Minder autofabrieken, maar toch meer gefabriceerde auto’s in Spanje

Minder autofabrieken, maar toch meer gefabriceerde auto’s in Spanje
Beeld: via canva.com

Minder autofabrieken, maar toch meer gefabriceerde auto’s in Spanje

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Spanje is een belangrijke autoproducent in Europa. Ondanks dat het land minder fabrieken heeft dan Frankrijk en Italië, produceert het meer auto’s dan deze landen. Dit is een opmerkelijke prestatie, aangezien Frankrijk en Italië historische spelers zijn in de auto-industrie.

Spaanse fabrieken hebben in de eerste acht maanden van het jaar 1.613.618 voertuigen geproduceerd. Dit is meer dan concurrenten als het Verenigd Koninkrijk (645.859), Turkije (981.897), Italië (347.062) en Portugal (221.525). Alleen Duitsland heeft een hoger productievolume, met 2.780.500 voertuigen tussen januari en augustus.

Spanje heeft een relatief klein aantal van 16 autofabrieken, maar produceert toch meer auto’s dan veel grotere landen. Dit komt doordat de Spaanse fabrieken zeer efficiënt zijn en vaak gespecialiseerd zijn in de productie van bepaalde modellen of onderdelen.

De Europese Vereniging van Automobielfabrikanten (ACEA) somt de volgende installaties op: Almusafes (Ford), Martorell (Seat, Audi), Zaragoza (Citroën, Opel), Madrid (Citroën), Valladolid (Renault, Nissan, Mercedes), Palencia (Renault), Vigo (Citroen, Peugeot, Opel, Toyota), Vitoria (Mercedes-Benz) en Pamplona (Volkswagen). Deze fabrieken zijn allemaal gericht op de productie van auto’s en, in sommige gevallen, ook op het assembleren en fabriceren van motoren. ACEA houdt ook rekening met de busfabrieken van Tona en Arbúcies (Ayats), Santiago de Compostela (Castrosua), Ormaiztegi (Irizar) en Ourense (UNVI); en de fabrieken voor zware voertuigen van Madrid (IVECO) en Lazkao (Irizar).

Op Europees niveau hebben Duitsland (54), het Verenigd Koninkrijk (36), Rusland (32), Frankrijk (31), Italië (23) en Polen (19) meer fabrieken dan Spanje dat op gelijke hoogte staat met Turkije (16). Desondanks produceren alle landen behalve Duitsland minder voertuigen dan Spanje. Zo produceerde Spanje in 2022 in totaal 2.205.000 voertuigen, bijna twee keer zoveel als Frankrijk, met 1.447.000 eenheden en twee keer zoveel fabrieken, en bijna drie keer zoveel als Italië, met 782.000 auto’s en zes fabrieken meer.

Ga naar de inhoud