Benidorm bereidt zich voor op lage-emissiezone aan het einde van 2023

Benidorm bereidt zich voor op lage-emissiezone aan het einde van 2023
Beeld: redactie

Benidorm bereidt zich voor op lage-emissiezone aan het einde van 2023

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Benidorm moet in 2024 een lage-emissiezone invoeren om de luchtvervuiling tegen te gaan. De stad heeft meer dan 50.000 inwoners, dus de zone moet dit jaar actief worden. De gemeente werkt al jaren aan de invoering van de zone en is nu de laatste, cruciale stap aan het zetten. Het doel is om tegen het einde van het jaar de volledige overgang te hebben gemaakt, zodat Benidorm zich aan de Klimaat- en Energietransitie Wet houdt.

De wethouder Mobiliteit van de gemeente Benidorm heeft laten weten dat de gemeente de afgelopen weken bezig is geweest met het voorbereiden van een informatiecampagne over de nieuwe Zone van Lage Emissies. De campagne moet de bevolking informeren over de wijzigingen die de zone met zich meebrengt. Tegelijkertijd heeft de gemeente ook de uitgestelde werkzaamheden hervat na de zomerstop. Dit zijn bijvoorbeeld de plaatsing van de toegangscontroles en de meting van de luchtkwaliteit.

De lage-emissiezone in Benidorm is opgedeeld in drie zones: Poniente, Centro en Levante. In deze zones mogen alleen voertuigen met een ECO-sticker rijden. Er zijn echter uitzonderingen op deze regel. Zo mogen bewoners toegang krijgen tot hun eigendom, evenals openbaar vervoer, hulpdiensten en voertuigen met een vergunning. Dit zijn bijvoorbeeld toeristen die toegang moeten krijgen tot toeristische accommodaties of klanten van lokale winkels.

Benidorm heeft een aantal voordelen bij het implementeren van een lage-emissiezone omdat verschillende straten voetgangerszones zijn geworden, waardoor mensen hun route hebben aangepast en niet meer langs belangrijke wegen hoeven te rijden. Er zijn echter ook straten die nog de overgang moeten maken, zoals de Avenida del Mediterráneo in het vernieuwde deel, de Avenida de los Almendros en Ruzafa.

De gemeente Benidorm is momenteel bezig met de voorbereiding van de lage-emissiezone. De beperkingen zullen geleidelijk worden ingevoerd, na de stadsfeesten van Benidorm, half november. In de tussentijd hoeven inwoners en bezoekers van de stad nog niets te doen. De gemeente Benidorm heeft nog twee kwesties openstaan met betrekking tot de lage-emissiezone: boetes en alternatieven voor de auto. 

Boetes: de gemeente zal boetes opleggen aan personen die niet geautoriseerd zijn en die herhaaldelijk in overtreding zijn. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat mensen de regels negeren. Alternatieven: om het verkeer te verminderen, biedt de stad parallelle routes langs de promenades en parkeergarages aan. Deze alternatieven moeten het voor mensen gemakkelijker maken om zich te verplaatsen zonder de auto te gebruiken.

Ga naar de inhoud