Jaarlijks wordt er meer dan 1,2 miljard kilo voedsel weggegooid in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Jaarlijks wordt er meer dan 1,2 miljard kilo voedsel weggegooid in Spanje

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spaanse huishoudens hebben in 2017 maar liefst 1,229 miljard kilo aan voedsel en dranken weggegooid. Terwijl 1 op de 10 personen op deze wereld geen eten heeft is het in Spaanse families blijkbaar normaal om voedsel om diverse redenen in de afvalbak te gooien.

In 2017 werd er volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties in Spanje 1,229 miljard kilo aan voedsel en dranken weggegooid. Dat is 4,3% van het totaal aantal voedsel en dranken die in dat jaar werden gekocht in Spanje. Als daar het voedselafval van de distributeurs en industrie bij op worden geteld wordt er jaarlijks in Spanje 7,7 miljoen ton aan voedsel en dranken weggegooid.

Van het totaal van 1,229 miljard kilo gaat het bij 1,075 miljard kilo om niet gebruikte artikelen vanwege het niet gebruiken of de houdbaarheidsdatum is verstreken en in 154 miljoen kilo om reeds bereid voedsel. Ondanks dat de cijfers laten zien dat het om enorme aantallen gaat is het toch 5,7% minder dan het jaar daarvoor in 2016 toen er 74,5 miljoen kilo meer werd weggegooid.

Volgens statistieken van de Spaanse overheid wordt er minder voedsel weggegooid in de lente- en zomermaanden terwijl het meeste voedsel wordt weggegooid in de herfst- en wintermaanden. Per inwoner van Spanje werd er vorig jaar 26 kilo per persoon weggegooid, 2 kilo minder dan in 2016.

Het meeste voedsel dat wordt weggegooid is fruit (32%) gevolgd door groente (14%), melkproducten (13%), brood (6%), vlees (6%), dranken (5,9%), soep (2,5%) en vis (2,4%).

Ga naar de inhoud