Pensioenen in Spanje gaan in 2021 met 0,9% omhoog

Pensioenen in Spanje gaan in 2021 met 0,9% omhoog
Beeld: 123rf

Pensioenen in Spanje gaan in 2021 met 0,9% omhoog

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse regering heeft Brussel officieel laten weten dat de pensioenen in 2021 met 0,9% omhoog gaan wat gelijk staat aan de stijging van de consumentenprijsindex (CPI) om de koopkracht van de gepensioneerden op peil te houden. In de praktijk houdt dat in dat het gemiddelde pensioen in Spanje stijgt naar 1.024 euro wat gemiddeld 9 euro meer is dan in 2020.

Gedurende maanden werd er in Spanje gespeculeerd over een bevriezing van de overheidsuitkeringen waaronder ook de pensioenen vanwege de corona- en economische crisis. Tijdens het bezoek van premier Sánchez aan Brussel heeft de Spaanse regering de Europese autoriteiten echter medegedeeld dat ze het voornemen heeft om de pensioen met 0,9% te verhogen in 2021.

De verhoging van 0,9% komt overeen met de herwaardering van de consumentenprijsindex (CPI) (Precios de Consumo of IPC) zoals vermeld in het Spaanse begrotingsplan dat naar Brussel werd gestuurd. Vooralsnog gaat het om een voornemen van de Spaanse regering en moet er nog met de betrokken partijen over gediscussieerd worden. Men gaat er echter vanuit dat deze plannen worden aangenomen.

Afgelopen 20 januari (2020) heeft de nieuwe Spaanse coalitieregering van de PSOE en Unidas-Podemos de pensioenen al met 0,9% en met terugwerkende kracht (vanaf 1 januari) verhoogd wat neerkomt op gemiddeld 9 euro per maand meer. 

LEESTIP: Hoe zit het Spaanse pensioen in elkaar

Pensioenen

In Spanje wordt alles in feite pensioen genoemd zoals de ouderdomspensioen (pensión de jubilación), nabestaandenpensioen (pensión de viudedad en pensión de orfandad), arbeidsongeschiktheidspensioen (pensión de incapacidad permanente). Er zijn meer dan 9 miljoen pensioengerechtigden in Spanje.

Met de 0,9% verhoging in 2021 zal het gemiddelde pensioen stijgen van de huidige (september) 1.015 euro naar 1.024 euro. In het geval van de ouderdomspensioenen stijgt dit van de huidige (september) 1.166,70 euro naar 1.177 euro gemiddeld, 10,50 euro meer.

De nabestaandenpensioenen zullen gemiddeld met 6,50 euro stijgen van de huidige (september) 728 euro naar iets meer dan 734 euro gemiddeld. De arbeidsongeschiktheidspensioenen zullen met zo’n 4 euro stijgen van de huidige (september) 986 euro naar 995 euro gemiddeld.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.