skip to Main Content
Spaanse belastingdienst wil particuliere internet verkopers gaan belasten

Spaanse belastingdienst wil particuliere internet verkopers gaan belasten

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Woon je in Spanje en verkoop je wel eens incidenteel of vaak wat via internet zoals op websites als Ebay, Amazon, Milanuncios of de mobiele apps Vibbo en Wallapop, houdt er dan rekening mee dat de Agencia Tributaria of Hacienda meekijkt. Er is een plan gereed om particuliere verkopers 4% belasting te laten betalen over hetgeen wat men verkoopt door hen een naheffing te sturen in het teken van de Transmisiones Patrimoniales Onerosas (ITP) wat min of meer gezien kan worden als een IVA (btw).

Tot nu toe sloot de belastingdienst haar ogen voor de verkoop van goederen en levering van diensten tussen particulieren. Dat kwam deels doordat deze onderhandse verkopen moeilijk te controleren zijn. Maar met de komst van websites en mobiele apps die mensen in staat stellen om artikelen te verkopen of diensten aan te bieden is de controle ook makkelijker geworden. De Spaanse belastingdienst Hacienda kan immers alles nakijken en in principe staat ook altijd alles geregistreerd bij de leveranciers van de diensten die volgens de wet ook hun gegevens zouden moeten afstaan als de belastingdienst daar om vraagt.

Het gaat dan onder andere om websites als Amazon, ebay of Milanuncios en speciale mobiele apps. zoals Vibbo en de in Spanje zeer bekende Wallapop. Via deze websites/apps kunnen particulieren makkelijk hun spullen verkopen alsof het een rommelmarkt is. Net zoals in andere landen zijn de verkopen via internet ook in Spanje flink gestegen en dus meent de Agencia Tributaria in Spanje dat het tijd is om over verkochte spullen en geleverde diensten belastingen te gaan heffen.

Veel mensen die iets verkopen vragen het zich wel vaker af of men IVA (btw) dient te betalen of niet. Volgens de Minister van Belastingzaken Cristóbal Montoro zijn internetverkopen net zo onderhevig aan een vorm van belasting zoals de IVA als fysieke verkopen in winkels. Dat geldt voor de officiële winkels die hun eigen websites hebben of hun artikelen via andere websites aanbieden en dat zou dus volgens de Minister ook moeten gelden voor particulieren die op internet hun spullen verkopen of diensten aanbieden.

Eventuele verkopen op internet zouden bij het salaris opgeteld moeten worden en gedeclareerd worden bij de belastingdienst maar particulieren doen dat niet. Daarom is het mogelijk om naheffingen te sturen waarbij particuliere verkopers achteraf gevraagd wordt om de 4% belasting te betalen over hetgeen wat verkocht is. In principe is dat vreemd want over een nieuw product is al eens belasting betaald en in principe worden tweedehands artikelen altijd tegen lagere prijzen doorverkocht. Uitzonderingen daarop zijn kunstobjecten waar wel al veel langer een belasting op gevraagd wordt.

Voorlopig blijft het nog bij plannen en voert de belastingdienst in Spanje (naar eigen zeggen) nog geen controle uit door websites en apps. af te speuren naar particuliere verkopers. De techniek is er echter wel en ook de wil om zo meer belastinggeld binnen te halen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. In dit rijtje van de Spaanse belasting mallemolen hoort ook de “Impuesta el Sol” op bijvoorbeeld opbrengst zonnepanelen thuis.
  En wat te denken van een penalty voor het plassen in zee.
  Over dit soort onderwerpen hoor ik eigenlijk nooit een Spanjaard, behalve dan aan de bar of koffietafel.
  Nooit eens een massaal protest richting Madrid en er zijn met deze corrupte regering toch onderwerpen voldoende.
  In 2020 schijnt de pensioenpot door het graaien van o.a de PP leeg te zijn, ik hoor er nog niemand over.
  De rest van de rijkere landen in Europa zal daar wel weer voor moeten bloeden.
  Welterusten Brussel.

 2. Het Spaans tekort loopt op met €220 miljoen per dag, geen wonder dat ze overal op zoek gaan naar extra geld. Of de economie moet snel nog meer verbeteren. Maar dat zit er door de Catalaanse crisis niet in.

 3. Spanje heeft altijd al een buitenbeentje geweest wat betreft illegale piraten belasting te heffen , en probeert dit in de Europeesche gemeenschap als legaal te verkopen , dit is in de Eu verboden , er mag dus geen belasting op belasting geheven worden , en particulieren mogen dus geen IVA of Btw vragen , dus ook verboden !!!!! Als de Eu Spanje op de vingers tikt , dan hebben ze de dikste kloten , ze vagen ze echt aan alles , en hebben eveneens ook aan alles het schijt ! ik vraag mij af of dit land wel bij de Europeesche gemeenschap kan behoren , zeker niet met de dictatorische ingesteldheid , Europa is enkel voor democratische landen , en daar horen dus geen dictators thuis !! dus ook vaarwel Rojoy !!!!

 4. Bij 2dehands en Ebay zit al een ambetenaar die het checkt. Op je belastingsbrief zit al een vakje. Best dat je je advertentie laat staan tot einde ,geen waarderingen geeft alsof er geen verkoop was.

 5. Dus als een product 2e hands blijft circuleren blijft er belasting over betaald worden, kan maar 1 ding zeggen Spanje is en blijft een boeven bende. Hiermee gaat ook gelijk de 2e hands verkoop terug naar de lokale krantjes en de 2e hands verkoop websites gaan voledig op de fles.

 6. Wat de belastingdienst in Spanje allemaal wil en kan daarbij heb ik wel mijn twijfels. Zij zeggen dat dat ze dit soort kleine belastingen kunnen innen en wordt de kleine verkoper de klos.
  Maar grote belasting ontduikingen ( die net als in andere landen ) op grote schaal gebeuren kunnen zij niet oplossen. Denk hierbij aan de grote bouwfraudes, iligale verhuur etc.

 7. Als ze dat in NL zouden doen kan marktplaats wel opdoeken. Het begint steeds meer het land der mierenneukers te worden.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken