Artificiële intelligentie belt eenzame ouderen in Madrid

Artificiële intelligentie belt eenzame ouderen in Madrid
Beeld: via canva.com

Artificiële intelligentie belt eenzame ouderen in Madrid

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Over eenzaamheid onder ouderen in Spanje hebben we het al vaker gehad. De bevolking vergrijst, en met de leegloop van het platteland komen veel bejaarden in eenzaamheid terecht. Ook in de grote steden gebeurt dat vaak. In Madrid begint binnenkort een bijzonder experiment om ouderen in eenzaamheid op te sporen.

Ook in Madrid is de eenzaamheid aan een opmars bezig. Volgens cijfers voelt 9% van de 65-plussers zich systematisch alleen. Daarom zet men nu een experiment op met behulp van Artificiële intelligentie. Oudere mensen zullen automatisch worden opgebeld. De stem van de AI zal bijzonder realistisch klinken. De bedoeling is voldoende informatie te verzamelen over de leefomstandigheden van de bejaarden om te bepalen of ze aan het vereenzamen zijn of niet.

De chatbot wordt bestuurd met AI en zal een reeks vragen stellen. Aan de hand van de antwoorden van de bejaarde persoon wordt een patroon uitgetekend, en zal men snel kunnen herkennen of de persoon in kwestie met eenzaamheid worstelt.

José Fernández staat mee in voor het experiment. Hij belooft een “grotere toegang tot de bejaarde bevolking” en een “snelle opsporing” van hun problemen. Dankzij de telefoongesprekjes zal de gemeente haar middelen beter kunnen inzetten voor deze laag van de bevolking. Binnenkort begint een proefproject in Madrid. In welke buurt men zal beginnen, is nog niet duidelijk. Wel weet men al dat de doelgroep mensen van boven de 75 jaar zal zijn.

Ga naar de inhoud