De dag dat Amazon eigenaar Jeff Bezos op zoek ging naar zijn Spaanse herkomst

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Bijna niemand weet het maar de multimiljardair Jeff Bezos, eigenaar van Amazon, is van herkomst half Spaans. De familie van de achternaam Bezos kwam uit het dorp Villafrechós, een klein gehucht in de provincie Valladolid in Castilla y León. Het is alweer enkele jaren geleden dat er plots in het dorp met nog geen 500 inwoners overal Amerikanen te zien waren die in het dorp vroegen naar inwoners met de achternaam Bezos.

Niet veel later kwam Jeff Bezos zelf naar het dorp waar hij gesprekken voerde met zijn achter-achter familie en het kerkhof bezocht op zoek naar zijn roots. Maar weinig inwoners van het dorp Villafrechós wisten toen wat Amazon was, een bedrijf wat toen net in Spanje was begonnen met haar activiteiten om later uit te groeien tot het grootste online warenhuis van Spanje.

Jeff Bezos was op zoek naar overgebleven familieleden die hij ook vond in Félix “el cartero” en Fidencio “el chaquetas” met zijn vrouw Gregoria en hun zoon Jesús. Ook Herminio “el antiguo carnicero” en Jesús “tiedrano” worden als de familie van de Amazon oprichter gezien omdat ze allemaal dezelfde achternaam hebben: Bezos.

Volgens de oudgedienden in het dorp behoren alle Bezos toe aan dezelfde familie stamboom met hun oorsprongen in de dorpen Villafrechós en het nabijgelegen Palazuelo de Vedija. Helaas zijn de meeste registers verwoest door een brand in een kerk in 1953.

Doña Adela Bezos Lobato overleed in 1937 in het dorp en heeft nu de eer om het oudste graf op het lokale kerkhof in Villafrechós te hebben. Zij wordt gezien als de zuster van de over-over grootvader van Jeff Bezos. De oom van de nu 87-jarige Félix, die nu nog in het dorp woont, vertrok lang geleden naar Argentinië voor een beter leven. Van de La Pampa streek in Argentinië vertrok de familie naar Cuba waar ze een zoon kregen, Miguel.

Het was deze Miguel die jaren later naar Miami vertrok en daar trouwde met de Amerikaanse Jacklyn die toen al een zoon had, Jeffrey. Deze Jeffrey werd later Jeff en kreeg de achternaam van de van oorsprong uit Spanje komende Bezos. En zo ontstond Jeff Bezos, de oprichter van Amazon. Zelf heeft Jeff Bezos dus eigenlijk geen Spaans bloed maar zijn stiefvader dus wel en daar was de Amerikaan naar op zoek in het kleine dorp op 300 kilometer afstand van Madrid en waar de inwoners het bezoek nooit zullen vergeten.

Toen de Amerikaan en rijkste man op deze wereld naar het dorp kwam kende bijna niemand Amazon en laat staan Jeff Bezos maar dat is nu wel veranderd. Er komen nu vreemd genoeg jaarlijks tientallen toeristen naar het gehucht om de “geboorteplaats” van Bezos te zien, iets wat dus eigenlijk niet correct is. De burgemeester van Villafrechnós heeft in ieder geval al een brief gestuurd naar Amazon om de eigenaar te laten weten dat hij grond mag gebruiken mocht hij ooit iets willen opzetten in het kleine dorp in de provincie Valladolid.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.