Hoge inflatie zorgt voor meer winkeldiefstallen in Spanje

Hoge inflatie zorgt voor meer winkeldiefstallen in Spanje
Beeld: Canva

Hoge inflatie zorgt voor meer winkeldiefstallen in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het aantal winkeldiefstallen is in Spanje vanwege de hoge inflatie en hogere prijzen flink gestegen. Uit een onderzoek van winkelbeveiliger Checkpoint Systems blijkt dat deze winkeldiefstallen dit jaar al met bijna 45% stegen in kleine en grote winkels naar meer dan 305 duizend.

Spanje heeft in augustus een inflatie van 10,5% genoteerd terwijl de producten in met name supermarkten flink duurder zijn geworden dit jaar. Dat zorgt ervoor dat veel inwoners van Spanje niet meer financieel rond kunnen komen en beslissen aan diefstal te doen. De onderzoekers hebben echter ook gemerkt dat er binnen Europa steeds meer georganiseerde winkeldiefstallen op grote schaal voorkomen.

Het aantal ‘hurtos’ in ‘tiendas y grandes superficies’ is tot nu toe dit jaar met 44,6% gestegen. Dan hebben we het over 306.269 geregistreerde winkeldiefstallen terwijl dat in dezelfde periode in 2021 nog 211.787 winkeldiefstallen waren. Dit betekent een opmerkelijke toename die winkeldiefstal als de meest terugkerende misdaad in Spanje plaatst, met een opmerkelijk verschil met de tweede op de lijst, woningdiefstal.

Ga naar de inhoud