Bruine beer die met zijn kop vast zat in een ton is bevrijd in León

Bruine beer die met zijn kop vast zat in een ton is bevrijdt in León
Beeld: @fundacionoso / X

Bruine beer die met zijn kop vast zat in een ton is bevrijd in León

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De populatie van bruine beren (osos pardo) in Spanje is in de afgelopen jaren langzaam maar zeker toegenomen. In de jaren negentig waren er delen van het land, zoals de Pyreneeën, waar de bruine beer bijna was uitgestorven. Het herstel van de beren is niet vanzelfsprekend gegaan en heeft de inzet vereist van zowel burgers als natuurbeschermingsorganisaties. Zo heeft de Fundación Oso Pardo onlangs het redden van een bruine beer gedeeld die met zijn kop vast zat in een plastic vat.

Een bruine beer raakte in het dorp Anllares del Sil in de provincie León gevangen in een plastic vat. Net als voor zeedieren en het plastic dat in zee wordt geloosd, is afval dat in de bergen wordt gedumpt zeer gevaarlijk voor dieren. Het gespecialiseerde personeel van de Junta de Castilla y León moest de beer vangen om hem te kunnen helpen.

Een volwassen bruine beer raakte op woensdag 13 september ’s ochtends gevangen in een plastic vat dat werd gebruikt om maïs op te slaan. De beer had zijn kop in het vat gestoken en kon zich er niet meer uit bevrijden. Het dier was zichtbaar van streek en een particulier meldde het incident aan de Fundación Oso Pardo. De stichting nam contact op met het gespecialiseerde personeel van de Junta de Castilla y León dat de beer ging redden.

De bruine beer was in gevaar. Zonder hulp kon hij niet eten, drinken, zichzelf verdedigen of zich verplaatsen. Het was daarom belangrijk om de beer snel te bevrijden. Het team schoot een verdovend pijltje in de beer, dat binnen 12 minuten effect had. Toen de beer in slaap was gevallen, konden de specialisten dichterbij komen en vaststellen dat het een volwassen mannetje was van bijna 100 kilo. De beer vertoonde geen tekenen van uitdroging, wat erop wees dat hij niet lang vast heeft gezeten.

Het reddingsteam wist het plastic vat zonder problemen van de kop van de bruine beer te verwijderen. De beer was niet gewond. Het team plaatste vervolgens een geolocatie halsband om de beer, zodat hij deel kan uitmaken van het bruine beren bewakingsnetwerk. Ook namen ze biometrie en biologische monsters van de beer, waarna hij werd vrijgelaten.

Ga naar de inhoud