skip to Main Content
Jaarlijks wordt er meer dan 1,2 miljard kilo voedsel weggegooid in Spanje
123rf

Jaarlijks wordt er meer dan 1,2 miljard kilo voedsel weggegooid in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Jaarlijks wordt er meer dan 1,2 miljard kilo voedsel weggegooid in Spanje

123rf

MADRID – Spaanse huishoudens hebben in 2017 maar liefst 1,229 miljard kilo aan voedsel en dranken weggegooid. Terwijl 1 op de 10 personen op deze wereld geen eten heeft is het in Spaanse families blijkbaar normaal om voedsel om diverse redenen in de afvalbak te gooien.

In 2017 werd er volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties in Spanje 1,229 miljard kilo aan voedsel en dranken weggegooid. Dat is 4,3% van het totaal aantal voedsel en dranken die in dat jaar werden gekocht in Spanje. Als daar het voedselafval van de distributeurs en industrie bij op worden geteld wordt er jaarlijks in Spanje 7,7 miljoen ton aan voedsel en dranken weggegooid.

Van het totaal van 1,229 miljard kilo gaat het bij 1,075 miljard kilo om niet gebruikte artikelen vanwege het niet gebruiken of de houdbaarheidsdatum is verstreken en in 154 miljoen kilo om reeds bereid voedsel. Ondanks dat de cijfers laten zien dat het om enorme aantallen gaat is het toch 5,7% minder dan het jaar daarvoor in 2016 toen er 74,5 miljoen kilo meer werd weggegooid.

Volgens statistieken van de Spaanse overheid wordt er minder voedsel weggegooid in de lente- en zomermaanden terwijl het meeste voedsel wordt weggegooid in de herfst- en wintermaanden. Per inwoner van Spanje werd er vorig jaar 26 kilo per persoon weggegooid, 2 kilo minder dan in 2016.

Het meeste voedsel dat wordt weggegooid is fruit (32%) gevolgd door groente (14%), melkproducten (13%), brood (6%), vlees (6%), dranken (5,9%), soep (2,5%) en vis (2,4%).

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
 1. Niet met de paplepel ingegoten dat je geen voedsel weggooit tenzij het bedorven is. Restjes prima, houdbaarheidsdatum inderdaad vaak onzin, gewoon logisch nadenken

 2. Voedsel weggooien, terwijl je mensen die op de grens van de armoede zitten kan helpen.
  Voorstel : fruit uitdelen in scholen, rusthuizen, opvangcentra.
  Resterend voedsel : soort voedselbank
  Waarom weggooien want mits een goede organisatie komt dit eten niet in de vuilbak.

 3. als ze zoveel weggooien gaat het ze kennelijk nog te goed … verspilling van voedsel is een grote schande … wij houden regelmatig een restjesdag en daar komen de lekkerste maaltijden uit voort ….

  1. Tsja, ik vraag me af hoe ze zoiets berekenen. 26 kilo per jaar is ruim 2 kilo per maand, en dat is best veel. Ik krijg het niet voor elkaar om zoveel weg te gooien.

  2. Deze cijfers gaan over Spanje, maar denk je nou werkelijk dat het in veel andere landen beter is? In Nederland gaat er ook een berg eten en drinken zo bij het vuil.
   Dat zal in aantallen wellicht iets minder zijn, omdat er minder mensen wonen dan in Nederland….maar helaas gaat er in heel veel landen enorm veel eten zo de vuilnis in.
   Dat zou inderdaad best wat beter kunnen.
   Maar producenten doen daar enorm aan mee heh, door er uiterste gebruik data op te zetten, die data is vaak volslagen onzin.
   Zelfs veel vers producten gaan veel langer mee dan op de verpakking staat.
   Ach en eten we een keer echt iets dat te oud is, dan raken we in die 2 dagen daarna weer wat overtollige kilo´s kwijt op het toilet.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken