Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (78)

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (78)
Beeld: Canva

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (78)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

INTRO: Sol, Rob en hond Antares zijn begin 2021 naar Noordwest Spanje verhuist om in het dorp Freán om op een nog te verbouwen boerderijtje, een stal en 7 hectare weiland en bos een nieuw leven op te bouwen. Lees de avonturen van het drietal dat ervoor gekozen heeft om niet in het toeristische Spanje langs de Middellandse Zeekust maar in het Groene Spanje aan de Atlantische Oceaan te gaan wonen.

Vandaag ontving ik een mail in de mailbox die wat anders was dan andere mail. Een lezer van Spanjevandaag.com zat met een prangende vraag, namelijk deze: We lezen wekelijks over jullie avontuur via Spanjevandaag.com en waarderen jullie inzet maar vragen ons regelmatig af (met denk ik velen): waar doen jullie het van ?

Vast een brutale vraag? Nou nee, vragen staat vrij en antwoorden op vragen staat ook vrij. Ik heb dus gewoon een mailtje terug gestuurd. Ik kan me ook best afvragen dat er inderdaad meer zijn die zich afvragen waar we het van doen. Vooropgesteld dat we nooit een loterij gewonnen hebben moeten we het dus ergens anders van doen. We hebben een bos van ongeveer 1,5 hectare, ik loop daar veel maar meer dan kastanje-, eiken- en berkenbomen ben ik er nog niet tegengekomen. De geldboom waar we rijkelijk van kunnen plukken staat helaas niet in ons bos. Ik heb wel eens last van mijn rug, maar dat is van het werken en niet van het geld wat er op groeit. Alberto, de vorige bewoner, heeft van alles achtergelaten, maar geld ben zijn we nog niet tegengekomen, en mochten we een pot Pesetas tegenkomen dan hebben we er niet aan omdat die niet meer bij de bank gewisseld kunnen worden voor Euro’s.

Het antwoord op de vraag was eigenlijk heel simpel, we hebben altijd veel en hard gewerkt. We hebben veel gespaard. Wij kochten geen nieuwe TV omdat Mediamarkt vond dat dat nodig was. Onze duurste auto is die we nu hebben en die koste iets meer dan 3000 euro en minder dan 4000 euro. De verwarming moet nu op 18 of 19 graden gezet worden. Hoger is hij bij ons nooit gezet. We zaten altijd al met een dekentje op de bank in Nederland TV te kijken. We deden dus altijd zuinig, maar zeker nooit krenterig. Ons huis hebben we ook op het juiste moment verkocht en de hypotheek was altijd al laag. Nou daar doen we het dus van. In mijn antwoord schreef ik ook dat als de persoon een trouwe volger van het blog was geweest hij of zij ook geweten had dat we een begin hebben gemaakt met het zoeken naar werk. Want we zijn pas een keer bij Sonja op het gemeentehuis geweest om te vragen hoe het hier in z’n werk gaat. 

Maar goed, werken hoeft voorlopig nog niet, want we hebben deze week de boletín eléctrico ontvangen voor onze electrische installatie in huis. Die is digitaal gelijk naar de firma gegaan waar we de zonnepaneel installatie kochten, zodat zij verder kunnen met de certificering door het ministerie van industrie. Daarna kunnen we stroom gaan terugleveren aan het net en worden we slapend rijk van de zon en de zonnepanelen 😉

Het zou natuurlijk kunnen dat je ook niet kunt slapen van een vraag die je hebt en niet durft te stellen en dat je daardoor met een zware last op je schouders loop en de stress bijna niet meer aan kan. Dan kun je denk ik je vraag beter stellen. Toch? Nee heb je, ja kun je krijgen.

Bovenstaande verhaal staat ook op ons blog naargalicie.nl/blog naar aanleiding van de vraag. Na het schrijven daarvan kwamen er uiteenlopende reacties binnen. Het blijkt dat velen het toch een brutale vraag vinden om een ander naar zijn financiën te vragen. Ons deert het niet dat zoiets gevraagd wordt. Of we op iedere vraag een antwoord geven is een tweede natuurlijk. Getallen noemen we niet, je weet nooit welke belastingdienst er mee kijkt natuurlijk 😉 Dus heb je een vraag, stel hem gerust. Beter nog, meld je aan om ons blog dagelijks in de mail te krijgen, dan ben je op de hoogte en zit het antwoord op je vraag waarschijnlijk al in een van de verhalen die we posten.  Tot volgende week!

Zoals ik nu voor Spanjevandaag.com wekelijks een samenvatting geeft van wat ons is overkomen en wat we gedaan hebben, schrijf ik ook dagelijks een blog. Als je wil kun je daar ook eens een kijkje nemen. www.naargalicie.nl

Ga naar de inhoud