Minder campers en kampeerauto’s verkocht in Spanje in september

Minder campers en kampeerauto’s verkocht in Spanje in september
Beeld: Canva

Minder campers en kampeerauto’s verkocht in Spanje in september

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Na een opleving in verkopen van zowel nieuwe als tweedehands campers en kampeerauto’s in Spanje, is het aantal verkochte campers en kampeerauto’s in september in geval van nieuwe gedaald maar in geval van tweedehands gestegen. Zo blijkt uit de maandelijkse cijfers van de Asociación Española de la Industria y Comercio del Caravaning (Aseicar). Het aantal verkochte exemplaren is in september 2022 minder dan een jaar daarvoor.

In de maand september 2022 werden in Spanje 230 nieuwe ‘autocaravans’ of kampeerauto’s (bus, alkoof, integraal, semi-integraal, liner) en campers (campervan) verkocht, een daling van 27% ten opzichte van dezelfde maand in 2021 toen dat er nog 318 waren. Wat betreft kampeerauto’s (autocaravanas) werden er 109 verkocht (-35%) terwijl er 121 campers (-20%) werden verkocht. Het aantal verkochte caravans daalde ook naar 107 (-31%). De meest verkochte nieuwe kampeerauto is de Benimar Tessoro terwijl de meest verkochte camper/campervan de Volkswagen California is.

Terwijl het aantal nieuwe campers en kampeerauto’s in de eerste negen maanden van 2022 daalde, is de verkoop van tweedehands campers en kampeerauto’s in september gestegen. Er werden 1.489 tweedehands voertuigen verkocht, wat meer is dan de 1.313 tweedehands campers en kampeerauto’s in september 2021. Er werden echter minder tweedehands caravans verkocht, 575 ten opzichte van 608 een jaar daarvoor.

Volgens Aseicar zijn er diverse redenen voor de daling in nieuwe campers en kampeerauto’s zoals een gebrek aan stock van nieuwe voertuigen omdat er vanwege de crisis in de autobranche minder exemplaren gemaakt worden en de vraag groter is dan het aanbod. Verder spelen de onzekerheid rondom de aanhoudende Oekraïne-oorlog, de hogere brandstofprijzen en de hoge inflatie met een onzekere toekomst ook mee.

De vereniging maakt zich echter zorgen over de toename van import van campers en kampeerauto’s uit andere landen. Omdat het aanbod en de prijzen van tweedehands voertuigen in Spanje zijn gestegen, kiezen veel kopers ervoor om in het buitenland te kopen. Volgens Aseicar voldoen deze buitenlandse voertuigen echter niet altijd aan de eisen die in Spanje gesteld worden.

In 2021

Volgens de jaarcijfers werden in 2021 in totaal 8.575 nieuwe campers en kampeerauto’s gekocht in Spanje. In 2020 werden er volgens de jaarcijfers van Aseicar nog 8.690 campers en kampeerauto’s verkocht terwijl dat aantal in 2019 het hoogste was tot nu toe met 9.014 verkochte nieuwe campers en kampeerauto’s. 

Volgens de laatst bekende cijfers staan er in Spanje circa 230.000 caravans, circa 60.000 kampeerauto’s en circa 10.000 campers ingeschreven. Deze aantallen zullen inmiddels hoger zijn omdat het ‘caravaning’ vanwege de corona-pandemie erg populair is geworden.

Ga naar de inhoud