De dag dat Amazon eigenaar Jeff Bezos op zoek ging naar zijn Spaanse herkomst

De dag dat Amazon eigenaar Jeff Bezos op zoek ging naar zijn Spaanse herkomst

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Bijna niemand weet het maar de multimiljardair Jeff Bezos, eigenaar van Amazon, is van herkomst half Spaans. De familie van de achternaam Bezos kwam uit het dorp Villafrechós, een klein gehucht in de provincie Valladolid in Castilla y León. Het is alweer enkele jaren geleden dat er plots in het dorp met nog geen 500 inwoners overal Amerikanen te zien waren die in het dorp vroegen naar inwoners met de achternaam Bezos.

Niet veel later kwam Jeff Bezos zelf naar het dorp waar hij gesprekken voerde met zijn achter-achter familie en het kerkhof bezocht op zoek naar zijn roots. Maar weinig inwoners van het dorp Villafrechós wisten toen wat Amazon was, een bedrijf wat toen net in Spanje was begonnen met haar activiteiten om later uit te groeien tot het grootste online warenhuis van Spanje.

Jeff Bezos was op zoek naar overgebleven familieleden die hij ook vond in Félix “el cartero” en Fidencio “el chaquetas” met zijn vrouw Gregoria en hun zoon Jesús. Ook Herminio “el antiguo carnicero” en Jesús “tiedrano” worden als de familie van de Amazon oprichter gezien omdat ze allemaal dezelfde achternaam hebben: Bezos.

Volgens de oudgedienden in het dorp behoren alle Bezos toe aan dezelfde familie stamboom met hun oorsprongen in de dorpen Villafrechós en het nabijgelegen Palazuelo de Vedija. Helaas zijn de meeste registers verwoest door een brand in een kerk in 1953.

Doña Adela Bezos Lobato overleed in 1937 in het dorp en heeft nu de eer om het oudste graf op het lokale kerkhof in Villafrechós te hebben. Zij wordt gezien als de zuster van de over-over grootvader van Jeff Bezos. De oom van de nu 87-jarige Félix, die nu nog in het dorp woont, vertrok lang geleden naar Argentinië voor een beter leven. Van de La Pampa streek in Argentinië vertrok de familie naar Cuba waar ze een zoon kregen, Miguel.

Het was deze Miguel die jaren later naar Miami vertrok en daar trouwde met de Amerikaanse Jacklyn die toen al een zoon had, Jeffrey. Deze Jeffrey werd later Jeff en kreeg de achternaam van de van oorsprong uit Spanje komende Bezos. En zo ontstond Jeff Bezos, de oprichter van Amazon. Zelf heeft Jeff Bezos dus eigenlijk geen Spaans bloed maar zijn stiefvader dus wel en daar was de Amerikaan naar op zoek in het kleine dorp op 300 kilometer afstand van Madrid en waar de inwoners het bezoek nooit zullen vergeten.

Toen de Amerikaan en rijkste man op deze wereld naar het dorp kwam kende bijna niemand Amazon en laat staan Jeff Bezos maar dat is nu wel veranderd. Er komen nu vreemd genoeg jaarlijks tientallen toeristen naar het gehucht om de “geboorteplaats” van Bezos te zien, iets wat dus eigenlijk niet correct is. De burgemeester van Villafrechnós heeft in ieder geval al een brief gestuurd naar Amazon om de eigenaar te laten weten dat hij grond mag gebruiken mocht hij ooit iets willen opzetten in het kleine dorp in de provincie Valladolid.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.