Jaarlijks wordt er meer dan 1,2 miljard kilo voedsel weggegooid in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Spaanse huishoudens hebben in 2017 maar liefst 1,229 miljard kilo aan voedsel en dranken weggegooid. Terwijl 1 op de 10 personen op deze wereld geen eten heeft is het in Spaanse families blijkbaar normaal om voedsel om diverse redenen in de afvalbak te gooien.

In 2017 werd er volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties in Spanje 1,229 miljard kilo aan voedsel en dranken weggegooid. Dat is 4,3% van het totaal aantal voedsel en dranken die in dat jaar werden gekocht in Spanje. Als daar het voedselafval van de distributeurs en industrie bij op worden geteld wordt er jaarlijks in Spanje 7,7 miljoen ton aan voedsel en dranken weggegooid.

Van het totaal van 1,229 miljard kilo gaat het bij 1,075 miljard kilo om niet gebruikte artikelen vanwege het niet gebruiken of de houdbaarheidsdatum is verstreken en in 154 miljoen kilo om reeds bereid voedsel. Ondanks dat de cijfers laten zien dat het om enorme aantallen gaat is het toch 5,7% minder dan het jaar daarvoor in 2016 toen er 74,5 miljoen kilo meer werd weggegooid.

Volgens statistieken van de Spaanse overheid wordt er minder voedsel weggegooid in de lente- en zomermaanden terwijl het meeste voedsel wordt weggegooid in de herfst- en wintermaanden. Per inwoner van Spanje werd er vorig jaar 26 kilo per persoon weggegooid, 2 kilo minder dan in 2016.

Het meeste voedsel dat wordt weggegooid is fruit (32%) gevolgd door groente (14%), melkproducten (13%), brood (6%), vlees (6%), dranken (5,9%), soep (2,5%) en vis (2,4%).

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
6 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Niet met de paplepel ingegoten dat je geen voedsel weggooit tenzij het bedorven is. Restjes prima, houdbaarheidsdatum inderdaad vaak onzin, gewoon logisch nadenken

Voedsel weggooien, terwijl je mensen die op de grens van de armoede zitten kan helpen.
Voorstel : fruit uitdelen in scholen, rusthuizen, opvangcentra.
Resterend voedsel : soort voedselbank
Waarom weggooien want mits een goede organisatie komt dit eten niet in de vuilbak.

geachte Juan,
goed gedefinieerd.Leuk gezegd. Helaas waar.

als ze zoveel weggooien gaat het ze kennelijk nog te goed … verspilling van voedsel is een grote schande … wij houden regelmatig een restjesdag en daar komen de lekkerste maaltijden uit voort ….

Tsja, ik vraag me af hoe ze zoiets berekenen. 26 kilo per jaar is ruim 2 kilo per maand, en dat is best veel. Ik krijg het niet voor elkaar om zoveel weg te gooien.

Deze cijfers gaan over Spanje, maar denk je nou werkelijk dat het in veel andere landen beter is? In Nederland gaat er ook een berg eten en drinken zo bij het vuil. Dat zal in aantallen wellicht iets minder zijn, omdat er minder mensen wonen dan in Nederland….maar helaas gaat er in heel veel landen enorm veel eten zo de vuilnis in. Dat zou inderdaad best wat beter kunnen. Maar producenten doen daar enorm aan mee heh, door er uiterste gebruik data op te zetten, die data is vaak volslagen onzin. Zelfs veel vers producten gaan veel langer mee dan… Lees verder »

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.