannen en vrouwen, zoals Denemarken (13,4%) of Zweden (10,5%). In landen zoals Luxemburg en Italië, en in andere met minder ontwikkelde economieën zoals Polen en Roemenië, is de loonkloof tussen mannen en vrouwen kleiner dan in Spanje.

In Spanje worden de grootste loonkloven tussen mannen en vrouwen geregistreerd in de sector gezondheids- en sociale diensten en in de sector professionele, wetenschappelijke en technische activiteiten; en de kleinste, in de sectoren transport en opslag en horeca. Vanuit een vergelijkend perspectief valt Spanje echter op door de kleine loonkloof in twee sectoren: informatie en communicatie (8,6%) en financiële activiteiten en verzekeringen (13,2%).

Funcas analyseerde ook de loonverschillen tussen mannen en vrouwen per leeftijdsgroep. Bij werknemers onder de 25 jaar is de loonkloof tussen mannen en vrouwen negatief en onder degenen tussen 25 en 34 jaar bedraagt ​​deze amper 1%.

Ga naar de inhoud