Jaarlijks wordt er meer dan 1,2 miljard kilo voedsel weggegooid in Spanje

Jaarlijks wordt er meer dan 1,2 miljard kilo voedsel weggegooid in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spaanse huishoudens hebben in 2017 maar liefst 1,229 miljard kilo aan voedsel en dranken weggegooid. Terwijl 1 op de 10 personen op deze wereld geen eten heeft is het in Spaanse families blijkbaar normaal om voedsel om diverse redenen in de afvalbak te gooien.

In 2017 werd er volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties in Spanje 1,229 miljard kilo aan voedsel en dranken weggegooid . Dat is 4,3% van het totaal aantal voedsel en dranken die in dat jaar werden gekocht in Spanje. Als daar het voedselafval van de distributeurs en industrie bij op worden geteld wordt er jaarlijks in Spanje 7,7 miljoen ton aan voedsel en dranken weggegooid.

Van het totaal van 1,229 miljard kilo gaat het bij 1,075 miljard kilo om niet gebruikte artikelen vanwege het niet gebruiken of de houdbaarheidsdatum is verstreken en in 154 miljoen kilo om reeds bereid voedsel. Ondanks dat de cijfers laten zien dat het om enorme aantallen gaat is het toch 5,7% minder dan het jaar daarvoor in 2016 toen er 74,5 miljoen kilo meer werd weggegooid.

Volgens statistieken van de Spaanse overheid wordt er minder voedsel weggegooid in de lente- en zomermaanden terwijl het meeste voedsel wordt weggegooid in de herfst- en wintermaanden. Per inwoner van Spanje werd er vorig jaar 26 kilo per persoon weggegooid, 2 kilo minder dan in 2016.

Het meeste voedsel dat wordt weggegooid is fruit (32%) gevolgd door groente (14%), melkproducten (13%), brood (6%), vlees (6%), dranken (5,9%), soep (2,5%) en vis (2,4%).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.