Er zijn 585 miljoen Spaanssprekenden op de wereld

123rf
Beeld: 123rf

Er zijn 585 miljoen Spaanssprekenden op de wereld

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de meest actuele gegevens van het Instituto Cervantes zijn er op dit moment meer dan 585 miljoen inwoners op aarde die Spaans spreken. Het aantal Spaanstaligen is met 5 miljoen Spaanssprekenden en 500.000 Spaans lerende studenten gestegen ten opzichte van 2019. Op dit moment spreekt 7,5% van de wereldbevolking Spaans en over 10 jaar is de kans groot dat de Verenigde Staten als land meer Spaanstaligen zal hebben dan Spanje.

In totaal zijn er op de wereld 585.807.086 Spaanssprekenden (hispanohablantes), een kleine stijging ten opzichte van vorig jaar, aldus het Cervantes Instituut. Er wordt in 21 landen Spaans gesproken bestaande uit drie groepen: de 489 miljoen inwoners van landen met Spaans als moedertaal, meer dan 75 miljoen Spaanssprekenden die dat als tweede voertaal hebben of het Spaans gebrekkig spreken en bijna 22,4 studenten in 110 landen waaronder volgens Cervantes 31.841 in Nederland en 45.480 in België.

Moedertaal

Wat betreft moedertaal wordt er op de wereld meer Spaans gesproken dan Engels, dit ondanks dat het Engels nog steeds de meest gesproken taal (op het Chinees na) ter wereld is. Er zijn 489 miljoen personen die het Spaans als moedertaal hebben terwijl dat er 399 miljoen zijn die het Engels als moedertaal hebben.

Volgens de informatie van Instituto Cervantes zijn er 123,7 miljoen Mexicanen die Spaans spreken, bijna 50 miljoen Colombianen, 43,3 miljoen Spanjaarden, 44,5 miljoen Argentijnen, 31,7 miljoen Venezolanen en 28,3 miljoen Peruanen die Spaans spreken.

Zowel het Spaans alsook het Engels komt niet eens in de buurt van het Chinees wat met 960 miljoen personen met het Chinees als moedertaal aan de top staat. Er zijn daarnaast 78 miljoen mensen die het Frans als moedertaal hebben. Volgens de voorspelling zullen er in het jaar 2068 meer dan 724 miljoen mensen zijn die Spaanssprekend zijn.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.